zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Slechts één op de vijf werkenden verwacht dat Nederland in 2050 een circulaire economie heeft

Bijna een derde geeft werkgever onvoldoende voor duurzaamheid

16 december 2021 - Bijna de helft van de werkende Nederlanders vindt dat de overheid te weinig doet om klimaatverandering tegen te gaan. De kans dat de doelstellingen voor een circulaire economie in 2050 worden behaald, lijkt hen dan ook uiterst klein: slechts één op de vijf werkende Nederlanders heeft hierin vertrouwen.

Bovendien vindt twee derde dat bedrijven zich het meeste moeten inspannen om klimaatverandering tegen te gaan, omdat zij de grootste CO2-uitstoot hebben. Daarom zijn acht op de tien werknemers van mening dat het bedrijfsleven meer moet doen op het gebied van duurzaamheid en vinden zes op de tien dat ook hun eigen werkgever een extra steentje kan bijdragen. Dit en meer blijkt uit de Afvalbarometer van PreZero die vandaag is gepubliceerd.


Ruim de helft van de Nederlanders (achttien +) die in loondienst werken, vindt dat consumenten, de overheid en het bedrijfsleven een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid dragen voor het circulair maken van de economie. zeventien procent vindt dat dit vooral voor rekening komt van bedrijven, vijftien procent vindt het een verantwoordelijkheid van de overheid en elf procent beschouwt dit als een taak van burgers. Tegelijkertijd geeft één op de drie werkende Nederlanders aan niet goed te weten hoe zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan de circulaire economie, omdat zij hiervan te weinig kennis hebben.
"Hoewel veel consumenten een circulaire economie beschouwen als een gedeelde verantwoordelijkheid van overheid, bedrijfsleven en burgers, kijken veel Nederlanders als het op maatregelen aankomt vooral naar de overheid en het bedrijfsleven. Zo vinden ze ook de rol van de eigen werkgever bij het concreet maken en realiseren van duurzame ambities belangrijk. Hierbij kunnen wij bedrijven ondersteunen," zegt Anthonita van Egmond, Manager Communicatie van PreZero Nederland. "Als we de doelstellingen voor een circulaire economie in 2050 willen behalen, moeten we serieuze stappen zetten. Als ieder bedrijf zoveel mogelijk secundaire grondstoffen gebruikt, verspilling terugdringt en afval goed scheidt, komt Zero Waste en daarmee een circulaire economie steeds dichterbij."
 
31 procent geeft werkgever onvoldoende voor duurzaamheid
Wanneer er iets gedaan wordt aan duurzaamheid bij Nederlandse werkgevers, dan is dit vooral door het scheiden en verminderen van afvalstromen (55 procent), gevolgd door energiezuinige maatregelen (40 procent) en de verduurzaming van gebouwen, bijvoorbeeld met behulp van isolatie en de plaatsing van zonnepanelen (36 procent). Toch geeft bijna een derde hun werkgever een onvoldoende als het gaat om duurzaamheid, terwijl ruim 35 procent aangeeft dat de manier waarop hun werkgever omgaat met duurzaamheid juist belangrijk is voor de keuze ergens te (blijven) werken. Minder dan de helft van de werkende Nederlanders boven de achttien  jaar geeft aan dat hun werkgever bewust duurzame keuzes maakt (48 procent). Maar liefst een derde van de werknemers zegt dat hun werkgever geen missie en doelstellingen heeft waarin duurzaamheid een rol speelt en nog eens een kwart zegt het écht niet te weten.
 
Nederlander geeft zichzelf zes voor duurzaamheid

Ondanks dat de werkende Nederlander het klimaatprobleem als een gezamenlijke verantwoordelijkheid beschouwt, worstelt hij of zij met de eigen bijdrage. Behalve dat bijna een derde erkent niet te weten waar te beginnen, heeft ruim één op de vijf werknemers het gevoel dat hun bijdrage een druppel op de gloeiende plaat is. Zij geven aan zich niet met duurzaamheid bezig te houden, omdat ze het gevoel hebben dat hun bijdrage te weinig uitmaakt. Op de vraag hoe werkende Nederlanders in hun eigen huishouden wél bijdragen aan duurzaamheid, staat afval verminderen of scheiden op de eerste plaats (82 procent), gevolgd door het verlagen van het energieverbruik (72 procent) en voeding, bijvoorbeeld door het tegengaan van voedselverspilling en minder vlees eten (64 procent). Op het gebied van wonen verwachten Nederlanders de grootste verbeteringen te kunnen realiseren, bijvoorbeeld door het isoleren van de woning en het plaatsen van zonnepanelen (40 procent) of door energiebesparende maatregelen en het gebruik van groene stroom (39 procent). Alles bij elkaar opgeteld, geeft de werkende Nederlander zichzelf gemiddeld een 6+ voor duurzaamheid.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf tips om afval te reduceren in productie
  Circulair inkopen met normen
 Driekwart Nederlanders niet bekend met 'circulaire economie'
 Circulaire en duurzame businessmodellen – hoe werken ze?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10