zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Het werk van de toekomst: welke van deze vijf banen heb jij in 2030?

Er ontstaan tal van nieuwe functies

20 oktober 2021 - Het coronavirus heeft niet alleen de economie, maar ook de beroepsbevolking drastisch veranderd. Net zoals de uitvinding van het vliegtuig voor een volledig nieuw beroep 'piloot' zorgde, zorgen innovaties rond hybride werken, AI en cyberbeveiliging dat er nieuwe functies ontstaan. Deze functies kunnen inspelen op de gigantische verschuivingen die we hebben gezien in de manier waarop we werken.

De afgelopen jaren heeft het Cognizant Center for the Future of Work een reeks rapporten gepubliceerd over de Jobs of the Future 2030, waarin nieuwe functies worden gepresenteerd die in het volgende decennium gaan opduiken en een centrale rol gaan spelen voor bedrijven en werknemers overal ter wereld. Hieronder schetst Euan Davis, Head Center for the Future of Work bij Cognizant, vijf banen die binnenkort realiteit worden.Mens-machine teammanager
Computers zijn niet meer weg te denken uit het kantoor van de 21e eeuw. En als je denkt dat computers nu al de dienst uitmaken; inzet van artificial intelligence (AI) groeit de komende jaren alleen maar verder. Volgens Cognizant’s Jobs of the future index gaan organisaties hun bedrijfsvoering baseren op data en inzichten die door computers worden gegenereerd. Maar die computers, hoe werken we daarmee samen? Wat zijn precies menselijke en computertaken? Dat is nu nog vaak een kwestie van ‘al doende leert men’. Om dit in de toekomst efficiënter vast te leggen zijn regelgeving en handhaving nodig. Daar komt een mens-machine teammanager bij kijken: die monitort hoe mens en computer zich tot elkaar verhouden, en of de organisatie het optimale uit de capaciteit van beiden haalt.

Datadetective
Met de toegenomen hoeveelheid computers en machines explodeert ook de hoeveelheid data binnen organisaties. Volgens Statista, dat verschillende onderzoeken samenbracht om tot een schatting te komen, verdubbelt het wereldwijde datagebruik de komende jaren. In 2021 genereren we zo’n 79 zettabytes aan data; in 2024 is dat maar liefst 149 zettabytes en een jaar later zelfs 181. Als er meer data beschikbaar is, is het moeilijker de juiste data te vinden. Dat merkt men nu al: datawetenschappers zijn schaars op de markt. Daarom wordt het uitpluizen van de juiste data (wat is bruikbaar en wat niet?) steeds moeilijker en heel belangrijk. Datadetectives gaan dat oplossen voor organisaties.

Algoritme vooroordeel-accountant
Een vaak gehoord, en terecht, bezwaar tegen algoritmen is dat ze altijd de vooroordelen van hun makers bij zich zullen dragen. De markt lijkt daar nog geen direct antwoord op te hebben; het is logisch dat de regels een product zijn van hun maker. Maar dat wil niet zeggen dat algoritmen, met al hun imperfecties, zomaar in het wild moeten kunnen functioneren. Een algoritme vooroordeel-accountant onderzoekt de broncode die algoritmes hun beslissingen laat nemen en kijkt kritisch naar de onuitgesproken vooroordelen die daarin zijn gekropen. Twitter nodigde mensen uit op zoek te gaan naar vooroordelen in hun codes. Vijf winnaars legden bloot dat Twitter’s foto-algoritme een voorkeur had voor lichtgekleurde, jonge mensen met vrouwelijke gelaatstrekken. De vooroordeel-accountant moet dat in de toekomst voorkomen.

Cybercalamiteiten voorspeller
Hoewel 2020 de boeken ingaat als het ‘jaar van COVID-19’, was dit ook het jaar van nóg een rampzalige ontwikkeling: de enorme toename van grote cyberaanvallen, met als voorbeeld die op Solar Winds. Hoe méér aanvallen er plaatsvinden, hoe belangrijker het in de toekomst wordt om ze te kunnen voorspellen. Het aan zien komen van cyberaanvallen is cruciaal in het tegenhouden ervan. Calamiteiten voorspellers schatten in de toekomst de momenten in waarop hun organisaties het meest kwetsbaar zijn of wanneer aanvallers het actiefst zijn. Zo helpen zij resources te spreiden en versterkingen aan te brengen waar én wanneer die nodig zijn.

Home office architect
Thuiswerken had in het begin van de pandemie niet het permanente gevoel dat het nu heeft. Men richtte home offices toen in alsof ze een paar maanden later weer naar kantoor zouden gaan. Anderhalf jaar later hebben thuiskantoren nog té vaak dat tijdelijke karakter, terwijl ze volgens een meerderheid van de beroepsbevolking blijvend zijn. Organisaties zullen in de toekomst home office architecten in dienst nemen die voor medewerkers regelen dat zij thuis ergonomisch kunnen werken. Het wordt bijvoorbeeld van essentieel belang dat zij ook thuis de juiste hard- en software en volledige beveiliging hebben. Om productiviteit van je medewerkers te garanderen moet je zorgen dat zij in een inspirerende omgeving zitten. Dat is nu nog vaak vrijblijvend; over tien jaar is dat een minimale vereiste voor het thuiskantoor.
Euan Davis besluit: "2021 is een reset-moment, een jaar waarin er steeds meer voorbeelden van het theoretische omgezet worden in echte banen. Maar voordat ze kunnen worden gecreëerd, moeten de banen van de toekomst eerst worden uitgedacht- en dat vereist visie en enige verbeeldingskracht."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Ergonomie op de werkvloer blijft achter, behoefte bij werknemers stijgt
 Op het social intranet doen managers ertoe
 Jonge managers minder ervaren op de weg door pandemie
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkenden willen zelf kunnen bepalen wel of niet naar kantoor te gaan
 Heeft het kantoor nog wel een toekomst in Nederland?
 Futurizen. Het nieuwe werkwoord voor managers
 Hoe AI-gedreven voorspellingen bedrijven en de toekomst van werk transformeren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
eBook: de kracht van reviews en e-mail marketing
In dit eBook gaan Spotler en de Feedback Company in op het belang van review marketing en e-mail marketing. Want door deze twee te combineren, ontstaat er een krachtige combinatie die veel voordelen biedt voor je klanten en voor je eigen organisatie. Benieuwd? 
Download het eBook
Lees verder
Nanocoating als nieuwe technologie voor het onderhouden van gepoedercoat materiaal
reacties
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (1) 
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (1) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
Uitgebreide werkkostenregeling verlengd: meer ruimte voor kerstpakketten (1) 
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest (1) 
top10
Terug in het thuiskantoor: leidinggevende vreest voor creativiteit
Slechts zes procent CEO’s van grootste organisaties actief op social media
Medewerkerswelzijn: hoe meet je dat écht goed?
Nieuwsgierige medewerkers zijn steeds belangrijker in krappe arbeidsmarkt
Helft senior financieel managers maakt incorrecte kortetermijnprognoses
De vier meest voorkomende misvattingen over payrolling
Chinese cyberspionage-bootcamps leiden rekruten al tien jaar op in aanvallen op de software supply chain
Een derde van de consumenten klikt op verdachte links
Vraag naar moderne mainframes en cloud neemt toe
FortiGuard Labs voorspelt voor 2022: cyberaanvallen op digitale wallets en satellietverbindingen
meer top 10