zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder dan een derde van de bedrijven zet technologie in voor duurzame bedrijfsvoering

Bedrijven beseffen dat ze meer moeten doen om hun ESG-prestaties en -rapportage te verbeteren

2 november 2021 - Uit nieuw onderzoek van Ricoh blijkt dat andere bedrijfsbehoeften vaker voorrang krijgen dan duurzaamheid. Dit geldt voor de meerderheid van de organisaties in Nederland (53 procent). Vooral op het gebied van digitale transformatie wordt veel geïnvesteerd. Maar liefst 68 procent verhoogt of handhaaft zijn investeringen op dit vlak.

Helaas zien de meeste bedrijven niet in hoe het verbeteren van technologie ook positieve duurzaamheidsresultaten met zich mee kan brengen.Proactief reageren
Voor het onderzoek van Opinion Matters werden 251 Nederlandse beleidsmakers ondervraagd. Meer dan de helft (59 procent) is van mening dat bedrijven een verantwoordelijkheid hebben om proactief te reageren op globale vraagstukken zoals klimaatverandering.

Druk om prestaties te verbeteren
Deze bevindingen suggereren dat Nederlandse bedrijven druk voelen van investeerders, klanten en overheden. Bijvoorbeeld om hun prestaties rondom milieu, maatschappij en corporate governance (ESG) te verbeteren. Zéker in de nasleep van de pandemie.  Deze druk is niet misplaatst. Meer dan de helft van de werknemers (59 procent) verwacht dat hun werkgever een rol speelt bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, zo blijkt uit aanvullend onderzoek van Ricoh. Ondertussen neemt de Europese Unie het voortouw in een internationaal initiatief met een reeks voorschriften en initiatieven. Denk hierbij aan de Europese Green Deal en de Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze verplichten organisaties met meer dan 500 werknemers hun niet-financiële informatie openbaar te maken.

Slechts achtien procent investeerde meer tijdens pandemie
Directeuren zijn zich ervan bewust dat zij meer moeten doen. Desondanks heeft slechts achttien procent de investeringen in duurzaamheid tijdens de pandemie verhoogd. Dit benadrukt het complexe bedrijfsklimaat.

Technologie als stimulans voor duurzame ambities
Digitale transformatie kan de ESG-prestaties van organisaties verbeteren. En maakt het mogelijk om de juiste data te verzamelen, zodat bedrijven deze prestaties effectief kunnen meten. 32 procent van de beleidsmakers ziet technologie als een stimulans voor duurzame ambities. Helaas gelooft de meerderheid (72 procent) niet dat digitale transformatie helpt om de duurzaamheidsdoelstellingen van hun bedrijf op lange termijn te bereiken.

Investeren in cloud, big data en hybride werken
Sterker nog, bedrijven beschouwen optimalisatie van de IT-infrastructuur als de minst nuttige manier om milieu-impact op de lange termijn te verminderen. Toch heeft bijna de helft van alle organisaties geïnvesteerd in oplossingen voor cloudtechnologie (43 procent), big data (43 procent) en hybride werken (41 procent). Dit stelt organisaties onder meer in staat om efficiënter om te gaan met energie. En om relevante gegevens voor de ESG-rapportage effectiever te verzamelen en verstrekken. Ook helpt het om bedrijven samen te laten werken aan internationale vraagstukken.

Investeren in digitale transformatie
Maurits Aalders, Marketing Director Ricoh Nederland, licht toe: "Bedrijven beseffen dat ze meer moeten doen om hun ESG-prestaties en -rapportage te verbeteren. Maar het is complexer dan ooit om middelen te vinden die dit mogelijk maken. Veel nieuwe wettelijke vereisten bevinden zich nog in de ontwerpfase. Dit maakt het lastig voor bedrijven om te bepalen waarin zij het beste kunnen investeren. Het is belangrijk om te onthouden dat zakelijk succes en ESG-succes goed samengaan. Digitale transformatie heeft namelijk veel overlap met zakelijke en ESG-resultaten. Bedrijven kunnen hier dus vol vertrouwen in investeren. Het verbetert de efficiency en de duurzame resultaten. En maakt de onderneming ook toekomstbestendig. Kortom, digitale transformatie vergroot de capaciteit om gegevens te verzamelen en te analyseren. En dat is van vitaal belang wanneer nieuwe rapportageverplichtingen in werking treden." 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiële sector
 Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
 Grootste uitdaging HR is het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager speelt belangrijke rol bij het creëren van een duurzame uitstraling
 Pandemie inspireert tot duurzamer leven
 Verduurzaming hoog op agenda CFO’s
 De toekomst van duurzaam ondernemen is locatietechnologie
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
eBook: de kracht van reviews en e-mail marketing
In dit eBook gaan Spotler en de Feedback Company in op het belang van review marketing en e-mail marketing. Want door deze twee te combineren, ontstaat er een krachtige combinatie die veel voordelen biedt voor je klanten en voor je eigen organisatie. Benieuwd? 
Download het eBook
Lees verder
Nanocoating als nieuwe technologie voor het onderhouden van gepoedercoat materiaal
reacties
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (1) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
Uitgebreide werkkostenregeling verlengd: meer ruimte voor kerstpakketten (1) 
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest (1) 
Lynk&Co 01 (1) 
top10
Overweeg je een management buy out? Drie tips
Hybride werken: veel bedrijven in de Randstad zijn om
Acht op de tien technische bedrijven kampt komende vijf jaar met personeelstekort
Gebrek aan controles en zichtbaarheid in wat gebruikers doen in app zorgt voor onnodig bedrijfsrisico
Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
Pandemie zorgt voor toename van fraude en oplichting
'Innovatief leiderschap vraagt moed en non-conformistisch handelen'
Digitale monitoring van werknemers schaadt vertrouwen en vergroot personeelsverloop
Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiële sector
Grootste uitdaging HR is het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties
meer top 10