zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Drie tips om je hybride teams optimaal te ondersteunen

Technologie is je beste bondgenoot in een hybride werkomgeving

9 maart 2022 - Mede dankzij de pandemie is thuiswerken genormaliseerd. Voor veel managers is het echter nog zoeken naar bijpassende methodes en werkwijzen om hun hybride teams aan te sturen. Ik deel daarom graag drie concrete adviezen om ervoor te zorgen dat er efficiënt samengewerkt kan worden, ongeacht de werklocatie van de verschillende teamleden.

Succesvol hybride werken vraagt om een passende bedrijfscultuur waarin openheid en vertrouwen verankerd zijn. Ook is het essentieel dat het management de medewerkers optimaal ondersteunt en faciliteert.


 
 • Zorg voor een bedrijfscultuur die medewerkers het heft in handen geeft
 • Om optimaal te kunnen presteren moeten medewerkers toegang hebben tot collega’s en essentiële informatie wanneer dat nodig is. Dit vereist enig vertrouwen vanuit de werkgever. Dat vertrouwen is ook onmisbaar bij de aansturing van individuele teamleden. Bij hybride werken zijn spontane bezoeken praktisch minder haalbaar en het is lastiger om te weten waar een teamlid op een bepaald moment aan werkt. Toch zijn er genoeg andere mogelijkheden om te peilen of teamleden betrokken zijn en het werk gedaan krijgen. Let dan bijvoorbeeld op performance indicatoren zoals het halen van deadlines, reactiesnelheid en de kwaliteit van het werk.
  Betrokken medewerkers zijn tevreden medewerkers, waardoor één-op-één gesprekken waardevoller zijn dan ooit. Deze bieden gelegenheid om individuele prestaties te roemen, om de teamdoelstellingen af te stemmen en te duiden wat er van hen persoonlijk wordt verwacht. Dit biedt medewerkers ook de kans om vragen te stellen over het werk of de belangrijkste doelstellingen. Bovendien kunnen managers ook inzichtelijk maken op welke vlakken zij zelf eventueel meer ondersteuning kunnen bieden. Om de teamspirit erin te houden moet tenslotte ook het sociale aspect zeker niet vergeten worden. Denk daarom na over inclusieve team-building activiteiten die aansluiten op de individuele personen en de werklocatie van hun voorkeur en probeer iets te initiëren waar iedereen bij kan zijn.
   
 • Stel officiële beleidsregels op voor de manier van werken
 • Een duidelijk communicatieplan voorkomt dat teamleden zich stuurloos voelen, op het moment dat er sprake is van hybride teamsamenstellingen. Door het plan weten zij welke teamleden ze kunnen contacten, hoe zij hen kunnen bereiken en welke platforms er zijn om contact te maken. Een communicatieplan kan helpen om het samenwerkingsproces waar nodig aan te passen tijdens de overstap op hybride werken. Wanneer sommige teamleden naar kantoor terugkeren, zullen thuiswerkers binnen teams bijvoorbeeld op de hoogte moeten worden gehouden van de ontwikkelingen en samenwerkingen die op kantoor plaatsvinden
   
 • Investeer in technologie
 • Technologie is je beste bondgenoot in een hybride werkomgeving. Het maakt snelle en efficiënte afstemming mogelijk tussen mensen en teams op verschillende locaties. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de primaire doelstellingen, projectplannen en werkopdrachten in een virtuele samenwerkingsomgeving samen te brengen. Op die manier beschikken alle teamleden altijd en overal over een ‘single source of truth’ om op terug te vallen. Met functies als tijdslijnen voor projectmanagement, virtuele whiteboards en communication maps kan er aangestuurd worden op basis van de prioriteit van projecten en kunnen teamleden verantwoordelijk gehouden worden bij deadlines. Technologie kan het organisatorisch zware werk uit handen nemen en helpen om de activiteiten in goede banen te leiden.
  Door de pandemie is hybride werken de nieuwe norm. Neem de tijd om na te denken over de impact op de processen, communicatie en samenwerking om ervoor te zorgen dat je teams een soepele overgang maken en productief blijven in deze turbulente tijden, ongeacht hun werklocatie.
   

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Verantwoord terug naar kantoor
 Werknemers voelen de last van ongelijkheid bij vergaderingen in een hybride werkomgeving
 Positieve werknemerservaring helpt bij het voorkomen van een burn-out
  Hybride werken: werknemers vragen om andere leiderschapsstijl in het nieuwe normaal
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10