zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Duurzaamheidsmanagers hebben een boeiende baan met toekomstperspectief

Het gevaar van een te enge focus op duurzaamheid

17 januari 2022 - Duurzaamheidsmanagement is een expertisegebied dat steeds meer aan belang wint. Dit is in ieder geval wat te horen valt van de specialisten duurzame energie vergelijken bij Pricewise. Zij hebben het over wat een duurzaamheidsmanager doet, maar vertellen ook meer over de valkuilen en de opportuniteiten die onlosmakelijk bij deze baan horen.

"De duurzaamheidsmanager wordt ook wel eens de milieumanager of de MVO-manager genoemd. De duurzaamheidsmanager staat de bedrijfsleiding bij in het milieubeleid en is de tussenschakel tussen de directie en de werknemers, de aandeelhouders en de klanten," leggen ze uit. "Vaak brengt de duurzaamheidsmanager ook de milieuaspecten in kaart en beheert hij verschillende milieucompartimenten. Maar eigenlijk is de functie helemaal niet zo goed afgelijnd. Soms is het takenpakket bijvoorbeeld heel preventief ingevuld, terwijl het andere keren echt gaat over veranderingsmanagement. En bovendien kan de focus liggen op bijvoorbeeld het verkleinen van de CO2-voetafdruk of het vinden van oplossingen voor de afvalwaterproblematiek. In de praktijk is het steeds vaker zo dat een duurzaamheidsmanager verschillende domeinen tegelijkertijd behandelt. Dit maakt de functie net zo boeiend," gaan de specialisten verder.De duurzaamheidsmanager is een manusje-van-alles
Een veelzijdige invulling is volgens de specialisten heel normaal: "Veelzijdigheid is eigen aan het duurzaamheidsbeleid dat ook zelf veel ongelijksoortiger is geworden. Neem bijvoorbeeld het domein energie. Hier zal de duurzaamheidsmanager op zoek gaan naar een leverancier van groene energie. Maar tegelijkertijd is het ook nodig om ervoor te zorgen dat er minder energie wordt verbruikt. Daarom moeten bepaalde processen misschien anders worden uitgevoerd. En het is belangrijk om de afgenomen energie maximaal aan te wenden, bijvoorbeeld door restwarmte te hergebruiken. Daarvoor moet er misschien een samenwerking worden aangeknoopt met andere bedrijven in de buurt, bijvoorbeeld zodat de restwarmte kan worden gebruikt voor het verwarmen van kassen."

Het gevaar van een te enge focus op duurzaamheid
"Toch is het ook opletten geblazen," waarschuwen ze. "Vanaf het einde van de jaren negentig begon men duurzaamheidsmanagers aan te stellen. Dit ging niet altijd van een leien dakje. Veel heeft te maken met de derde fase van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierbij wordt maatschappelijke inzet gecombineerd met marktontwikkeling en marktpenetratie. Men betreedt nieuwe markten en het duurzaam bedrijf blijft groeien zodat men niet achterblijft op bedrijven die het wat minder duurzaam doen. Hier bleek dat duurzaamheidsmanagers een rem zetten. Dit kwam meestal omdat hun mandaat vaak beperkt was tot duurzaamheid-, reputatie- en issuemanagement. Daarom is het belangrijk om de duurzaamheidsmanager niet alleen te laten focussen op het verduurzamen, maar om de manager ook bij andere bedrijfsprocessen en economische besluitvormingsprocessen te betrekken. De duurzaamheidsmanager moet dan helpen om de marktpenetratie en -ontwikkeling zo duurzaam mogelijk te laten verlopen," geven de specialisten aan.

De duurzaamheidsmanager heeft de toekomst
"Een goede duurzaamheidsmanager is ondernemend, risicomijdend, wil het hele leven lang bijleren en lost problemen bij voorkeur op na het uitvoeren van een grondige analyse. Het is een veelzijdige baan die heel wat te bieden heeft, maar die ook veel van de manager kan vergen. Eigenlijk mag een duurzaamheidsmanager dan ook nooit tevreden zijn, maar moet hij altijd beter willen doen. Omdat consumenten steeds hogere eisen stellen op het gebied van duurzaamheid heeft de baan ten slotte heel wat toekomstperspectief, terwijl het risico op robotisering toch wel heel beperkt is," sluiten de specialisten van Pricewise het gesprek af.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de drie Nederlanders met hoog inkomen kan door geldgebrek rekening niet betalen
 Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers
 Mimecast waarschuwt voor phishing uit naam van Twitter
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Duurzaamheid moet een commercieel succes worden
 TCS Sustainathon: pak milieuproblemen aan via technologie
 Worldcom Confidence Index: focus op medewerkers, economie en aarde
 CEO’s roepen op tot doortastend overheidsoptreden en consistent klimaatbeleid
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Welke opleiding past bij jou
Hoe vind ik een goede advocaat
Wat kan ik allemaal met een mkb boekhouding
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Nederlandse werkgevers staan sporten onder werktijd niet toe
Met geknepen billen achter het stuur: storm, regen en gladheid zorgen voor de meeste zenuwen
Hoe bedrijven hun CX kunnen optimaliseren voor groei in een dynamische markt
Organisaties investeren meer in DEI-initiatieven,
Zorgverzekeraar roept bestuurders op om vijf procent werktijd te besteden aan welzijn medewerkers
Organisaties willen SD-WAN, maar laten kansen liggen
HR-professionals staan niet achter huidige wet- en regelgeving
Bedrijven moeten medewerkers meer vrijheid geven om hun eigen productieve werkomgeving te creëren
Marketingmanagers horen na te denken over online nichestrategieën
Acht stappen om een toxische werkomgeving te voorkomen
meer top 10