zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aantal hypotheekaanvragen stijgt in eerste kwartaal explosief met 45 procent

Hypotheekaanvragen voor oversluiten ruim verdubbeld

8 april 2022 - Het totale aantal hypotheekaanvragen is in het eerste kwartaal met bijna de helft gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2021. Dit is vooral het gevolg van een zeer sterke stijging van het aantal aanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek (+117 procent) en woningverbetering (+101 procent).

Het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning is slechts licht gedaald (-0,3 procent), zo blijkt uit de Hypotheekindex van De Hypotheker. Tot nu toe ziet het er echter niet naar uit dat de huizenmarkt afkoelt. De schaarste aan betaalbare woningen blijft hoog, waardoor de huizenprijzen dit jaar naar verwachting met gemiddeld 12,5 procent zullen stijgen.


 
Stijging
Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is in het eerste kwartaal van 2022 zeer licht gedaald met 0,3 procent. Deze daling is veel minder sterk dan in het vierde kwartaal van 2021, toen deze zeventien procent bedroeg ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Toch bedroeg het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning in het eerste kwartaal nog maar 39 procent; een jaar eerder lag dit nog op 57 procent. Dit geeft aan dat de woningmarkt nog steeds oververhit is. Zo is het gemiddelde hypotheekbedrag in het afgelopen kwartaal gestegen van 312.000 naar 336.000 euro: een stijging van acht procent. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 is zelfs sprake van een toename van zestien procent. De grootste stijging van gemiddelde hypotheekbedrag is in het afgelopen jaar zichtbaar in de provincies Limburg (+zestien procent), Zeeland (+vijftien procent), Drenthe en Noord-Holland (beiden +twaalf procent). De meest bescheiden stijging is te zien in Zuid-Holland (+vier procent) en Overijssel (+zes procent).
"In het eerste kwartaal van 2022 is sprake van een explosieve stijging van het aantal hypotheekaanvragen. Dit komt vooral voort uit de ruime verdubbeling van het aantal aanvragen voor het oversluiten van de hypotheek. Veel woningbezitters hebben hun hypotheek overgesloten om nog te kunnen profiteren van de lagere hypotheekrente. Deze is sinds januari aan een snelle opmars bezig, de hypotheekrente ligt inmiddels een procentpunt hoger en we verwachten dat de rente in de komende tijd nog verder zal stijgen", vertelt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. "Ook zijn veel woningbezitters bezig met het verbouwen of verduurzamen van hun woning. Zeker nu de energieprijzen zo enorm hoog zijn, verwachten we dat deze trend zich zal doorzetten. Toch hebben ook deze woningbezitters nu last van de snel stijgende hypotheekrente, ook het oversluiten of verbouwen wordt duurder."
 
Oversluiters sorteren voor op aanhoudende stijging hypotheekrente
Het aantal hypotheekaanvragen voor het oversluiten van de hypotheek is ruim verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Op dit moment is bijna een derde (32 procent) van alle hypotheekaanvragen afkomstig van oversluiters, een jaar geleden was dit nog 21 procent. Deze explosieve stijging is volgens De Hypotheker veroorzaakt, doordat veel huizenbezitters voorsorteerden op de verwachting dat de hypotheekrente ging stijgen. Zo wilden zij op de valreep profiteren van een lagere hypotheekrente. Sinds begin dit jaar is inderdaad sprake van een aanzienlijke rentestijging. Zo is bij de tien-jaars rente met Nationale Hypotheek Garantie sprake van een stijging van 1,11 procent begin januari naar 2,15 procent eind maart: een stijging van ruim één procent. De sterkste stijging van het aantal oversluiters doet zich voor in de leeftijdscategorie 45 tot 55 jaar (+127 procent). Het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering is verdubbeld (+101 procent) ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Hier is de grootste stijging zichtbaar onder 55-plussers (+105 procent), gevolgd door de leeftijdscategorie 35 tot 45 jaar (+101 procent).
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Magazijnmedewerkers: positieve veranderingen te midden van tekort arbeidskrachten
 Helft CISO's wereldwijd voelt zich niet voorbereid op een cyberaanval
 Hybride werkomgevingen zorgen voor toenemende stress en dataverlies
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hypotheekaanvragen voor woningverbetering en oversluiten tijdens corona explosief gestegen
 De Hypotheker verwacht rem op stijging hypotheekrente
 Aantal jonge huizenkopers met aflossingsvrije hypotheek stijgt in één jaar met 28 procent
 Vier op tien jonge Nederlanders overwegen emigratie door woningtekort
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Tips om je workforce te managen
reacties
Bijna de helft van de Nederlanders zet vakantiegeld op spaarrekening (2) 
Hoe zorg je ervoor dat werknemers cybersecurity serieus nemen? (1) 
Een beter salaris trekt Nederlander over de streep om een carrièreswitch naar de zorg te maken (1) 
Nederland is koploper flexibel werken (1) 
Zes competenties bij veerkracht (1) 
Stijgende energieprijzen en inflatie leiden tot ernstige problemen met onbetaalde energiefacturen (1) 
Bestaan er geen talent-gerichte leiders en organisaties meer? (6) 
top10
Nederlander werkt liever thuis vanwege hoge benzinekosten
Het grote verschil tussen weten en kunnen
Technische branche: doelstellingen Klimaatakkoord onhaalbaar door personeelstekort
Organisaties houden geen rekening met feedback werknemers bij aanpassen reis- en onkostenbeleid
Bestuurders hebben bandenspanning niet op orde
Succesvol thuiswerken met geautomatiseerd uitgavenbeheer
Twaalf uitdagingen voor het hybride werken
Een wasje draaien in de baas zijn tijd: broodnodig of overbodige luxe?
Managers kunnen eenvoudig het zakelijke netwerk uitbreiden
Fiets naar je Werk-dag: auto populairder dan fiets voor woon-werkverkeer
meer top 10