zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veel onwetendheid over omscholingsmogelijkheden naar techniek

Slechts een op de vijf potentiële zij-instromers overweegt omscholing naar techniek serieus

5 augustus 2022 - 58 procent van de potentiële zij-instromers geeft aan niet te weten waar ze moeten beginnen als ze zich zouden willen laten omscholen naar de techniek. Ook is de beschikbaarheid van subsidies voor omscholing vanuit de overheid, waaronder het STAP-budget, voor de meerderheid (56 procent) onduidelijk.

Dit blijkt uit de TechBarometer 2022 van technisch opleider ROVC, een onderzoek onder ruim 1.000 HR-beslissers in de technische branche, 2.500 technici en 1.000 potentiële zij-instromers.


John Huizing, directeur bij ROVC: "Het is zorgwekkend dat er zoveel onwetendheid is over initiatieven en subsidies vanuit de overheid voor omscholing. Er is momenteel geen keten waarin het enthousiasmeren, opleiden en het bieden van baangarantie samenkomt. Wat dat betreft is er weinig houvast voor een zij-instromer. Op dit vlak is dus nog werk aan de winkel."
 
Gemiste kans
Dat er zoveel onduidelijk heerst, is een gemiste kans. De meerderheid van de potentiële zij-instromers (55 procent) vindt de techniek een aantrekkelijke sector om in te werken. Bovendien hebben zes op de tien potentiële zij-instromers (60 procent) positieve associaties bij het technisch vakgebied. Zij zien het technisch vakgebied voornamelijk als uitdagend, essentieel (beide 28 procent) en interessant (23 procent). Ook denken bijna negen op de tien potentiële zij-instromers dat het bedrijfsleven niet zou draaien zonder technici (88 procent) en bestempelen ze techniek als vakmanschap (87 procent).
 
Vooroordelen over werken in de techniek
Toch vindt een meerderheid (55 procent) van de potentiële zij-instromers een technische baan niet bij zichzelf passen. Een derde (32 procent) denkt bovendien dat een baan in de techniek lichamelijk te zwaar is. In totaal zou 44 procent van de potentiële zij-instromers willen dat ze handig genoeg waren voor een technisch beroep. Deze resultaten zouden een verklaring kunnen zijn voor het feit dat slechts één op de vijf serieus overweegt om over te stappen naar de techniek (14 procent van de vrouwen versus 25 procent van de mannen). Een kwart (26 procent) zou een technische cursus of (beroeps)opleiding willen volgen. Opvallend is dat vrouwen met name interesse hebben in trainingen waarin theorie en uitleg wordt afgewisseld, terwijl mannen de voorkeur geven aan vakopleidingen.
Huizing: "Hoewel potentiële zij-instromers zeker positieve associaties hebben bij het vakgebied, overweegt slechts een selecte groep daadwerkelijk de overstap. De meesten zien omscholing wellicht als een te grote, moeilijke, dure of drastische stap. Dat dit negatieve gevolgen heeft voor het technicitekort is duidelijk. Er liggen dus echt kansen om potentiële zij-instromers tot omscholing te bewegen door meer en beter te communiceren over de mogelijkheden. Te beginnen met het wegnemen van bezwaren rondom kosten en onjuiste associaties. En door te laten zien dat je in korte tijd al snel functioneel inzetbaar kunt zijn op basis van een persoonlijk ontwikkel- en opleidingsplan dat past bij individuele wensen, ook zonder eerdere ervaring."
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf manieren om het volledige potentieel van werknemers te benutten
 Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
 Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten
 Nederlanders in door corona getroffen sectoren hebben weinig interesse in omscholing naar techniek
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10