zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bestuurders kunnen aansprakelijk zijn bij het aangaan van overeenkomsten

Bestuurdersaansprakelijkheid kan ook managers treffen

16 april 2021 - Wanneer een onderneming overeenkomsten aangaat, bestaat er altijd het risico op bestuurdersaansprakelijkheid. In principe treft dit vooral de formele bestuurder, maar zelfs managers kunnen ermee te maken krijgen. Dat beweert althans Frauke Oudgenoeg, expert zakelijk geld lenen bij Directgeld-lenen.nl.

"Bij een faillissement zijn er schuldeisers die geen geld zullen zien. Het hoort een stukje bij het ondernemersrisico, maar zoiets is natuurlijk niet fijn. Het kan ervoor zorgen dat een leverancier zelf in de problemen komt en dat er geen geld meer is voor het eten op tafel. Het is dan ook niet de bedoeling dat bestuurders het al te bont maken en het faillissement in de hand werken. Van hen mag er nu eenmaal worden verwacht dat zij zich als een behoorlijk bestuurder gedragen. Wanneer er sprake is van kennelijk onbehoorlijk bestuur en dit een belangrijke oorzaak is voor het faillissement, kan de bestuurder daarom persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Dit noemen we de bestuurdersaansprakelijkheid," legt Oudgenoeg uit.


Met een voorbeeld verduidelijkt Oudgenoeg het een en ander: "Een voorbeeld van een overeenkomst waarbij de bestuurdersaansprakelijkheid kan opdoemen, is de geldleningsovereenkomst. Zo was er eerder al sprake van bestuurdersaansprakelijkheid omdat een bestuurder essentiële informatie had verzwegen bij het aangaan van een lening die onmogelijk kon worden terugbetaald. Het zijn uitzonderlijke omstandigheden, maar het toont aan dat bestuurders maar beter eerlijk zijn wanneer ze een lening aanvragen."

Bestuurdersaansprakelijkheid kan ook managers treffen
"Het is een veelvoorkomend misverstand dat de bestuurdersaansprakelijkheid enkel geldt ten opzichte van degenen die ook formeel bestuurder zijn. Iemand die geen formele bestuurder is maar die feitelijk wel als beleidsbepaler optreedt, kan met een bestuurder worden gelijkgesteld. Zoals bijvoorbeeld een manager die voortdurend op de voorgrond treedt en die zoveel vertrouwen krijgt dat hij degene is die belangrijke knopen doorhakt. De Rechtbank Noord-Holland bevestigde dit enkele jaren geleden nog. Toen bleek een manager telkens de knopen door te hakken en was hij voor de buitenwereld het eerste aanspreekpunt. Voor iedereen leek het alsof hij de touwtjes in handen had, terwijl de formele bestuurder zich vooral op de achtergrond hield. Uiteindelijk werd de manager door de rechter aansprakelijk geacht. Het is een uitzonderlijke situatie, maar het toont wel aan dat ook managers te maken kunnen krijgen met bestuurdersaansprakelijkheid," gaat Oudgenoeg verder.
Volgens Oudgenoeg is er nog een extra aandachtspunt: "Dergelijke situaties zijn niet alleen te vrezen wanneer de vennootschap een overeenkomst aangaat met een derde, maar zelfs bij een overeenkomst tussen de vennootschap en de bestuurder. Zo was er bijvoorbeeld eerder al een bestuurder die meer dan vijf ton had geleend van een holding. Deze holding had vervolgens allerlei liquiditeitsproblemen en kon de huur niet meer betalen. Toch betaalde de bestuurder het geleende geld maar niet terug en had de holding geen enkele stap ondernomen om deze vordering te incasseren. Daarop oordeelde de rechter dat er sprake was van bestuurdersaansprakelijkheid. In theorie kan dit probleem zich ook stellen wanneer er geld wordt geleend aan een manager die zich als een bestuurder gedraagt, maar daar zijn volgens mij nog geen uitspraken over geweest."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Nederlanders in door corona getroffen sectoren hebben weinig interesse in omscholing naar techniek
 COVID-19 debet aan stijging politieke risico’s in thuislanden Nederlandse handelspartners
 40 procent van de jonge werknemers staat al met één been buiten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Moet de manager wakker liggen van een bedrijfslening?
 Managers kunnen zich verzekeren tegen aansprakelijkheid
 Meer aansprakelijkheidsrisico’s op het gebied van milieu, cyber, gebrekkige producten en recall
 Aansprakelijkheidsverzekering verplicht? Niet dus!
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Stappenplan voor automatische e-mail campagnes
Door termen als triggers, leadscoring, notificaties, koppelingen, vullingsgraad zie je door de bomen het bos niet meer op het gebied van e-mail marketing automation. In dit white paper legt Spotler al die termen en de voordelen ervan uit. Inclusief handige woordenlijst.
Download het white paper
Lees verder
Hoe verzamel je met gewijzigd cookie beleid de juiste data?
reacties
Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget (2) 
Van 1001 wachtwoorden naar nul? (1) 
Nissan NV200 (1) 
Vertrouwen van managers in medewerkers tijdens thuiswerken is groot (1) 
Koffie halen kan bron van conflict zijn (1) 
Aandelen weer in de gunst  (1) 
Jongeren willen weer zeeman worden (1) 
top10
Verbeter uw supply chain, verbeter uw klantervaring
Intelligente Automatisering nieuwste trend, maar finance professional heeft geen idee wat het is
Vertrouwen van managers in medewerkers tijdens thuiswerken is groot
Werkende prefereert goed luchtreinigingssysteem boven coronavaccinatie
Vier tips voor een digitale lenteschoonmaak voor uw foto’s en video’s
Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget
World Password Day stond stil bij wachtwoordbeheer
Vijf tips om persoonsgegevens te beschermen tegen dark web-cybercriminelen
Covid, cyber, compliance en ESG zijn de grootste risico's voor de financiële dienstensector
De cyberdreiging van vaccinaties
meer top 10