zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aantal hypotheekaanvragen stijgt in eerste kwartaal explosief met 45 procent

Hypotheekaanvragen voor oversluiten ruim verdubbeld

8 april 2022 - Het totale aantal hypotheekaanvragen is in het eerste kwartaal met bijna de helft gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2021. Dit is vooral het gevolg van een zeer sterke stijging van het aantal aanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek (+117 procent) en woningverbetering (+101 procent).

Het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning is slechts licht gedaald (-0,3 procent), zo blijkt uit de Hypotheekindex van De Hypotheker. Tot nu toe ziet het er echter niet naar uit dat de huizenmarkt afkoelt. De schaarste aan betaalbare woningen blijft hoog, waardoor de huizenprijzen dit jaar naar verwachting met gemiddeld 12,5 procent zullen stijgen.


 
Stijging
Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is in het eerste kwartaal van 2022 zeer licht gedaald met 0,3 procent. Deze daling is veel minder sterk dan in het vierde kwartaal van 2021, toen deze zeventien procent bedroeg ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Toch bedroeg het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning in het eerste kwartaal nog maar 39 procent; een jaar eerder lag dit nog op 57 procent. Dit geeft aan dat de woningmarkt nog steeds oververhit is. Zo is het gemiddelde hypotheekbedrag in het afgelopen kwartaal gestegen van 312.000 naar 336.000 euro: een stijging van acht procent. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 is zelfs sprake van een toename van zestien procent. De grootste stijging van gemiddelde hypotheekbedrag is in het afgelopen jaar zichtbaar in de provincies Limburg (+zestien procent), Zeeland (+vijftien procent), Drenthe en Noord-Holland (beiden +twaalf procent). De meest bescheiden stijging is te zien in Zuid-Holland (+vier procent) en Overijssel (+zes procent).
"In het eerste kwartaal van 2022 is sprake van een explosieve stijging van het aantal hypotheekaanvragen. Dit komt vooral voort uit de ruime verdubbeling van het aantal aanvragen voor het oversluiten van de hypotheek. Veel woningbezitters hebben hun hypotheek overgesloten om nog te kunnen profiteren van de lagere hypotheekrente. Deze is sinds januari aan een snelle opmars bezig, de hypotheekrente ligt inmiddels een procentpunt hoger en we verwachten dat de rente in de komende tijd nog verder zal stijgen", vertelt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. "Ook zijn veel woningbezitters bezig met het verbouwen of verduurzamen van hun woning. Zeker nu de energieprijzen zo enorm hoog zijn, verwachten we dat deze trend zich zal doorzetten. Toch hebben ook deze woningbezitters nu last van de snel stijgende hypotheekrente, ook het oversluiten of verbouwen wordt duurder."
 
Oversluiters sorteren voor op aanhoudende stijging hypotheekrente
Het aantal hypotheekaanvragen voor het oversluiten van de hypotheek is ruim verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Op dit moment is bijna een derde (32 procent) van alle hypotheekaanvragen afkomstig van oversluiters, een jaar geleden was dit nog 21 procent. Deze explosieve stijging is volgens De Hypotheker veroorzaakt, doordat veel huizenbezitters voorsorteerden op de verwachting dat de hypotheekrente ging stijgen. Zo wilden zij op de valreep profiteren van een lagere hypotheekrente. Sinds begin dit jaar is inderdaad sprake van een aanzienlijke rentestijging. Zo is bij de tien-jaars rente met Nationale Hypotheek Garantie sprake van een stijging van 1,11 procent begin januari naar 2,15 procent eind maart: een stijging van ruim één procent. De sterkste stijging van het aantal oversluiters doet zich voor in de leeftijdscategorie 45 tot 55 jaar (+127 procent). Het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering is verdubbeld (+101 procent) ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Hier is de grootste stijging zichtbaar onder 55-plussers (+105 procent), gevolgd door de leeftijdscategorie 35 tot 45 jaar (+101 procent).
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Investeren in de natuur loont, óók voor de economie
 De impact van datacenters op energie-efficiëntie en de CO2-uitstoot
 Vier manieren om onkostenprocessen te verbeteren in economisch moeilijke tijden
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hypotheekaanvragen voor woningverbetering en oversluiten tijdens corona explosief gestegen
 De Hypotheker verwacht rem op stijging hypotheekrente
 Aantal jonge huizenkopers met aflossingsvrije hypotheek stijgt in één jaar met 28 procent
 Vier op tien jonge Nederlanders overwegen emigratie door woningtekort
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Houd als manager grip op de cijfers bij de groei van je organisatie
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Een op de drie Nederlanders met hoog inkomen kan door geldgebrek rekening niet betalen
Kwart Nederlanders wil liever ander werk
Acht stappen om een toxische werkomgeving te voorkomen
Geld besparen op dataprotectie kan zorgen voor vervelende verrassingen
Mimecast waarschuwt voor phishing uit naam van Twitter
Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers
Top-drie leiderschapstips voor het winnen van het WK voetbal
Cyberschaamte volgens specialisten digitale security woord van het jaar
Jongeren hebben meer behoefte aan digitalisering op de werkplek
'De CFO gaat aan de CSO rapporteren'
meer top 10