zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Toptalent aantrekken en behouden met een ‘employee first’ bedrijfscultuur

Gezondheid bepalend bij keus voor nieuwe werkgever

2 augustus 2022 - Er is binnen veel organisaties sprake van groeiende problemen rond de fysieke en mentale gezondheid van personeel. Het welzijn van personeel is uitgegroeid tot een drijvende kracht achter de werving en het behoud van talent. Volgens onderzoek is voor 59 procent van alle Nederlandse werknemers de beschikbaarheid van ergonomische apparatuur en een gezonde werkomgeving een doorslaggevende factor in het kiezen voor een nieuwe werkgever.

Daarnaast is er sprake van een groot tekort aan technische-vaardigheden. Managers en HR-teams zijn daarom hard op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de betrokkenheid en het welzijn van werknemers te bevorderen en werknemers langer te behouden. Een flexibele werkomgeving waarin de gezondheid van het personeel voorop staat is de sleutel tot succes. Maar het is een stuk moeilijker om voor een bruisende bedrijfscultuur te zorgen als veel werknemers thuiswerken. Dit stelt Wilfred Noordam, country sales manager Benelux bij Ergotron, die dit artikel schreef.


 
De rol van ergonomie
Voorheen was comfortabel thuiswerken hoofdzakelijk een aandachtspunt voor freelancers, maar de coronacrisis heeft hier verandering in gebracht.  Bedrijven die zich proactief inzetten voor de gezondheid en het welzijn van hun personeel zullen zich van de concurrentie kunnen onderscheiden. Daarom is het belangrijk dat HR-managers regels hanteren die ervoor zorgen dat werknemers een ergonomische werkplek hebben. Het aanbieden van ergonomisch verantwoorde werkomgevingen zal de productiviteit een boost geven en helpen met het aantrekken van toptalent. Vasthouden aan traditionele werkpatronen kan al snel resulteren in letsel of chronische gezondheidsproblemen.
Een voorbeeld van een ergonomische basismaatregel is waarborgen dat werknemers een neutrale lichaamshouding aannemen die natuurlijk en comfortabel aanvoelt. Op die manier verbruiken ze minder energie en wordt hun lichaam minimaal belast. Door staand te werken achter een zit-stabureau en op te staan en rond te lopen tijdens het telefoneren zullen werknemers minder snel vermoeid raken dan wanneer zij constant op één plek zitten. Rustperiodes zijn eveneens cruciaal voor de werknemersprestaties. Korte pauzes inlassen, lichte fysieke oefeningen doen en stretchen houden mensen in beweging en geven hun ogen, polsen en handen de kans om te ontspannen.
 
Een flexibele werkplek die gezondheid en welzijn bevordert
Managers doen er goed aan diverse praktische oplossingen toe te passen om gezonde en flexibele werkomgevingen in het leven te roepen.
 
·              Empathie vormt de sleutel tot succes
Empathie doet wonderen voor de creativiteit, de innovatie en het succes van teams. De behoeften, zorgen en voorkeuren van het personeel moeten bepalend zijn voor de look & feel van de werkomgevingen binnen een organisatie. Werkelijke empathie kan zelfs betekenen dat je je businessmodel aanpast aan de veranderende levensstijl en beperkingen van je mensen.
 
·              Breng de behoeften en werkvoorzieningen van het personeel in kaart
Om werkelijk te voorzien in de behoeften van het personeel is het nodig om een officiële evaluatie uit te voeren van hun huidige werkvoorzieningen en die af te zetten tegen wat zij nodig hebben.
 
·              Investeer in het onboardingproces
Effectief people management begint met forse investeringen in het inwerkproces. Het is belangrijk om alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat nieuwe medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen. Vooruitziende bedrijven werken zelfs met affiniteitsgroepen (employee resource groups). Dit zijn groepen werknemers met vergelijkbare achtergronden en interesses. Deze dragen bij aan betekenisvolle relaties en een goede mentale gezondheid.
 
