zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Promotie: Houvast in processen en governance voor data analytics in organisaties

Het vergt aanzienlijke inspanningen om succesvol gebruik te maken van data analytics

9 december 2021 - Data analytics ontwikkelt zich in een razendsnel tempo. Dit heeft een grote impact op de manier waarop organisaties, in zowel de publieke als private sector, processen inrichten en uitvoeren. Grote organisaties innoveren en boeken successen, waarmee ze andere organisaties inspireren.

In de praktijk blijkt echter dat het aanzienlijke inspanningen vergt om succesvol gebruik te maken van data analytics. Hoe kunnen organisaties data analytics organisatorisch goed inbedden in hun bedrijfsprocessen? Jeroen Baijens verdedigde op vrijdag 3 december 2021 zijn proefschrift 'A multi view approach on data analytics: a process and governance perspective' aan de Open Universiteit in Heerlen.


 
Data analytics in organisaties
Bij het gebruik en de implementatie van data analytics lopen bedrijven vaak tegen organisatorische problemen aan. Bijvoorbeeld bij het identificeren van een juist werkwijze, de coördinatie tussen management en medewerkers of het inrichten van een juiste organisatiestructuur. Jeroen Baijens onderzocht welke proces-methodologieën geschikt zijn voor verschillende typen data analytics projecten. Daarnaast ontwikkelde hij een volwassenheidsmodel op het gebied van data analytics governance. Het onderzoek biedt organisaties handvatten bij het kiezen van de juiste procesmethodologie en bij het inrichten van de governance.
 
Governance in data analytics
Baijens identificeerde zes fasen in volwassenheid op het gebied van data analytics governance: het creëren van bewustwording, structureren, meten, langetermijnplanning, aanpassen en uitbreiden. Dit model biedt houvast voor organisaties die hun governance willen verbeteren en inzicht in de volgorde waarin praktijken voor governance worden geïmplementeerd. Daarnaast vormt het model een uitgangspunt voor onderzoek naar de volwassenheid van data analytics governance.
 
Processen in data analytics
Bepalend voor het kiezen van een juiste procesmethodologie is de inzet voor continu lopende of eenmalige projecten. Voor continu lopende projecten zijn de iteratieve methodologieën geschikter. Het iteratieve karakter stelt teams in staat om de ontwikkeling van dataproducten te ondersteunen door in verschillende cycli verbeteringen door te voeren. Voor eenmalige projecten binnen organisaties is de keuze voor een procesmethodologie afhankelijk van de manier waarop het project wordt ingezet: vanuit de data, oplossing of probleem.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoe toekomstgerichte bedrijven data analytics expertise kunnen opbouwen
 Big Data Analytics: wat zijn de ROI en Trends?
 Dilemma: innovatie of optimalisatie van de dienstverlening?
 Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiële sector
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10