zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Één jaar corona: meerderheid werknemers ervaart voordelen thuiswerken

Ruim de helft van de werknemers ervaart voordelen thuiswerken

3 maart 2021 - Ruim 55 procent van de werknemers ervaart inmiddels voordelen van het thuiswerken, terwijl 25 procent lijdt onder de nieuwe werksituatie. Dat blijkt uit de resultaten van de Monitor Thuiswerken van Arbo Unie, waar inmiddels al bijna 100 organisaties gebruik van maken.

Zaterdag 27 februari is het precies een jaar geleden dat de eerste persoon in Nederland positief op corona werd getest. Sindsdien is de wereld van het werken snel veranderd.Grote invloed
Een belangrijk deel van werkend Nederland is al bijna een jaar nauwelijks op kantoor geweest. "Dit heeft invloed op hoe we werken, samenwerken en leidinggeven", zegt Jan van den Hoogen, strategisch arbeids- en organisatieadviseur bij Arbo Unie. De organisatie heeft daarom een Monitor Thuiswerken ontwikkeld met online vragen over bijvoorbeeld hoe werknemers steun van het team en de leidinggevende ervaren. Ook is er aandacht voor werkdruk, spanningen en ontspanning thuis.

Productiviteit vs. leed
Uit de conclusies blijkt dat 55 procent voordelen ervaart van het thuiswerken. "Een grote groep staat neutraal tegenover thuiswerken en dan heb je ook nog de mensen die het echt omarmen. Die ervaren bijvoorbeeld dat ze zich beter concentreren nu ze niet in een kantoortuin zitten, dat ze productiever zijn. En menig manager kan voor het eerst in jaren weer samen met familie eten.", aldus Van den Hoogen. Daartegenover staat dat 25 procent van de thuiswerkers erg lijdt onder de nieuwe situatie. Voor Arbo Unie is dat een zorgelijk gegeven. "We zien veel grenzeloosheid in werken ontstaan en zelfs het blijven doorwerken ondanks medische klachten. Leidinggevenden zoeken ook naar nieuwe mogelijkheden tijdig signalen op te vangen. Het gemis aan contacten heeft niet alleen een sociaal effect maar ook een verarming van informatiestromen."

Les voor leidinggevenden
De hoeveelheid werk en de betrokkenheid beïnvloeden het werkplezier het meest. Van den Hoogen: "De hoeveelheid werk is misschien niet groter dan voorheen, maar de intensiteit is wel veel hoger. Daardoor hebben veel mensen het gevoel dat ze de hoeveelheid werk niet meer goed onder controle hebben." Wat betreft de betrokkenheid: "Sommige medewerkers drijven echt af van de organisatie. Het gevoel van verbondenheid blijkt ook sterk samen te hangen met de persoonlijke aandacht die medewerkers krijgen van hun leidinggevenden. Dat is een belangrijke les voor leidinggevenden."

De toekomst is thuis
Voor Arbo Unie is het helder. "Thuiswerken gaat niet meer weg; we gaan toe naar ‘blended’ of ‘hybride’ werken", aldus Van den Hoogen. Daarvoor is meer nodig dan een goede videoverbinding en een ergonomisch ingerichte thuiswerkplek. "Om het werkplezier te behouden, is het belangrijk het werk zo te organiseren dat de betrokkenheid gewaarborgd is en de hoeveelheid werk behapbaar blijft. Daar horen nieuwe afspraken over samenwerken, overleggen en leidinggeven bij. We zijn ongemerkt met de grootste aanpassing van werken gestart sinds de laatste industriële revolutie."

Groeiend besef
Werkgevers voeren echter de aanpassingen in het nieuwe werken nog niet snel genoeg door. "De aanpassingen zijn laat op gang gekomen, terwijl we al een jaar in deze situatie zitten. Nu pas komt het besef dat het blijvend anders gaat in de toekomst. Deze fundamentele verandering is niet meer te stoppen."
Arbo Unie staat momenteel veel organisaties bij in dit soort vraagstukken. De organisatie merkt een toegenomen vraag naar het begeleiden van dergelijke ingewikkelde trajecten.
 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Kwart bedrijven heeft meer mensen ontslagen als gevolg van de coronacrisis
 Bumperkleven en smartphone grootste ergernis in het verkeer
 Bestuurders kunnen aansprakelijk zijn bij het aangaan van overeenkomsten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander ervaart technische problemen tijdens het thuiswerken
 Kwart thuiswerkers voelt zich schuldig als hij pauze neemt
 Hoog niveau werknemersbetrokkenheid na invoering thuiswerken
 Thuiswerken valt in de smaak, maar bedrijven vrezen disbalans
 
 
reacties
 
Notaris Buitenveldert  |   | 
3-03-2021
 | 
11:39 uur
Het thuiswerken is ook in een stroomversnelling gekomen doordat het technisch veel eenvoudiger is geworden. Notariskantoren bieden bijvoorbeeld online afspraken maken, besprekingen houden en zelfs identificatie. Werknemers wonen ook steeds verder van hun werk, waardoor het veel reistijd scheelt.
Erica  |   | 
20-03-2021
 | 
10:26 uur
Ik kan niet thuiswerken .. heb er de voordelen dus niet van :( ik ben lerares en draag de ganse dag een mondmasker. Leuk is anders :(

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Zo maak je een indrukwekkende online bedrijfspresentatie
reacties
Tien suggesties voor meer 'fun' op de werkplek (1) 
Bouw-cao zet aan tot fraude (1) 
Topmanagers vergaderen 100 procent van hun tijd (1) 
Manager moet werknemer los kunnen laten (4) 
Horeca start glimlachcursus voor medewerkers (1) 
Tips om online de perfecte werknemer te vinden (1) 
'Beleggers hebben binnen 3 tot 6 jaar hun geld terug' (1) 
top10
Van smart tv tot speelgoedpop: deze apparaten in huis bespioneren u
Nederlandse hackers nemen laptops over door ernstige kwetsbaarheden in Zoom
Een op zes mannen vindt dat partner te veel verdient
De favoriete vakgebieden van oud-horecapersoneel
Kwart bedrijven heeft meer mensen ontslagen als gevolg van de coronacrisis
Corona-versoepelingen in aantocht, maar bordspellen onverminderd populair
DDoS-aanvallen in 2020 krachtiger, complexer en langer
Jongere vindt werkgever verantwoordelijk voor de gezondheid van medewerkers
Door pandemie meer behoefte aan duurzame en flexibele mobiliteitsoplossingen
Medewerker overschat zichzelf in het herkennen van cyberincidenten
meer top 10