zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkloze Nederlander legt oorzaak bij bedrijfsleven

Twintig procent ervaart dat er op hem of haar wordt neergekeken

24 december 2021 - De werkloze Nederlander vindt dat het bedrijfsleven een groot aandeel heeft in het feit dat hij of zij geen baan heeft. Zo zegt 44 procent dat het buiten zijn of haar macht ligt dat ze op dit moment geen of onvoldoende werk hebben. Dit blijkt uit onderzoek van Pro Contact, gehouden onder 508 Nederlanders die vallen onder de officiële definitie van het onbenut arbeidspotentieel.

Opvallend is ook dat 40 procent stelt dat het aan de werkgevers en bedrijven zelf ligt dat zij op dit moment geen personeel kunnen vinden.


 
Negatief imago en schuldgevoelens spelen parten
Dat er rondom werkloosheid een negatief stigma hangt, wordt door een grote groep erkend. Eén op de vijf ervaart dat mensen op hen neerkijken, omdat ze geen betaald werk hebben. Tegelijkertijd is het onbenut arbeidspotentieel ook kritisch op zichzelf. 36 procent vindt dat mensen zich buiten de maatschappij zetten als zij niet werken. Dat uit zich ten dele in schuldgevoelens. Ongeveer vijftien procent voelt zich schuldig dat hij of zij niet (meer uren) werkt. De sector die in negatieve zin het meest bovenuit springt is de horeca: bijna driekwart van de ondervraagden (72 procent) voelt zich niet schuldig als hij of zij hoort over de enorme personeelstekorten in deze branche.
 
Noodlijdende horecasector weet werklozen niet te overtuigen
Dit is opmerkelijk, omdat juist horecaondernemers veel baat zouden hebben bij het aantrekken van het onbenut arbeidspotentieel. Toch blijkt de horecasector niet aantrekkelijk onder de ondervraagden. Maar liefst 21 procent heeft liever geen werk, dan dat ze in de horeca werken. Een hoger salaris zou het voor 32 procent aantrekkelijker maken om te gaan werken in een hotel, restaurant of café.
 "Hoewel iedereen de regie heeft over zijn eigen carrière en leven, kan ik mij voorstellen dat werklozen met enige argwaan kijken naar het bedrijfsleven en de huidige arbeidsmarkt. De mismatch is vaak groot en slechts enkele negatieve sollicitatie-ervaringen kunnen leiden tot grote onvrede," zegt Willem Bos, creatief directeur bij Pro Contact en initiatiefnemer van het onderzoek. "Op deze manier ontstaat een vicieuze cirkel. Met de huidige arbeidsmarkt is het zeer urgent dat deze snel wordt verbroken. Het is daarom belangrijk dat werkgevers en bedrijven een stap zetten richting het onbenut arbeidspotentieel. Het zijn immers hun potentiële werknemers. Dat kan door hen tegemoet te komen in hun eisen, maar ook door ze persoonlijker te benaderen en niet te veel te focussen op hun arbeidsverleden."
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Minder negatieve vooroordelen rondom werkloosheid ten gevolge van de coronacrisis
 Miljoenen ‘zombie-banen’ in Europa op de tocht
 2019: Arbeidsmarkt blijft op kantelpunt
 Werkloosheid verder gedaald naar 300. 000
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10