zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

IT-leidinggevenden vaak ontevreden met huidige B2B e-commerce-oplossing

Negen op de tien IT-leidinggevenden delen minstens één frustratie over hun B2B e-commerce-platform

13 juli 2022 - Slechts zestien procent van de IT-managers en -directie is tevreden met huidige B2B e-commerce-oplossing. B2B e-commerce kost de IT-afdeling te veel tijd, middelen en geld. De grootste frustratie zijn onderhoudsproblemen, die meer dan 41 procent van de tijd van de IT-afdeling opslokken. Dit blijkt uit de ‘IT Leaders outlook on B2B e-commerce 22/23’.

Het onderzoek wijst ook op de sleutelrol van IT-leiders bij de keuze voor een B2B e-commerce-oplossing. Slecht gekozen software heeft een negatieve impact op de business door spanningen tussen teams, potentieel orderverlies en druk op duurzame klantrelaties.


Door de versnelde digitale transformatie in B2B-sales worden er meer online zaken gedaan dan ooit tevoren. Deze versnelde transformatie heeft echter ook tot snelle keuzes geleid met betrekking tot B2B e-commerce-software, waarbij achteraf blijkt dat deze niet altijd aan de behoeften voldoet. Sapio Research vroeg, in opdracht van Sana Commerce, aan IT-leiders en professionals wereldwijd naar hun ervaring met de software die juist voor verkoopkansen en -successen zou moeten zorgen. Hieruit blijkt hoe groot de frustratie van IT is: 84 procent is ontevreden over de huidige B2B e-commerce-oplossing en maar liefst 92 procent van de IT-leiders deelt minstens één frustratie over de gekozen software.
 
Meer druk op IT-afdeling 
29 procent van de IT-leiders noemt een hoog onderhoudsniveau van het B2B e-commerce-platform als frustratie, gevolgd door tijdverspilling door het oplossen van storingen (26 procent) en gebrek aan API’s (23 procent). 
Een slecht gekozen B2B e-commerce-oplossing legt druk op de IT-afdeling. Zij worden geconfronteerd met het implementeren van een oplossing die meer tijd en budget vraagt dan verwacht of gewenst. IT-managers verwachten gemiddeld 37 procent van hun budget te besteden aan de integratie van nieuwe software met hun bestaande IT-landschap. En maar liefst 42 procent van de tijd van de IT-afdeling wordt opgeslokt door onderhoudsproblemen. 
Daarnaast lopen gemiddeld meer dan 188 bestellingen per maand gevaar door downtime. Op maandelijkse basis staat daardoor bijna een kwart miljoen aan online verkopen op het spel.
 
Spanning tussen business en IT  
Door een B2B e-commerce-oplossing te implementeren zonder de wensen en eisen van IT daar voldoende bij te betrekken, krijgen bedrijven een oplossing die helemaal geen oplossing is: het resulteert in overwerkte IT-afdelingen, fouten en verlies van tijd en geld. Bovendien ontstaan ook spanningen tussen business en IT door dat commerciële teams gefrustreerd raken over het gebrek aan snelheid en kwaliteit.
Meer dan tweederde (67 procent) van de IT-leiders zegt dat hun relatie met commerciële teams is geschaad, omdat eindklanten het B2B e-commerce-platform niet zo veel gebruiken als verwacht. 42 procent van de IT-leiders is het zelfs zo zat dat ze al naar andere B2B e-commerce-oplossingen hebben gekeken. 
"Bedrijven die willen schalen, kiezen voor B2B e-commerce-oplossingen om hun groei-ambities waar te maken: ze willen een groeiend klantenbestand beter bedienen, nieuwe markten bereiken of hun positie in een digitaal gedreven toekomst veiligstellen. Hoewel commerciële teams vaak enthousiast met B2B e-commerce aan de slag willen gaan, kan een slecht gekozen B2B e-commerce-oplossing ervoor zorgen dat bedrijven inkomsten mislopen als gevolg van downtime, verloren bestellingen en kostbaar onderhoud. De frustratie werkt door in het hele bedrijf en heeft uiteindelijk zelfs invloed op de zakelijke relatie met de eindklant," zegt Arno Ham, CPO bij Sana Commerce. "Daarom is het voor IT-leiders nog nooit zo belangrijk geweest om op hun expertise te vertrouwen en hun stem te laten horen als het gaat om de keuze voor software. IT-professionals hebben de ervaring en kennis om ook in de business richtinggevend te zijn."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Investeren in de natuur loont, óók voor de economie
 De impact van datacenters op energie-efficiëntie en de CO2-uitstoot
 Vier manieren om onkostenprocessen te verbeteren in economisch moeilijke tijden
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mensen spelen grote rol in de toekomst van B2B e-commerce
 Percentage niet ingevulde werkdiensten bijna verdubbeld sinds eerste stap openingsplan
 Invloed corona op arbeidsmarkt: banen in e-commerce en klantenservice in opkomst
 Forse toename personalisering in B2B e-commerce
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Houd als manager grip op de cijfers bij de groei van je organisatie
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Een op de drie Nederlanders met hoog inkomen kan door geldgebrek rekening niet betalen
Kwart Nederlanders wil liever ander werk
Acht stappen om een toxische werkomgeving te voorkomen
Geld besparen op dataprotectie kan zorgen voor vervelende verrassingen
Mimecast waarschuwt voor phishing uit naam van Twitter
Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers
Top-drie leiderschapstips voor het winnen van het WK voetbal
Cyberschaamte volgens specialisten digitale security woord van het jaar
Jongeren hebben meer behoefte aan digitalisering op de werkplek
'De CFO gaat aan de CSO rapporteren'
meer top 10