zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Managers worstelen 2,5 keer vaker met disrupties dan C-level

COVID-19 en thuiswerken niet de enige schuldigen voor wat betreft opgegeven of niet goed uitgepakte projecten

14 juni 2021 - Vier op de vijf C-level executives (82 procent) is ervan overtuigd dat zijn of haar bedrijf er digitaal goed voor staat, maar slechts 58 procent van de managers is het daarmee eens. Dat blijkt uit nieuw wereldwijd onderzoek van ABBYY. Managers geven aan 2,5 keer vaker te worstelen met disrupties in digitale transformatie dan C-level executives, ondanks dat ze toegang hebben tot nieuwe technologieën.

De bevindingen wijzen op een zorgelijke kloof binnen bedrijven, die leidt tot een stroom van verspilde investeringen en gemiste kansen.


Zo geeft bijvoorbeeld slechts een kwart van de managers (24 procent) aan voor hun huidige digitale-transformatieprojecten gebruik te maken van opkomende low-code/no-code-platforms. Ondanks dat ze aan de hand van die platforms sneller hun eigen oplossingen kunnen creëren voor automatiseringsproblemen en handmatig coderen overbodig zou zijn. Daarnaast gebruikt 34 procent van de managers process mining, een technologie die helpt om automatiseringsmogelijkheden en bronnen van bottlenecks en vertragingen te ontdekken. Ter vergelijking: de helft van de C-level executives (48 procent) gebruikt die technologie. Echter, opvallend genoeg erkent meer dan 60 procent van de managers het belang van intelligent document processing-technologie (IDP) om zakelijke content te digitaliseren en transformeren – voor meer bruikbare inzichten.
 
  Figuur 1: Respondenten wereldwijd – "Welke technologieën gebruik u al voor u huidige digitale-transformatieprojecten?"
 
Hoewel digitale transformatie in een enorme stroomversnelling is geraakt, verloopt niet alles zonder uitdagingen:
 
  • 97 procent van de bedrijven heeft te maken gehad met disrupties in hun digitale-transformatieprojecten, maar verrassend genoeg denkt slechts 60 procent dat die disrupties te wijten zijn aan COVID-19 en thuiswerken. De disrupties hebben een grote impact gehad: een op de vijf (22 procent) liet het digitale-transformatieproject volledig links liggen en een op de drie (32 procent) ervoer dat de technologie niet werkte zoals gepland.
  • Daarnaast denken IT-beslissers dat deze disrupties na de pandemie niet zomaar verdwijnen: driekwart van de bedrijven wereldwijd (76 procent) verwacht nog meer impact op hun business.
 
Bij het identificeren van de uitdagingen kwam het volgende naar voren:
 
  • Meer dan een derde (36 procent) legde de schuld bij moeilijkheden rond het vervangen van legacy-systemen, budgetgoedkeuring (35 procent) en gebrek aan de juiste vaardigheden binnen hun organisatie (34 procent).
  • Een kwart (23 procent) zei dat instemming van hun seniormanagement of directie een hoge drempel was.
  • Veel bedrijven lijken last te hebben van C-level-tunnelvisie: 54 procent van de C-level executives gaf aan de drijfveer te zijn achter beslissingen rondom digitale transformatie, maar slechts 32 procent van de managers is het daarmee eens. De helft van de managers (47 procent) denkt dat innovatieteams het voor het zeggen hebben. Door deze interne strijd is het geen wonder dat zo veel projecten het niet halen.
 Minder positief over digitale positie
Managers zijn ook behoorlijk minder positief dan de C-level executives over hoe hun bedrijf er digitaal voor staat. Zo heeft 38 procent van de managers, ondanks de toegang tot nieuwe technologieën, nog steeds te maken met uitdagingen – vergeleken met zestien procent van de C-level executives. Daarnaast ervaart slechts 28 procent van de C-level executives problemen met budgetgoedkeuring, tegenover 37 procent van de managers.
 De kloof tussen de seniorleidinggevenden van bedrijven en de ‘doeners’ hindert succesvolle digitale-transformatieprojecten. Eenvoudig gezegd hebben de technologie-investeringen die zijn gedaan door degenen aan de top niet het effect dat ze zouden moeten hebben.
 Maxime Vermeir, Director of Customer Innovation bij ABBYY: "We zien dat sommige C-levels last hebben van tunnelvisie, iets dat niet heel verrassend is na een jaar waarin overleven lange tijd prioriteit had. Helaas laat ons onderzoek zien dat ondanks de inzet van de C-level executives, andere werknemers en managers nog steeds te maken hebben met uitdagingen, zelfs met uitgebreide toegang tot slimme automatiseringstechnologieën. Het is essentieel om inzicht te krijgen in welke technologieën de productiviteit bevorderen en waar de impact het grootst is. Het brede gebruik van IDP-oplossingen is de eerste stap in wat C-level executives kunnen doen om hun werknemers snellere toegang te geven tot informatie. Echter, process mining en de informatie die deze technologie oplevert, is de sleutel voor het dichten van de kloof tussen de realiteit van wat managers en werknemers ervaren en wat het C-level verwacht."
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 De uitdagingen van de nieuwe werkwereld
 Citrix onderzoek laat stand van zaken rond veilig remote werken zien
 Hybride werken maakt een einde aan wachtwoorden
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Aantal cyberaanvallen en ‘disruptive events’ neemt toe en kost miljoenen
 Consultative Selling maakt u future-proof bij disruptie
 28 procent Nederlandse bedrijven ziet zichzelf als ‘disruptor’
 ‘Sociale disruptie heeft grotere impact dan technologische’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Aangeklaagd door cliënt wegens een beroepsfout: wat nu?
reacties
Lynk&Co 01 (1) 
Werknemers hoeven niet altijd bereikbaar te zijn (1) 
Werknemer vindt dat werkgever verantwoordelijk is voor werkgeluk (1) 
Foute kersttrui populair, maar niet op op de werkvloer (1) 
Kantoren en werkvormen veranderen radicaal (4) 
Wat mannelijke leiders moeten weten over het vrouwenbrein (1) 
Dat coachen is ook niet alles.  (2) 
top10
Alle obstakels voor de digitale transformatie van tafel
Nieuwe blik op security nodig in hybride wereld
Klaar met ransomware? Check dan deze vijf best practices
Samenwerking CIO-CFO stimuleert bedrijfstransformatie
Het werk van de toekomst: welke van deze vijf banen heb jij in 2030?
De uitdagingen van de nieuwe werkwereld
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest
Rapport benadrukt belang van gelijke kansen en mogelijkheden voor hybride werknemers
Oganisaties doen er twee werkdagen over om op beveiligingsincidenten te reageren
Citrix onderzoek laat stand van zaken rond veilig remote werken zien
meer top 10