·              Focus op persoonlijk contact
Het is belangrijk om te zorgen voor regelmatige individuele gesprekken. Volgens onderzoek heeft slechts 34 procent van alle werknemers een manager die hen regelmatig polst over hun gezondheid. Een gezonde bedrijfscultuur is er een waarin mensen worden aangemoedigd om hulp te vragen waar ze die maar nodig hebben.
 
·              Flexibel werken vraagt om beleidsregels en best practices
Flexibiliteit is de sleutel tot het zijn van een aantrekkelijke werkgever. Organisaties kunnen hun pool van talent uitbreiden door specifieke groepen in de samenleving te omarmen die in het verleden geen toegang tot de arbeidsmarkt hadden. Dit maakt het mogelijk om teams met een meer divers karakter samen te stellen en te zorgen voor een gezonde balans tussen werk en privé. Door de mogelijkheid tot thuiswerken kunnen bijvoorbeeld potentiële kandidaten uit andere regio’s dan waar het bedrijf gevestigd is voor functies solliciteren, wat de diversiteit bevordert. Een ‘work from anywhere’-beleid moet echter verder gaan dan simpelweg werknemers toestemming geven om vanuit huis te werken. Er is draagvlak vanuit het management nodig om dit soort initiatieven tot een succes te maken.
 
·              Maak gebruik van flexibele technologie en werkapparatuur
Bedrijven zouden moeten investeren in speciale ergonomische apparatuur voor thuiswerkers en zich maximaal moeten inspannen om hen te helpen aan een werkplek die veilig aanvoelt en aan hun gezondheid bijdraagt. Dat is onder meer mogelijk met de aanschaf van zit-stabureaus en mobiele werkstations, flexibele monitorarmen en ergonomische bureaus en stoelen die werknemers naar behoefte kunnen afstellen.
  
Toptalent aantrekken en behouden
Het inrichten van meer flexibele en ondersteunende werkomgevingen zal de betrokkenheid, het welzijn, de productiviteit en het behoud van werknemers bevorderen. Dit zal ook kostenbesparingen opleveren, aangezien het personeelsverloop hierdoor zal afnemen. De gezondheid en het welzijn van werknemers is dus van bedrijfskritisch belang. Een cultuur waarbinnen werknemers voorop staan is direct van invloed op de bedrijfsprestaties en het bedrijfsresultaat.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 HR-professionals staan niet achter huidige wet- en regelgeving
 Organisaties willen SD-WAN, maar laten kansen liggen
 Bedrijven moeten medewerkers meer vrijheid geven om hun eigen productieve werkomgeving te creëren
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Goed pensioen belangerijker dan auto van de zaak
 In deze tijd van ontslagen en ontevredenheid: tips om teamleden te behouden
 Stop de controle op thuiswerkers en stuur aan op vertrouwen
 De ‘War on Talent’ winnen door de inzet van people analytics
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Welke opleiding past bij jou
Hoe vind ik een goede advocaat
Wat kan ik allemaal met een mkb boekhouding
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Nederlandse werkgevers staan sporten onder werktijd niet toe
Voorspellingen voor 2023: toename Cybercrime-as-a-Service (CaaS) en Reconnaissance-as-a-Service
Jongeren verdienen meer, maar als vrouw minder
Met geknepen billen achter het stuur: storm, regen en gladheid zorgen voor de meeste zenuwen
Ransomware schaadt mentale gezondheid IT-professionals
Zes tips voor meer werkgeluk en vitaliteit in 2023
Zakelijk gebruik NFT’s onbekend terrein voor financieel verantwoordelijken
Onbekwaam personeel veroorzaakt fouten en fysieke ongelukken
Hoe bedrijven hun CX kunnen optimaliseren voor groei in een dynamische markt
Zorgverzekeraar roept bestuurders op om vijf procent werktijd te besteden aan welzijn medewerkers
meer top 10