zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgever verwacht herfst vol verzuim

Helft van de werkgevers bezorgd om mentale welzijn werknemers

16 september 2021 - Nederlandse werkgevers houden hun hart vast voor de aankomende maanden. Een derde van hen verwacht een (sterke) toename van verzuim door stress en mentale klachten. Dat blijkt uit onderzoek* onder 250 werkgevers in opdracht van dienstverlener HCS. De helft van de werkgevers maakt zich zorgen om het mentale welzijn en de veerkracht van werknemers.

Dit is mede veroorzaakt door de coronapandemie en de bijbehorende veranderingen in de manier van werken. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de zorgen: bij organisaties met meer dan 250 werknemers verwacht zelfs 40 procent een toename van verzuim.


 
70 procent wil veerkracht vergroten
De andere manier van werken in de afgelopen periode heeft organisaties goed op de proef gesteld. 70 procent van de werkgevers is van mening dat de veerkracht binnen de organisatie verbeterd kan worden. Bij bedrijven met meer dan 250 werknemers is dit zelfs 82 procent. Daarbij zetten werkgevers werknemers graag zelf aan het roer. 56 procent wenst een tool waarmee werknemers zelf aan de slag kunnen gaan met hun mentale gezondheid. Bij werkgevers met meer dan 250 werknemers is deze behoefte nog groter (68 procent).
Tom Baken, Commercieel directeur HCS: "De cijfers voor de verwachte toename van verzuim liegen er niet om. We begrijpen de zorgen van werkgevers en de behoefte om te zorgen dat werknemers veerkrachtig en vitaal zijn en blijven. Om verzuim tegen te gaan hebben we Veerkracht ontwikkeld. Dit nieuwe vitaliteitsplatform geeft werknemers op een laagdrempelige manier mogelijkheden om aan hun eigen vitaliteit te werken. En zo dragen ze ook bij aan een gezonde en veerkrachtige organisatie."

Helft werkgevers wil meer ondersteuning bieden
De verantwoordelijkheid voor het mentale welzijn op de werkvloer ligt volgens 71 procent van de ondervraagden bij zowel de werknemer als de werkgever. En ondanks dat 7 op de 10 werkgevers al preventieve oplossingen inzet, vindt de helft dat ze nog meer kunnen doen. Aandacht voor een gezonde werk-privé balans (59 procent), de mogelijkheid tot flexibele werktijden (52 procent) en de mogelijkheid om op afstand te werken (50 procent)  bieden werkgevers het meeste aan om de mentale gezondheid van werknemers te verbeteren. Slecht een kleine zes procent van de werkgevers zegt niks aan te bieden en dat ook niet van plan te zijn.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ziekteverzuim eerste kwartaal 2021: licht dalende trend
 Ziekmeldingen in de eerste weken van 2021 historisch laag
 Vaker en langer verzuim tijdens tweede golf
 Langdurig verzuim loopt op door uitstel reguliere zorg
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10