zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Insider threats kosten bedrijven jaarlijks 15,4 miljoen dollar

Niet alleen het aantal insiderbedreigingen neemt toe, maar ook de kosten om ze te bestrijden

8 februari 2022 - Nalatige insiders zijn de oorzaak van 56 procent van de incidenten, terwijl het aantal gestolen inloggegevens bijna is verdubbeld en het duurst is om te verhelpen, met gemiddeld ruim 800.000 dollar per incident.  Proofpoint,presenteert zijn 2022 Cost of Insider Threats Global Report waarmee het bedrijf de kosten en trends in kaart brengt die te maken hebben met nalatige, gecompromitteerde en kwaadwillende insiders.

Uit het rapport blijkt dat getroffen organisaties gemiddeld 15,4 miljoen dollar (omgerekend 13,6 miljoen euro) per jaar kwijt zijn om insider threats te verhelpen. Dit is een stijging van 34 procent ten opzichte van 2020. Bovendien duurt het gemiddeld 85 dagen om elk incident onder controle te krijgen. Het rapport, onafhankelijk uitgevoerd door het Ponemon Institute, wordt om de twee jaar gepubliceerd en is nu toe aan zijn vierde editie. Voor het onderzoek zijn meer dan duizend professionals op het gebied van IT- en IT-beveiliging in Noord-Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Azië-Pacific ondervraagd. Elke organisatie die deelnam aan het onderzoek had te maken met één of meer incidenten veroorzaakt door een insider. Het rapport toont aan dat de frequentie en kosten als gevolg van insider threats in de afgelopen twee jaar flink zijn toegenomen. Dit geldt voor alle drie de soorten insider threats: onzorgvuldige of nalatige werknemers, criminele of kwaadwillende insiders, en diefstal van vertrouwelijke informatie door cybercriminelen.


 
Groter risico
"Het grotendeels werken op afstand en hybride werken in aanloop naar 'The Great Resignation' heeft het risico op incidenten met insider threats vergroot. Veel mensen hebben namelijk ontslag genomen bij hun werkgever en belangrijke informatie met zich meegenomen," zegt Ryan Kalember, executive vice president cybersecurity strategy bij Proofpoint. "Bovendien zijn insiders, zoals werknemers, freelancers en externe leveranciers, een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Zij hebben namelijk vaak toegang tot kritieke systemen, gegevens en infrastructuur. Aangezien werknemers zich vaak in de frontlinie van cyberaanvallen bevinden, raden we een gelaagde verdediging aan. Deze moet onder meer een specifieke oplossing voor insider threat management en gedegen training in beveiligingsbewustzijn omvatten om de beste bescherming te bieden tegen dit soort risico's."
 
De belangrijkste resultaten van het 2022 Cost of Insider Threats Global Report van dit jaar zijn:
 
