zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Het Rode Gevaar oftewel datadiefstal

U kunt meerdere stappen nemen om kunnen nemen om kwaadwilligen buiten te sluiten

19 februari 2021 - Het internet: mogelijk dé beste uitvinding ooit. Maar ditzelfde Wold Wide Web kan een ongelooflijke death trap zijn voor (Nederlandse) bedrijven met bedrijfsgevoelige informatie in huis. "Het gevaar wordt niet gevormd door de inbreker die zich midden in de nacht met zijn koevoet bij de hoofdingang van een kantoorpand meldt," stelt John Veldhuis, Senior Sales Engineer bij Sophos Benelux. "Het gevaar komt namelijk uit het oosten."

Afgelopen week kopte het Financieele Dagblad over spionnen uit de Volksrepubliek China en Rusland die het op Nederlandse bedrijven hebben gemunt: de AIVD, MIVD én de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid hebben gezamenlijk de noodklok geluid en voorzien grote problemen wanneer er niet tijdig actie wordt ondernomen. "Wanneer er niet wordt opgetreden tegen die ‘rode deken’ die onze kant opkomt en onze economie bedekt, zouden plannen van Hollandse makelij zo maar in handen kunnen vallen van Chinese en/of Russische autoriteiten," meent Veldhuis.


 
Gevoelige informatie
Zelf werkte Veldhuis ooit voor een bedrijf dat encryptiesoftware aan nationale veiligheidsinstanties verkocht. Het klinkt wat raar, maar het kwam geregeld voor dat hij een telefoonnummer in zijn scherm kreeg dat met +7 begon: China, dus. "En deze personen, voornamelijk dames, waren niet ‘verkeerd verbonden’. Ze waren gewoon op zoek naar gevoelige informatie, ‘gewoon’ via de telefoon."
In Veldhuis’ optiek zijn het strak georganiseerde instanties die met harde hand door de regering in China worden aangestuurd teneinde in Nederland en de rest van Europa gevoelige (bedrijfs)informatie te ontfutselen. "Stel u eens voor dat er een leven lang dag en nacht is gewerkt aan een uitvinding. Het levenswerk, het paradepaardje, de oudedagvoorziening: dan wil geen enkele ondernemer op een ochtend ontdekken dat alle blauwdrukken als sneeuw voor de zon zijn verdwenen, op de zwarte markt aan de hoogte bieder zijn verkocht en binnen afzienbare tijd op de Chinese markt te verkrijgen is?"
 Los van telefoondames die Veldhuis als voorbeeld stelt, zijn er meerdere datastromen die naar de People’s Republic of China worden gelekt. "We rollen en masse de rode loper voor hen uit: openstaande poorten, geïnstalleerde Chinese software op bedrijfsnetwerken en zelfs de zware penetratie van WeChat: ze zorgen er stuk voor stuk voor dat dat Chinese autoriteiten over onze schouders kunnen meekijken wanneer men daar de behoefte toe voelt. Sterker nog: ik kom bedrijven tegen die alternatieve browsers van onder andere Chinese makelij op hun computers toestaan… Onacceptabel. Hier dient beleid voor te zijn, of eigenlijk, tegen."
 
Geen remedie
Er is helaas geen remedie om het cybercriminelen (nationaliteit irrelevant) in één klap buiten de deur te zetten en daar voorgoed te houden, concludeert Veldhuis. "Maar er zijn diverse stappen die managers op oprichters van bedrijven kunnen nemen om kwaadwilligen buiten te sluiten – Chinees of niet. Zorg voor een Security Operations Center’, ook wel bekend als ‘SOC’, een team dat 24-7 het bedrijfsnetwerk in de gaten houdt. Kunt u zich dat niet veroorloven of bent u niet in staat het juiste personeel te vinden, besteedt u het dan uit aan een Managed Threat Response-dienst. En als laatste: vergeet software, ook browsers én mailprogramma, niet te standaardiseren… één smaak voor iedereen! Het klinkt mogelijk communistisch en dictatoriaal, maar alleen zou houdt u heersende dictaturen op afstand."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Helft tech-vrouwen zag gendergelijkheid verbeteren
 Fusies, overnames en deelnemingen in de ICT-markt vinden een weg in 2020
 Vier process excellence-trends voor organisaties om in de gaten te houden
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ruime verdubbeling aantal misdaden gepleegd met ICT, gericht op ICT
 Nederland tweede van Europa in aantal gemelde datalekken sinds invoering AVG
 Nederlanders positiever over data
 Vier aandachtsgebieden voor de CIO op weg naar een datagedreven organisatie
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
5 manieren om virtueel te netwerken
reacties
Één jaar corona: meerderheid werknemers ervaart voordelen thuiswerken (1) 
Verstrikt in een web van regeltjes (1) 
Tips voor werkende ouders (1) 
Eén op de vijf Nederlanders vindt ziekmelden ter compensatie overuren terecht  (2) 
Aantal loonbeslagen flexkrachten fors gestegen  (1) 
Ruime verdubbeling aantal misdaden gepleegd met ICT, gericht op ICT (2) 
Cadeau-inspiratie voor Valentijnsdag? Dit geven Nederlanders uit aan hun partner (1) 
top10
Mannen willen geld, vrouwen passende werktijden
BlackBerry 2021 Threat Report onthult massale COVID-19-uitbuiting
Het Nieuwe Werken en de veranderende rol van leiderschap
Gedateerde roostersoftware zorgt voor stevige omzetverliezen
Vijf tips om uw thuiswerkopstelling te verbeteren
Nederlanders meer dan ooit verbonden met hun werkgever
Hoe toekomstgerichte bedrijven data analytics expertise kunnen opbouwen
Één jaar corona: meerderheid werknemers ervaart voordelen thuiswerken
Helft tech-vrouwen zag gendergelijkheid verbeteren
Cybercriminelen volgen online activiteiten werknemers op de voet
meer top 10