zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder dan een derde van de bedrijven zet technologie in voor duurzame bedrijfsvoering

Bedrijven beseffen dat ze meer moeten doen om hun ESG-prestaties en -rapportage te verbeteren

2 november 2021 - Uit nieuw onderzoek van Ricoh blijkt dat andere bedrijfsbehoeften vaker voorrang krijgen dan duurzaamheid. Dit geldt voor de meerderheid van de organisaties in Nederland (53 procent). Vooral op het gebied van digitale transformatie wordt veel geïnvesteerd. Maar liefst 68 procent verhoogt of handhaaft zijn investeringen op dit vlak.

Helaas zien de meeste bedrijven niet in hoe het verbeteren van technologie ook positieve duurzaamheidsresultaten met zich mee kan brengen.Proactief reageren
Voor het onderzoek van Opinion Matters werden 251 Nederlandse beleidsmakers ondervraagd. Meer dan de helft (59 procent) is van mening dat bedrijven een verantwoordelijkheid hebben om proactief te reageren op globale vraagstukken zoals klimaatverandering.

Druk om prestaties te verbeteren
Deze bevindingen suggereren dat Nederlandse bedrijven druk voelen van investeerders, klanten en overheden. Bijvoorbeeld om hun prestaties rondom milieu, maatschappij en corporate governance (ESG) te verbeteren. Zéker in de nasleep van de pandemie.  Deze druk is niet misplaatst. Meer dan de helft van de werknemers (59 procent) verwacht dat hun werkgever een rol speelt bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, zo blijkt uit aanvullend onderzoek van Ricoh. Ondertussen neemt de Europese Unie het voortouw in een internationaal initiatief met een reeks voorschriften en initiatieven. Denk hierbij aan de Europese Green Deal en de Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze verplichten organisaties met meer dan 500 werknemers hun niet-financiële informatie openbaar te maken.

Slechts achtien procent investeerde meer tijdens pandemie
Directeuren zijn zich ervan bewust dat zij meer moeten doen. Desondanks heeft slechts achttien procent de investeringen in duurzaamheid tijdens de pandemie verhoogd. Dit benadrukt het complexe bedrijfsklimaat.

Technologie als stimulans voor duurzame ambities
Digitale transformatie kan de ESG-prestaties van organisaties verbeteren. En maakt het mogelijk om de juiste data te verzamelen, zodat bedrijven deze prestaties effectief kunnen meten. 32 procent van de beleidsmakers ziet technologie als een stimulans voor duurzame ambities. Helaas gelooft de meerderheid (72 procent) niet dat digitale transformatie helpt om de duurzaamheidsdoelstellingen van hun bedrijf op lange termijn te bereiken.

Investeren in cloud, big data en hybride werken
Sterker nog, bedrijven beschouwen optimalisatie van de IT-infrastructuur als de minst nuttige manier om milieu-impact op de lange termijn te verminderen. Toch heeft bijna de helft van alle organisaties geïnvesteerd in oplossingen voor cloudtechnologie (43 procent), big data (43 procent) en hybride werken (41 procent). Dit stelt organisaties onder meer in staat om efficiënter om te gaan met energie. En om relevante gegevens voor de ESG-rapportage effectiever te verzamelen en verstrekken. Ook helpt het om bedrijven samen te laten werken aan internationale vraagstukken.

Investeren in digitale transformatie
Maurits Aalders, Marketing Director Ricoh Nederland, licht toe: "Bedrijven beseffen dat ze meer moeten doen om hun ESG-prestaties en -rapportage te verbeteren. Maar het is complexer dan ooit om middelen te vinden die dit mogelijk maken. Veel nieuwe wettelijke vereisten bevinden zich nog in de ontwerpfase. Dit maakt het lastig voor bedrijven om te bepalen waarin zij het beste kunnen investeren. Het is belangrijk om te onthouden dat zakelijk succes en ESG-succes goed samengaan. Digitale transformatie heeft namelijk veel overlap met zakelijke en ESG-resultaten. Bedrijven kunnen hier dus vol vertrouwen in investeren. Het verbetert de efficiency en de duurzame resultaten. En maakt de onderneming ook toekomstbestendig. Kortom, digitale transformatie vergroot de capaciteit om gegevens te verzamelen en te analyseren. En dat is van vitaal belang wanneer nieuwe rapportageverplichtingen in werking treden." 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Technische branche: doelstellingen Klimaatakkoord onhaalbaar door personeelstekort
 Nederlander werkt liever thuis vanwege hoge benzinekosten
 Bestuurders hebben bandenspanning niet op orde
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager speelt belangrijke rol bij het creëren van een duurzame uitstraling
 Pandemie inspireert tot duurzamer leven
 Verduurzaming hoog op agenda CFO’s
 De toekomst van duurzaam ondernemen is locatietechnologie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Tips om je workforce te managen
reacties
Bijna de helft van de Nederlanders zet vakantiegeld op spaarrekening (2) 
Hoe zorg je ervoor dat werknemers cybersecurity serieus nemen? (1) 
Een beter salaris trekt Nederlander over de streep om een carrièreswitch naar de zorg te maken (1) 
Nederland is koploper flexibel werken (1) 
Zes competenties bij veerkracht (1) 
Stijgende energieprijzen en inflatie leiden tot ernstige problemen met onbetaalde energiefacturen (1) 
Bestaan er geen talent-gerichte leiders en organisaties meer? (6) 
top10
Groeiende vertrouwenskloof in vaardigheden tussen werkgevers en werknemers
Dit zijn de beste werkgevers van Nederland
Nederland hybride werkland: een derde weigert fulltime kantoorbaan
Mensen spelen grote rol in de toekomst van B2B e-commerce
Emissievrij bouwen en bezorgen binnen de stad
Vraag naar netwerkmanagers blijft heel groot
Kwart managers wil zakelijker worden
'Cyberveiligheid moet in handen zijn van de overheid'
IT-leiders moeten hun teams bijscholen om meer waarde uit data te halen
Hoe wordt jouw organisatie een digitale winnaar?
meer top 10