zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer dan de helft van de Nederlanders ervaart ongezond veel stress op werk

Nederlander wel minder gestrest dan inwoners buurlanden

23 juli 2021 - Iets meer dan de helft van de de Nederlandse werknemers (56 procent) ervaart wel eens te veel stress op de werkvloer. Dit blijkt uit onderzoek onder 1.322 Europese werknemers uitgevoerd door Lepaya. De Nederlandse beroepsbevolking scoort echter beduidend beter in vergelijking met het stressniveau van buurlanden.

In Duitsland geeft maar liefst 71 procent aan ongezond gestrest zijn tegen 70 procent in het Verenigd Koninkrijk en 67 procent in België. 


Een mogelijke verklaring voor het feit dat de gemiddelde Nederlander zich minder vaak overmatig gestrest voelt op werk lijkt te maken te hebben met de hogere mate van betrokkenheid van de werkgever. De Nederlandse werkgever besteedt relatief veel aandacht aan het omgaan met stress en het voorkomen van bovenmatige werkdruk. Waar in Nederland 52 procent van de werkenden meer van hun baas verwacht op het gebied van stressvermindering op de werkvloer, ligt dan in de andere Europese landen fors hoger: 57 procent in het Verenigd Koninkrijk, 61 procent in Duitsland en maar liefst 65 procent in België.

Stressmanagement skills
Desondanks zou 57 procent van de Nederlandse werkenden graag nóg meer hulp krijgen bij voorkomen van werkgerelateerde stress, zoals bijvoorbeeld door het vergroten van stressmanagement vaardigheden middels trainingen. Ruim 60 procent van de Nederlandse werknemers staat open voor stressgerelateerde trainingen op werk, tegen 71 procent in Duitsland, 76 procent in België en 77 procent in het Verenigd Koninkrijk.
Ondanks de grote bereidheid om zelf aan de slag te gaan met het stressniveau, ziet slechts een kwart van de ondervraagden dit als hun eigen verantwoordelijkheid. In de ons omringende landen ligt dit percentage ruim twee keer zo hoog. Van de onderzochte buurlanden vindt 47 procent van de Belgen en 50 procent van de Britten en Duitsers het oplossen en voorkomen van ongewenste werkstress geen taak van de baas, maar van de werknemer zelf.
"Het is mooi om deze bereidheid onder werkenden te zien, maar juist bij de werkgever liggen veel kansen om de duurzame inzetbaarheid te verhogen. Stress heeft meerdere oorzaken en een hoge werkdruk voorkomen is niet altijd de enige oplossing. Soms heeft het simpelweg te maken met de verwachtingen tussen werkgever en werknemer. Het is daarom van belang om de onderliggende redenen goed in kaart te brengen. Pak het probleem bij de wortel aan het richt u daarnaast ook op stressverminderende tactieken en trainingen" zegt René Janssen, oprichter van Lepaya.

Terug-naar-kantoor stress
Meer dan een kwart van Nederlandse werkenden verwacht dat een volledige terugkeer naar de werkplek een negatieve invloed zal hebben op hun stressniveau. Nederland scoort daarmee wederom beter dan haar buurlanden: in België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland denkt meer dan 40 procent dat zij meer stress zullen lijden als ze weer op kantoor verwacht worden.
 "De manier waarop we werken is fundamenteel veranderd en vaardigheden zijn belangrijker dan ooit. In een overwegend digitale wereld zal de mentale veerkracht van werknemers een bedrijf maken of breken. Stressmanagement, wendbaarheid en veerkracht zijn vitale skills die de coronacrisis aan het licht heeft gebracht," aldus Janssen.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse millennials en generatie Z minst gestrest
 Hoe u een fysieke burn-out herkent bij thuiswerken
 Uitzichtloosheid lockdown verhoogt stress en veroorzaakt minder werkgeluk
 Drie op de vier Nederlanders ervaren stress en slaapproblemen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10