zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Klimaatcrisis en sociale crisis grootste wereldwijde risico’s 2022

Slechts een op de tien gelooft dat het wereldwijde herstel zal versnellen

2 februari 2022 - Klimaatrisico’s veroorzaken wereldwijde bezorgdheid nu de wereld het derde jaar van de pandemie ingaat. Volgens het Global Risks Report 2022, hebben de grootste risico’s op lange termijn betrekking op het klimaat, maar worden de grootste zorgen op de kortere termijn veroorzaakt door maatschappelijke verdeeldheid, crises in het levensonderhoud en de verslechtering van de geestelijke gezondheid.

Bovendien denken de meeste deskundigen dat het herstel van de wereldeconomie de komende drie jaar wisselvallig en ongelijkmatig zal verlopen.


Het rapport, dat nu voor de zeventiende keer verschijnt, is bedoeld om leiders te stimuleren om buiten de driemaandelijkse rapportagecyclus te denken en beleid te ontwikkelen dat risico’s beheert en de agenda voor de komende jaren bepaalt. Het rapport verkent vier gebieden van opkomende risico’s, namelijk: cyberveiligheid, concurrentie in de ruimte, klimaatverandering en migratiedruk, die allemaal wereldwijde coördinatie vereisen om succesvol te kunnen worden beheerd.
"De verstoringen van de gezondheid en economie vergroten de sociale verdeeldheid. Dit leidt tot spanningen, juist op het moment dat internationale samenwerking van fundamenteel belang is om een gelijkmatiger en sneller wereldwijd herstel te bewerkstelligen. Wereldleiders moeten de handen ineenslaan en een gecoördineerde multi-stakeholderaanpak inzetten om deze aanhoudende wereldwijde uitdagingen aan te pakken en veerkracht op te bouwen met het oog op de volgende crisis," aldus Saadia Zahidi, Algemeen Directeur van het World Economic Forum.
 
Top vijf risico's
Wanneer we kijken naar Nederland, is de top vijf grootste risico’s als volgt:
1.    Het niet slagen van klimaatregelingen
2.    Afnemende sociale samenhang
3.    Het niet succesvol implementeren van cyberbeveiligingsmaatregelen
4.    Het barsten van de asset bubbel in de grote economieën
5.    Schuldencrises in de grote economieën.
 
Carolina Klint, Risk Management Leader, Europa, Marsh, zegt: "Nu bedrijven herstellen van de pandemie verscherpen ze terecht hun focus op organisatorische veerkracht en ESG. Nu cyberdreigingen sneller toenemen dan ons vermogen om deze permanent te elimineren, is het duidelijk dat veerkracht en governance alleen mogelijk zijn als er realistische en slimme cyberrisico-beheerplannen zijn. Ook moeten organisaties hun ruimterisico’s beter gaan begrijpen, met name het risico rondom satellieten waarvan we steeds afhankelijker zijn geworden. Zeker als je kijkt naar de toename van geopolitieke ambities en spanningen."
Peter Giger, Group Chief Risk Office, Zurich Insurance Group, verklaarde: "De klimaatcrisis blijft de grootste bedreiging op lange termijn voor de mensheid. Als er geen actie wordt ondernomen tegen de klimaatverandering, kan het wereldwijde BBP met een zesde krimpen en de toezeggingen die tijdens COP26 zijn gedaan, zijn nog steeds niet voldoende om de 1,5 °C doelstelling te halen. Het is nog niet te laat voor overheden en bedrijven om iets te doen aan de risico’s waarmee zij worden geconfronteerd en om een innovatieve, standvastige en inclusieve verandering op gang te brengen die economie en mens beschermt." 
Het rapport sluit af met een terugblik op het tweede jaar van de COVID-19 pandemie, wat nieuwe inzichten oplevert over veerkracht op nationaal niveau. Het hoofdstuk maakt ook gebruik van risico-experts van het World Economic Forum – de Chief Risk Officers Community en de Global Future Council on Frontier Risks – om praktisch advies te geven aan organisaties rondom het realiseren van veerkracht.

Het Global Risks Report 2022 is ontwikkeld met de steun van de Global Risks Advisory Board van het World Economic Forum en met steun vanuit de langdurige samenwerkingen met strategische partners, Marsh McLennan, SK Group en Zurich Insurance Group, en academische adviseurs aan de Oxford Martin School (Universiteit van Oxford), de Nationale Universiteit van Singapore en het Wharton Risk Management and Decision Processes Center (Universiteit van Pennsylvania).
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Volatiele marktomgeving, VS rechtszaken, ESG-kwesties en SPAC's creëren nieuwe risico's voor managers
 Bewijs dat risicomanagement een nieuwe aanpak vereist
 Gebrek aan controles en zichtbaarheid in wat gebruikers doen in app zorgt voor onnodig bedrijfsrisico
 Risicomanagement moet na Covid-19 pandemie de grote veranderingen in top tien bedreigingen aanpakken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10