zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer worstelt met lastige IT-beveiligingsprotocollen

Bureaucratie en overbelasting van processen vormen een belangrijke belemmering

12 augustus 2022 - Zivver heeft een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat processen en bureaucratie een negatieve invloed hebben op de voortgang van en tevredenheid in het werk, en werknemers belemmeren te innoveren en op progressieve wijze met risico's om te gaan. Het rapport 'Freedom to Focus', dat de meningen en gedragingen van meer dan 6000 eindgebruikers en 850 besluitvormers in de IT-sector in Europa en de VS beschrijft, behelst tot nu toe een van de grootste wereldwijde onderzoeken naar veilige digitale communicatie en de productiviteit van werknemers.

In Nederland zijn 1001 werknemers aan de tand gevoeld en in België 1010.Afremmende factor 
Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de werknemers (50 procent) vond dat de IT-beveiliging hen afremt en minder productief maakt, waardoor de kans op e-mailfouten toeneemt omdat ze afgeleid zijn van hun werk. Ook vond de meerderheid van de werknemers (78 procent) dat de IT-omgeving ze met te veel lastige IT-beveiligingsprotocollen en ongelijksoortige IT-systemen laat worstelen, wat hun productiviteit belemmert en de kans op fouten vergroot. De meeste leidinggevenden op IT-gebied (82 procent) herkenden deze gevoelens aan en willen dit probleem aanpakken.
 
Geen focus
In plaats van zich op hun eigen rol te kunnen concentreren, worden IT-teams alle kanten opgetrokken en moeten ze zich bezighouden met initiatieven die niet afdoende werken, zoals training. Slechts een derde van de werknemers (36 procent) gaf aan hun training in gegevensbeveiliging in de praktijk te brengen, terwijl nog eens een derde (33 procent) de waarde ervan überhaupt in twijfel trok. Aan de andere kant zien leidinggevenden in de IT-sector training als essentieel (85 procent), en drie kwart (76 procent) begrijpt de voordelen ervan in het verminderen van e-mailbeveiligingsfouten. Het is duidelijk dat training alleen niet de juiste strategie is om moderne beveiligingsproblemen aan te pakken.
 
Slimmere technologie
Slimmere technologie wordt door velen genoemd als een sleutelcomponent om organisaties te helpen productiviteit en focus te bereiken. Vier op de vijf (79 procent) leidinggevenden in de IT-sector denken nu dat slimmere beveiliging van e-mailgegevens fouten kan verminderen, en 87 procent zegt dat het gunstig zou zijn als bedrijven een oplossing zouden hebben die mensen beschermt tegen fouten in e-mailbeveiliging.
 
Progressiever risicobeheer
Uit de gegevens blijkt dat de overgrote meerderheid van leidinggevenden in de IT-sector (91 procent) vindt dat ze progressiever kunnen zijn in risicobeheer en dat ze hun aanpak van e-mailbeveiliging regelmatig moeten herzien (72 procent). Volgens de respondenten houdt vooruitstrevend risicobeheer in dat ze de beveiligingspraktijken vaker tegen het licht houden (52 procent), meer gebruik maken van slimme beveiligingstechnologieën (49 procent), en een aanpak van risicobeheer volgen die meer proactief dan reactief is (38 procent).
Voor leidinggevenden op IT-gebied zijn de belangrijkste eigenschappen voor een CISO in de komende twee jaar: analytisch zijn in het beoordelen van bedreigingen (51 procent), flexibel zijn om te veranderen als het landschap verschuift (46 procent), het vermogen hebben om effectief met medewerkers in gesprek te gaan (45 procent), en innovatief zijn/aanmoedigen tot het nemen van de nodige 'risico's' in de onderneming (43 procent).
 
Proactieve aanpak vereist
Wouter Klinkhamer, CEO bij Zivver, zei: "Gezien de snelheid waarmee de arbeidswereld verandert, moeten organisaties een meer proactieve aanpak van gegevensbeveiliging hanteren. Uit onze gegevens blijkt dat slechts achttien procent van leidinggevenden in de IT-sector hun aanpak van risico"s en e-mailbeveiliging voortdurend onder de loep neemt. In plaats daarvan vertrouwen ze bijna volledig op training van medewerkers om beveiligingsincidenten te voorkomen. Dit is niet alleen de verkeerde oplossing voor het probleem, maar wijst ook op bredere problemen in verband met de groeiende vaardigheidskloof en het tekort aan talent, die teams belemmeren om proactief met cyberbeveiliging om te gaan en echt te innoveren binnen hun organisatie. We moeten werknemers, ook IT-teams, in staat stellen veilig te werken en ze de vrijheid geven om zich op innovatie te richten."
Klinkhamer vervolgde: "Leidinggevenden in de IT-sector begrijpen nu dat medewerkers tools en technologieën nodig hebben die ze in staat stellen vrij te werken, in plaats van meer beperkende maatregelen of processen. Machine learning in een slim platform voor beveiligde communicatie kan en moet gebruikt worden als een actieve bewaker, en ook als realtime begeleiding en zelfs automatisering van de beveiliging. Dit komt niet alleen het IT-team ten goede door de productiviteit te verhogen, maar geeft individuele medewerkers ook de vrijheid zich te concentreren op de inhoud van hun boodschap en niet op de manier waarop die wordt overgebracht. Dit zal op zijn beurt een enorme invloed hebben op de algemene bedrijfsvoering en innovatie."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Risicofactoren voor bedrijfssucces in een wereld na de pandemie
 Tips voor een veilige werkplek, ook tijdens de vakantieperiode
 De grootste frustraties en uitdagingen voor IT-systeembeheerders
 Werknemers gefrustreerd door IT-oplossingen van hun werkgever
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10