 • Insider threats kosten getroffen organisaties jaarlijks gemiddeld 15,4 miljoen dollar, een stijging van 34 procent ten opzichte van de 11,45 miljoen dollar in 2020.
 • Het totale aantal incidenten is in slechts twee jaar tijd met maar liefst 44 procent gestegen. De frequentie van incidenten per bedrijf is ook gestegen: 67 procent van de bedrijven heeft te maken met tussen de 21 en meer dan 40 incidenten per jaar, tegenover 60 procent in 2020.
 • De nalatige insider is de hoofdoorzaak van de meeste incidenten. 56 procent van de gemelde incidenten met insider threats was het gevolg van een onzorgvuldige werknemer of freelancer, wat gemiddeld 484.931 dollar per incident kostte. Dit kan het gevolg zijn van allerlei factoren, waaronder het niet beveiligen van apparaten, het niet opvolgen van beveiligingsbeleid of het vergeten van patches en upgrades.
 • Kwaadwillende of criminele insiders waren verantwoordelijk voor 1 op de 4 incidenten (26 procent), met een gemiddelde kostenpost van 648.062 dollar per incident. Kwaadwillende insiders zijn werknemers die hun toegang gebruiken voor schadelijke, onethische of illegale activiteiten. Omdat werknemers in de huidige 'work-from-anywhere'-cultuur steeds vaker toegang hebben tot onnodig veel gegevens, zijn kwaadwillende insiders moeilijker op te sporen dan externe aanvallers of hackers.
 • Diefstal van inloggegevens is bijna verdubbeld sinds het laatste onderzoek. Met een gemiddelde van 804.997 dollar per incident kost diefstal van inloggegevens het meeste geld om op te lossen. Het doel van de cybercrimineel is om de gestolen inloggegevens te gebruiken om toegang te krijgen tot kritieke gegevens en informatie. In totaal ging het bij gemiddeld 1.247 incidenten (oftewel 18 procent) om cybercriminelen die inloggegevens stalen.
 • Ten opzichte van het vorige onderzoek duurt het langer om een incident met insiders op te lossen. Gemiddeld duurt het bijna drie maanden (85 dagen) om een insider threat onder controle te krijgen, tegenover 77 dagen in het vorige onderzoek. Incidenten die langer dan 90 dagen duurden, kosten organisaties 17,19 miljoen dollar op jaarbasis, terwijl incidenten die minder dan 30 dagen duurden, gemiddeld 11,23 miljoen dollar kosten.
 • Financiële diensten en professionele diensten kennen de hoogste gemiddelde kosten. De gemiddelde kosten voor financiële diensten bedragen 21,25 miljoen dollar en voor professionele diensten 18,65 miljoen dollar. Onder dergelijke diensten vallen allerlei bedrijven, waaronder accountants, consultants en professionele dienstverleners.
 • De grootte van de organisatie beïnvloedt de kosten per incident. Grote organisaties met meer dan 75.000 werknemers gaven het afgelopen jaar gemiddeld 22,68 miljoen dollar uit om insider threats tegen te gaan. Kleinere organisaties met minder dan 500 werknemers gaven gemiddeld 8,13 miljoen dollar uit om de gevolgen van een incident met insiders te bestrijden.
 • Noord-Amerikaanse bedrijven betalen relatief het meest om insider threats aan te pakken. De kosten om insider threats tegen te gaan over een periode van 12 maanden waren gemiddeld 15,4 miljoen dollar. Noord-Amerikaanse bedrijven gaven echter gemiddeld 17,53 miljoen dollar uit. Europese bedrijven hadden de op een na hoogste kosten met 15,44 miljoen dollar.
Vijf signalen dat bedrijven een verhoogd risico lopen:
 
 • Medewerkers die wetten, mandaten of regelgeving met betrekking tot hun werk en die van invloed zijn op de beveiliging van de organisatie niet volledig begrijpen of kunnen toepassen.
 • Medewerkers die niet weten hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de apparaten die ze gebruiken (zowel bedrijfsapparaten als BYOD-apparaten) te allen tijde zijn beveiligd.
 • Medewerkers die zeer vertrouwelijke gegevens sturen naar een onbeveiligde locatie in de cloud, waardoor de organisatie aan risico's wordt blootgesteld.
 • Medewerkers die het beveiligingsbeleid van een bedrijf schenden om taken te vereenvoudigen.
 • Medewerkers die een bedrijf aan risico's blootstellen omdat ze apparaten en diensten niet patchen en upgraden naar de nieuwste versies.
Dr. Larry Ponemon, voorzitter en oprichter van het Ponemon Institute, verklaart: "Niet alleen het aantal insiderbedreigingen neemt toe, maar ook de kosten om ze te bestrijden. We zien echter dat het risico op kwaadwillende insiders toeneemt nu steeds meer gebruikers toegang hebben tot bedrijfsgegevens van buiten de kantooromgeving. Dit maakt het moeilijk voor het beveiligingsteam om een onderscheid te maken tussen werknemers die het goed bedoelen en kwaadwillende insiders die gevoelige informatie proberen te stelen."
 

 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cybercriminelen liggen op de loer tijdens de feestdagen
 Gebrek aan controles en zichtbaarheid in wat gebruikers doen in app zorgt voor onnodig bedrijfsrisico
 Tienvoudige groei van het aantal ransomware-aanvallen
 Cyberaanvallen en -dreigingen blijven records breken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10