zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Europese bedrijven steeds meer bereid om payroll uit te besteden

Nederland toont groei op het gebied van payrolloutsourcing

16 november 2021 - Payrolloutsourcing zit in heel Europa in de lift. Dat is een van de inzichten van een grootschalig onderzoek onder werkgevers, uitgevoerd door SD Worx. Maar liefst zes op de tien Europese bedrijven hebben momenteel een contract met een outsourcingpartner die hun payroll (gedeeltelijk) uitvoert, of overwegen dit. 

Als er gekeken wordt naar Nederland, blijkt dat slechts 22 procent van de Nederlandse bedrijven bereid is om hun payroll volledig zelf te beheren. De snel veranderende bedrijfsomgeving en de complexe wetgeving liggen aan de basis van deze trend. Toenemend aandeel
Hoewel de bereidheid om HR-taken uit te besteden sinds begin 2020 niet veel veranderd is, wordt payrolloutsourcing steeds aantrekkelijker. Vooral de stijgende cijfers in Italië en Zwitserland vallen op: terwijl slechts zeventien procent van de Italiaanse en zes procent van de Zwitserse ondernemingen in 2020 hun payroll volledig (of gedeeltelijk) zou uitbesteden, steeg het aantal in Italië tot 26 procent en in Zwitserland tot twintig procent in 2021. Ook in ons eigen land, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk nam de interesse in payrolloutsourcing toe in vergelijking met vorig jaar. De kleinste verschillen zijn te zien in Duitsland, met een verandering van een half procent, en Ierland, met een daling van één procent.  
Ongeveer 43,5 procent van de Europese bedrijven probeert actief hun payrollprocessen te verbeteren. Payroll is bovendien van nummer acht naar nummer drie gesprongen op de lijst van HR-domeinen die het meest geschikt zijn voor outsourcing. Een verklaring hiervoor kan zijn dat HR-managers dit liever overlaten aan een betrouwbare partner. Enerzijds vanwege de complexiteit van de wetgeving en anderzijds vanwege de bedrijfscontinuïteit. Alleen de automatisering van HR-processen en de naleving van de sociaaljuridische reglementering worden meer uitbesteed dan payroll. Deze twee domeinen zorgen er beiden voor dat het payrollproces soepeler verloopt.
Bedrijven in Nederland, Italië, Scandinavië, Belgiê, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk beschouwen payroll als één van de vijf HR-domeinen waar externe leveranciers het grootste verschil kunnen maken. De enige landen waar payrolloutsourcing niet tot de top vijf behoort, zijn Polen, Ierland, Spanje en Duitsland.

Uitgebreide outsourcingformules in trek
Het onderzoek laat daarnaast zien dat vooral het gemiddeld aantal Europese bedrijven dat hun payroll grotendeels of volledig uitbesteedt (of dit overweegt te doen) aanzienlijk is gestegen. Dit percentage is gestegen van zestien procent in 2020 naar 21 procent in 2021.
Bovendien heeft de uitgebreide outsourcing van payroll aan vertrouwde partners het afgelopen jaar in heel Europa een grote sprong vooruit gemaakt. 

Voordelen voor HR-afdeling en medewerkers
Maar waarom groeit de populariteit van payrolloutsourcing nou eigenlijk? "Dit heeft met verschillende aspecten te maken," zegt Patricia Molenaar, Senior VP Mid-Market, Enterprise, International en Public Markets bij SD Worx. "Ten eerste biedt payrolloutsourcing ruimte voor meer strategische projecten. Van talentwerving tot Learning & Development. De meeste HR-teams kunnen veel manieren bedenken om hun tijd na de pandemie beter te investeren dan in de repetitieve, arbeidsintensieve verwerking van payroll. Ten tweede biedt uitbesteding gemoedsrust in drukke tijden. Technologische ontwikkelingen en cloud-based services garanderen veilige en eenvoudig toegankelijke gegevens voor externe medewerkers. Dit terwijl een HR-partner zorgt voor de naleving van nieuwe regels en voorschriften. Tot slot is er ook een menselijke factor: uitbesteding van de meest foutgevoelige payrolltaken is bevorderlijk voor de teamsfeer op een afdeling die al jaren voortdurend onder druk staat."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Technische branche: doelstellingen Klimaatakkoord onhaalbaar door personeelstekort
 Nederlander werkt liever thuis vanwege hoge benzinekosten
 Bestuurders hebben bandenspanning niet op orde
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Persoonlijk contact is de snelste weg naar een nieuwe baan
 Kwart bedrijven heeft meer mensen ontslagen als gevolg van de coronacrisis
 Onzekerheid over Brexit treft ook salarisprofessionals
 Fors hogere werkdruk voor payroll professionals
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Tips om je workforce te managen
reacties
Bijna de helft van de Nederlanders zet vakantiegeld op spaarrekening (2) 
Hoe zorg je ervoor dat werknemers cybersecurity serieus nemen? (1) 
Een beter salaris trekt Nederlander over de streep om een carrièreswitch naar de zorg te maken (1) 
Nederland is koploper flexibel werken (1) 
Zes competenties bij veerkracht (1) 
Stijgende energieprijzen en inflatie leiden tot ernstige problemen met onbetaalde energiefacturen (1) 
Bestaan er geen talent-gerichte leiders en organisaties meer? (6) 
top10
Groeiende vertrouwenskloof in vaardigheden tussen werkgevers en werknemers
Dit zijn de beste werkgevers van Nederland
Nederland hybride werkland: een derde weigert fulltime kantoorbaan
Mensen spelen grote rol in de toekomst van B2B e-commerce
Emissievrij bouwen en bezorgen binnen de stad
Vraag naar netwerkmanagers blijft heel groot
Kwart managers wil zakelijker worden
'Cyberveiligheid moet in handen zijn van de overheid'
IT-leiders moeten hun teams bijscholen om meer waarde uit data te halen
Hoe wordt jouw organisatie een digitale winnaar?
meer top 10