zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Blijf online veilig en verander uw wachtwoorden

Verander uw wachtwoord minimaal eens per half jaar

27 november 2020 - We maken ons waarschijnlijk allemaal schuldig aan het gebruik van eenvoudige wachtwoorden die we liever niet wijzigen. Het is immers veel gemakkelijker om telkens hetzelfde wachtwoord te gebruiken, en dan het liefst telkens éénzelfde wachtwoord voor verschillende websites. Het is goed om te weten dat u daarin lang niet de enige bent.

Desalniettemin loopt u, samen met de rest, vanwege die simpele manier van inloggen een groot online risico. Het is daarom tijd om in actie te komen! Ferdi van der Zwaag, Team Leader Benelux bij Kingston EMEA, geeft vier tips om te zorgen dat u uzelf optimaal beschermt tegen hackers.


Afgelopen dinsdag was het de nationale ‘Verander Je Wachtwoorden Dag’ en die dag is er niet voor niets. Zo waarschuwde Facebook onlangs dat zij een toename zien in hacks op en via persoonlijke accounts. Zwakke wachtwoorden en matige beveiliging vormen daarin de basis. Reden genoeg om aandacht te besteden aan een goed wachtwoord – en die regelmatig te veranderen.

1. Hanteer een ‘wachtzin’
Weet u wat in 2019 de meest gebruikte wachtwoorden in Nederland waren? Komt 'ie: '123456', 'qwerty' en '123456789'. Ook de geboortedatum en de naam van partner, kind of huisdier zijn favoriet. Allemaal eenvoudig te raden dus. Voor een goed wachtwoord zal u creatiever moeten zijn en een ‘wachtzin’ moeten maken. Denk aan een regel uit een van uw favoriete liedjes, boeken of films. Doe er voor de veiligheid nog iets bijzonders mee, bijvoorbeeld letters vervangen door cijfers. Hoe langer het wachtwoord, hoe minder gemakkelijk deze te raden of te kraken is. Acht tekens zijn eigenlijk te weinig. Dat lijkt een enorm gedoe, maar u bent binnen de kortste keren gewend aan uw nieuwe, sterke wachtwoord en het is zoveel veiliger dan 'wachtwoord' of 'welkom'. Ja, ook die staan in de top tien. 

2. Gebruik een passwordmanager
Met overal een ander wachtwoord in de vorm van een zin, met cijfers en bij voorkeur ook nog voorzien van de nodige leestekens, vergt dat veel van uw geheugen. En dat kan lastig zijn, want hoe onthoudt u nu al die wachtwoorden? Een goede oplossing is het gebruik van een passwordmanager. Dit is een soort digitale kluis waarin alle wachtwoorden, die u bij verschillende websites hebt, veilig worden bewaard. Zo'n programma kan ook zelf ingewikkelde wachtwoorden bedenken en bewaren. Het enige wat u hoeft te onthouden, is één hoofd-wachtwoord. Het kost u in het begin even wat tijd, maar binnen de kortste keren hebt u uw veiligheid enorm vergroot. Een aantal goede passwordmanagers zijn LastPass, 1Password en Keepass.

3. Verander uw wachtwoord minimaal eens per half jaar
Wanneer iemand uw wachtwoord heeft achterhaald of gevonden, stuurt diegene meestal geen mailtje om u dat te vertellen. Met andere woorden: vaak weet u het niet als uw wachtwoord door een datalek op straat ligt of door een hacker is buitgemaakt. Het is dan ook slim om wachtwoord(en) periodiek te veranderen. Zo weet u zeker dat mensen die een oud wachtwoord van u hebben niet bij uw internetbankieren of Instagram-account kunnen komen.

4. Denk verder dan alleen online accounts
Wachtwoorden gebruiken we om data te beschermen. Toch denkt u in eerste instantie vaak alleen aan het veranderen van wachtwoorden van online accounts zoals social media, webwinkels en bankaccounts. Maar ga eens na op welke plaatsen u verder nog persoonlijke gegevens hebt opgeslagen en wat het belang is van het veilig opslaan van deze data? Heb u bijvoorbeeld een externe harde schijf met vakantiefoto’s? Of een USB-stick waar belangrijke documenten van uw werk op staan? Als u actief aan de slag gaat om persoonlijke data beter te beveiligen, kunt u het beter direct goed aanpakken! Vervang bijvoorbeeld standaard opslagapparatuur door encrypted USB- of SSD-drives. Daardoor voorkomt u dat bij het verlies hiervan gevoelige informatie letterlijk op straat komt te liggen. Sterke encryptie voorkomt in dit geval namelijk dat iemand erbij kan.
"We moeten rekening blijven houden met de waarde van onze data. Daarom hanteren wij bij ons gehele assortiment van encrypted drives complexe wachtwoordvereisten. Maar wachtwoorden zijn slechts een klein stukje van de complete puzzel. Wanneer u zich  bewust bent van alle mogelijke online risico’s, kunt u digitale veiligheid ook aanzienlijk verbeteren," sluit Van der Zwaag af.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 88 procent verwacht komend jaar een cyberaanval op klantdata
 Nederlandse bedrijven sluiten wereldwijd hoogste verzekering af tegen ransomware-aanvallen
 Haal in vier stappen het maximale uit uw softwaregebruik
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Thuiswerken levert meer risico’s op voor het bedrijfsnetwerk
 Wachtwoordmisbruik treft bijna de helft van de organisaties
 Encryptiesleutels en certificaten minder beveiligd dan gebruikersnamen en wachtwoorden
 Vijf tips om uw wachtwoorden veilig te onthouden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Hoe maak je geweldige onderwerpregels: 40 voorbeelden [white paper]
In dit white paper van Spotler vind je een verzameling van 40 onderwerpregels waar je gegarandeerd mee opvalt in de inbox van je ontvangers. Daarnaast krijg je do's en don'ts van onderwerpregels en leer je hoe je deze het beste kunt testen. Benieuwd?
Download het white paper
Lees verder
reacties
Sectorplannen Transport en Logistiek: Banenmagneet voor de sector (1) 
Kwart werknemers: 'Ik zou gelukkiger zijn als ik minder tijd hoefde te besteden aan administratie' (1) 
Top Companies waar u kunt bouwen aan uw carrière zijn bekend (1) 
Versoepeling maatregelen vertaalt zich in snelle groei van gewerkte uren bij niet-kantoorbanen  (2) 
Vermogensbeheerders moeten zich richten op klantbehoefte en risicomanagement (1) 
Kosten vermogensbeheer moeilijk te achterhalen (1) 
Finance-afdeling belangrijker geworden door coronacrisis (1) 
top10
Wachten in Zoomvergaderingen kost bijna 8. 000 euro per jaar
Van data-verzamelaar naar een data-gedreven bedrijfsmodel
Een op drie werkenden vindt baan saai
Cao-drukte in juni tekent inhaalslag
Corona zorgt voor makkelijk te benaderen maar moeilijk te werven kandidaten
Eén op de drie ongetrainde medewerkers vormt risico voor de veiligheid
Door op te komen voor LGBTQ+-inclusie ontstaan betere bedrijven en samenlevingen
Kwart werknemers: 'Ik zou gelukkiger zijn als ik minder tijd hoefde te besteden aan administratie'
Thuiswerken zorgt voor afname in complimenten over werkprestaties
Thuiswerken vermindert grip op personeelsbeleid en bedrijfscultuur
meer top 10