zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlanders fietsen vaker naar het werk

45-plussers en provincie Utrecht geven het goede voorbeeld

15 september 2021 - Donderdag 16 september is het Fiets naar je Werk Dag, maar hoe zit het met het fietsgebruik van werkende professionals? Voor het tweede jaar op rij deed leasemaatschappij ALD Automotive onderzoek naar het fietsgebruik van Nederlandse professionals. Zijn we meer gaan fietsen naar het werk en heeft de pandemie hier nog invloed op gehad?

Welke provincie is koploper fietsen? En welke branche zit het meest in het zadel? ALD Automotive zocht het uit en verzamelde de leukste feiten. Ten opzichte van vorig jaar is er een lichte stijging van het aantal professionals dat de fiets gebruikt voor woon-werkverkeer. In 2020 was dat 46 procent en nog eens zeventien procent die de fiets in combinatie met ov gebruikt. Dit jaar is dat respectievelijk 49 en zestien procent.


Het aantal professionals dat minimaal eens per week naar het werk fietst is van elf nar dertien procent gestegen. Ook het aantal fietsers dat dit dagelijks doet is groter geworden en steeg van negentien  naar 23 procent. Ook de groep ‘mooi weer’ fietsers groeide van acht naar twaalf procent. En de groep die zegt nooit naar het werk te gaan met de fiets is dan weer kleiner geworden met zeven procent (34 procent vs. 27 procent). "Al met al kunnen we dus concluderen dat werkend Nederland vaker op de fiets stapt," aldus Lonneke van der Horst, Marketing & Strategy Director bij ALD Automotive.
 
Gezond, goedkoop en snel
Voor bijna de helft van de professionals is vitaliteit de belangrijkste reden om de fiets te pakken. COVID-19 speelt hierin eigenlijk geen rol meer. "Vorig jaar gaf nog veertien procent aan dat corona een reden was de fiets als alternatief vervoermiddel te gebruiken. Nu slechts een procent. Voor het merendeel blijft dus wel de gezondheid bovenaan staan. Ook heeft een grote groep gemerkt, dat het een goedkoper alternatief is en dat volgt dus op de tweede plek," aldus Van der Horst.
 
Generatie X koploper in fietsen naar je werk
In de leeftijdscategorie 45-59 jaar zitten de fanatiekste fietsers. Met 29 procent is niet alleen de grootste groep die naar het werk fietst, maar met 24 procent ook de grootste groep die dit dagelijks doet. De groep 30 tot 44 blijft achter.

Utrecht is de fietsprovincie van Nederland
De provincie Utrecht blijft de grootste fietsprovincie met 60 procent dat het meest de fiets gebruikt om op het werk te komen. Opvallend is dat Gelderland nu op een tweede plek staat met 55 procent die meestal fietst naar het werk. Terwijl daar vorig jaar slechts veertien procent aangaf dagelijks te fietsen. Mogelijk heeft de groeiende populariteit van e-bikes hier mee te maken. Gelderse professionals hebben, meer dan in welke provincie dan ook, met 38 procent het meest een e-bike in bezit. Het animo om te fietsen naar het werk is in Drenthe nog steeds lager dan in de rest van Nederland: daar gebruikt slechts 35 procent de fiets om op het werk en weer thuis te komen.
Onderwijsmedewerkers zijn het beste vertegenwoordigd onder fietsende professionals. Ruim de helft (52 procent) gebruikt de fiets voor woon-werkverkeer. Ook zorgmedewerkers zijn een fietsgrage beroepsgroep; hier stapt met 51 procent iets meer dan de helft op de fiets. Op een derde plek komen met 43 procent de zakelijk dienstverleners, gevolgd door medewerkers die werkzaam zijn in de groot- en detailhandel of voor de overheid werken.

Werkgever stimuleert fietsen naar het werk te weinig
Ondanks dat fietsen naar het werk in de lift zit, is er een hele grote groep professionals (60 procent) die vaker zou willen fietsen als zij dichter bij het werk zouden wonen. Uit het onderzoek van ALD Automotive blijkt dat zo'n driekwart van werkend Nederland binnen een straal van 20 km woont. Een afstand die met een e-bike eenvoudig te overbruggen is. En met een speed pedelec al helemaal.
Op dit moment geeft 24 procent van de respondenten aan dat de werkgever de fiets als alternatief vervoersmiddel voor woon-werkverkeer promoot. Hierin ziet ALD weliswaar een lichte stijging want vorig jaar was dat achttien procent. Toch kan dat beter, vindt Lonneke van der Horst: "We hebben ook gevraagd wat werkgevers kunnen doen om het fietsen van en naar het werk te stimuleren. In 64 procent van de gevallen is alleen al het aanbieden van een fiets van de zaak voldoende. De populariteit van het fietsen zit zonder meer in de lift. Wie weet dat met de huidige groeiende vraag naar e-bikes en wat stimulans van werkgevers, we volgend jaar weer hele andere cijfers gaan zien," concludeert Van der Horst.
 
Meer lezen? Het hele onderzoek is hier in te zien.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
 Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
 Prinsjesdag 2021: de belangrijkste veranderingen voor HR- en salarisprofessionals
 

Gerelateerde nieuwsitems

 60 procent vindt fietsen naar het werk echt te ver
 Werkgever doet nog niets om fietsen naar het werk te stimuleren
 Nederlanders fietsen vaker naar het werk, maar dat kan nog veel vaker
 Fiets naar uw Werk Dag: Het westen van Nederland en jongeren pakken het meest de fiets naar het werk
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Dat coachen is ook niet alles.  (2) 
India minder aantrekkelijk door krappe arbeidsmarkt (1) 
Vijf actiepunten voor een geavanceerde data-analytics-strategie voor de toekomst (1) 
Zo toegankelijk zijn websites waar je belangrijke zaken regelt (1) 
Young Professionals ervaren steeds meer stress (1) 
Twee na grootste stijging werkgelegenheid ooit  (1) 
Nederlanders meest gierig: consumenten betalen steeds minder voor verzending (1) 
top10
Twee derde Nederlanders dik tevreden met baas
Zakelijk reizen na corona: grote behoefte aan ‘grenzeloze benefits’
Online neemt de rol van de papieren folder langzaam over
Vier op tien jonge Nederlanders overwegen emigratie door woningtekort
Jongeren werken aan gezonde wereld en energietransitie tijdens de Tech Day
Premie WA beperkt casco-verzekering stijgt ondanks daling schadelasten
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 7,75 euro
Nederlander verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk
Drie op de vijf Nederlanders willen werken bij bedrijf dat diversiteit als kernwaarde heeft
Nalatigheid beveiligen softwareontwikkeling moet gevolgen krijgen
meer top 10