zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De acht belangrijkste trends op de bijbanenmarkt

Jongeren vooral op zoek naar sociale bijbanen in 2022

20 januari 2022 - Jongeren gaan in 2022 massaal op zoek naar een bijbaan waar ze veel sociale contacten kunnen opdoen. Na ruim 1,5 jaar beperkingen door coronamaatregelen tijdens hun studie, sporten en uitgaan, gaat hun voorkeur uit naar werk in branches waar ze weer in contact kunnen komen met andere jongeren zoals in de horeca of evenementensector.

Werkgevers wacht de belangrijke taak om rekening te houden met de wensen van hun personeel, als zij ze niet kwijt willen raken. Jongeren zijn naar verwachting trouw aan de werkgever van hun vaste bijbaan, maar willen ook ervaring opdoen bij andere werkgevers en zoveel mogelijk beleven. Werkgevers moeten die mogelijkheid ook bieden. Dit zijn een aantal voorspellingen die uitzendplatform NOWJOBS doet voor de bijbanenmarkt in 2022. 


 Ook zijn bijverdieners minder bang om te wisselen van baan in 2022. Hoewel door de coronapandemie veel jongeren hun bijbaan kwijtraakten in bijvoorbeeld de horeca, zijn ze snel geswitcht en werken ze vaak in branches waar tijdens een periode van coronamaatregelen juist wel personeel nodig is. Zo zijn veel jongeren de afgelopen tijd aan de slag gegaan als maaltijd- of pakketbezorger of logistiek medewerker, ziet NOWJOBS. Voor 2022 verwacht het uitzendplatform dat jongeren ook wendbaar zijn en wel moeten meebewegen op veranderingen in de markt.
 
Omarm wensen van bijverdieners
Ook werkgevers moeten in 2022 meebewegen. Niet alleen met de markt door de coronapandemie, maar juist ook met hun jonge werknemers, vindt NOWJOBS. "Jongeren hebben de afgelopen tijd veel gemist, zowel op sociaal gebied als in hun algemene en professionele ontwikkeling. We zien dat zij een inhaalslag willen maken en merken dat ze bijvoorbeeld wel trouw zijn aan de horecawerkgever waar ze hun vaste bijbaan hebben, maar ze vinden het ook heel leuk om af en toe eens te werken op een festival of een ander evenement om hun horizon te verbreden. Geef ze die flexibiliteit en trek hierin als werkgevers ook samen op," aldus Reinier Vastenburg, Country Manager NOWJOBS Nederland.
Populaire sectoren in 2021 onder bijverdieners waren onder andere retail, logistiek en horeca. NOWJOBS voorziet hierin voor 2022 geen verandering. Vastenburg: "Uit onderzoek onder ruim 600 van onze bijverdieners blijkt dat ze naast de sociale contacten beleving ook erg belangrijk vinden. Ze willen het leuk hebben tijdens het werk met leeftijdsgenoten, ze zoeken plezier en een fijne werkomgeving. Flexibiliteit blijft daarbij belangrijk. Ook willen ze zich het liefst kunnen ontwikkelen zodat een bijbaan een investering is in hun toekomst."
 
Werven via social media en inzetten op skills paspoort
Werkgevers die hierop inspelen gaan er volgend jaar met de winst vandoor, volgens NOWJOBS. Vastenburg: "Als je generatie Z aan je wilt binden, kun je hun bijzondere karakter en kenmerken maar beter omarmen. Zo is er al veel winst te behalen bij het werven. Denk aan de mogelijkheid om te kunnen reageren op een bijbaan via WhatsApp of een DM op social media. Of een cv niet meer verplicht stellen maar vragen naar een skills paspoort, waarbij de focus ligt op wat iemand kan en nog wil bereiken. Wij doen dit eigenlijk al sinds 2017, via onze app kunnen zowel werkgevers als bijverdieners elkaar heel laagdrempelig en lastminute vinden. Zo bouwen ondernemers eenvoudig een poule loyale bijverdieners op."
 
De acht belangrijkste trends voor de bijbanenmarkt in 2022 op een rij:
 
  • Meest populaire sectoren voor een bijbaan: evenementen (festivals), horeca, retail, logistiek en office.
  • Grote behoefte aan sociaal contact onder jongeren, zij zoeken dit ook in hun bijbaan.
  • Zingeving is belangrijk: jongeren willen een zinvolle bijbaan en graag iets bijdragen aan de wereld. Ook willen ze zich het liefst kunnen ontwikkelen zodat een bijbaan naast de studie een investering is in hun toekomst.
  •  Beleving is belangrijk: een bijbaan moet ook leuk zijn. Ze willen plezier hebben met leeftijdsgenoten en zoeken een fijne werkomgeving.
  • Meebewegen met de wensen van jongeren: werkgevers moeten openstaan voor bijvoorbeeld favorietenpoules. Trek samen op met andere werkgevers en laat jongeren uitstapjes maken om ervaring op te doen.
  • Het skills paspoort neemt aan populariteit toe. Een cv zegt iets over wat iemand in het verleden bereikt heeft, maar bij jongeren met weinig werkervaring of scholing zegt een skills paspoort, waarin zij kenbaar maken wat ze kunnen en nog willen bereiken, veel meer.
  • Social media moet up-to-date zijn. Jongeren hechten veel waarde aan levendige social media accounts. Zij willen zich kunnen associëren met het bedrijf.
  • Wendbaarheid: voorlopig moeten zowel werkgevers als werknemers meebewegen met de maatregelen die kunnen gelden door corona. Bijverdieners moeten snel aan de slag kunnen in sectoren waar wel werk is als vaste bijbanen tijdelijk wegvallen, en werkgevers moeten uitzendplatforms omarmen om flexibel op- en af te kunnen schalen als er coronarestricties gelden. Dat is voor het bedrijfsresultaat essentieel, vooral als steunmaatregelen wegvallen of versoberd worden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Laatstejaarsstudenten zoeken zekerheid na een rumoerig jaar
 Albert Heijn en Jumbo aan kop als meest favoriete werkgevers onder scholieren en studenten
 Steeds meer scholieren hebben een bijbaan
 Driekwart eerstejaars kan zonder bijbaan niet studeren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10