zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Worldcom Confidence Index: focus op medewerkers, economie en aarde

Waar praten zakelijke leiders wereldwijd over?

10 december 2021 - Wereldwijd zijn Diversiteit, Gelijkheid en Inclusie (DEI - #1) en het behoud van talent (#2) de meest besproken onderwerpen in oktober. De economie (#3), AI (#4) en Environmental, Social & Governance (ESG) en duurzaamheid (#5) completeren de top vijf.  Het vertrouwen in hybride en flexibel werken kent de grootste daling sinds september

De Worldcom Public Relations Group, het wereldwijde partnernetwerk van onafhankelijke PR-bureaus, heeft de resultaten gepubliceerd van de Worldcom Confidence Index (WCI) van oktober. Het onderwerp Diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) stond zowel wereldwijd als in Europa bovenaan in de Engagement Monitor van Worldcom en was daarmee het meest besproken onderwerp in oktober. Bij de Nederlandse CEO’s en CMO’s stond DEI op de tweede plaats, achter ‘ESG, duurzaamheid en het terugdringen van plastic.’


Het behoud van talent kende zowel wereldwijd als op Europees niveau het op één na hoogste niveau van betrokkenheid; in Nederland bezette dit onderwerp de vijfde plek. Het vertrouwen in het onderwerp ‘behoud van talent’ daalde wereldwijd echter met 1,33 procent, wat de op één na grootste daling betekende sinds september.
 
Worldcom Confidence Index
De WCI is het eerste 'levende' wereldwijde marktonderzoek op basis van kunstmatige intelligentie (AI) dat laat zien waar meer dan 100.000 zakelijke leiders wereldwijd over praten en hoe hun vertrouwensniveau op bepaalde onderwerpen verandert.
 
Enkele bevindingen uit de monitor:
 
Tijd om hybride en flexibel werken op de agenda te zetten
De uitdagingen die hybride en flexibel werken met zich meebrengen, gingen meer over de tong dan ooit, en bereiken #8 op de Engagement Monitor (Europa #8, NL #11). Het vertrouwen van de CEO’s dat ze die uitdagingen kunnen oplossen, daalde met het hoogste percentage sinds september: 1,72 procent. Tel daarbij op dat het vertrouwen in het aantrekken van talent, bij- en omscholing en het behoud van talent afneemt, dan is het duidelijk dat ‘werknemers’ momenteel de grootste kopzorg zijn voor zakelijke leiders.
 
Tijd om iets te doen aan het ongelijke economische herstel
De media zijn het erover eens dat het wereldwijde economische herstel ongelijkmatig zal verlopen. Het is dus geen verrassing dat de economie in oktober wereldwijd het op twee na meest besproken thema was onder zakelijke leiders (Europa #2, NL #3). Het vertrouwen in de omgang met de lastige economie daalde licht, evenals het vertrouwen in gerelateerde onderwerpen als mondiale handelsovereenkomsten, economische migratie en regerings- en wetswijzigingen.
Het gebruik van AI als mogelijke weg naar herstel zou kunnen verklaren waarom AI het vierde meest besproken onderwerp was, zowel wereldwijd als in Europa en Nederland. Het is een onderwerp waarin sinds september meer vertrouwen is geconstateerd, met een stijging van 0,77 procent.
 
Tijd om de aarde te redden
In oktober, in de aanloop naar COP26, was het containerbegrip ‘klimaat’ het vijfde meest besproken onderwerp (Europa #5, NL #1). Hieronder vallen in de WCI de onderwerpen ESG, duurzaamheid en het terugdringen van plastic. De toezeggingen die tijdens de conferentie zijn gedaan, laten zien dat zakelijke leiders geacht worden hierin een rol te spelen, onder andere door het voortouw te nemen in de gedragsverandering die nodig is om de wereldwijde temperatuurstijging een halt toe te roepen.
 
Tijd om een strategie op te stellen voor influencers, de media en social
De doelgroep die in oktober het meest besproken werd, was de groep ‘influencers’. De impact en de rol van de media en van sociale media stonden beide in de top10 van onderwerpen voor de maand oktober. En het vertrouwen in zowel de reguliere als de sociale media nam sinds september af, waarbij het vertrouwen in een goede omgang met traditionele media de op drie na grootste daling van de maand doormaakte.
Serge Beckers EMEA chair van de Worldcom Public Relations Group: "Hybride werken, het behoud van talent en het aantrekken van nieuwe mensen waren de onderwerpen waarin het vertrouwen het sterkst daalde sinds september. Het belang van een geïntegreerde communicatiestrategie lijkt me dan ook helder, voor iedere organisatie. Want wie zijn arbeidsmarktcommunicatie niet op orde heeft, krijgt vroeg of laat ook te maken met de ‘Great Resignation’."
 
De wereldwijde resultaten zijn hier samengevat.
De video-samenvatting van de wereldwijde resultaten is hier te vinden. 

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Arbeidsomstandigheden belangrijker thema sinds corona
 Medewerkers actief betrokken bij vormgeven ideale werkplek
 Digitalisering en duurzaamheid steeds meer hand in hand
 Covid-19-maatregelen hebben onverwacht positief effect op mindset medewerkers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10