zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kwart meer zorgvacatures dan vorig jaar

De zorg is noodgedwongen aan het opschalen

16 november 2020 - Het aantal vacatures in de zorg overstijgt met een kwart het aantal zorgvacatures in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de maandelijkse data-analyse van Indeed, wereldwijd en in Nederland de grootste vacaturesite. Niet alleen het aantal vacatures in de zorgsector neemt explosief toe. Het totaal aantal vacatures groeit nu voor de tweede maand op rij met vijf procent.

De vacaturetrend houdt zich nu zestien procent lager op dan de trend van 2019. "De zorg is noodgedwongen aan het opschalen," zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux. "Na een minder snelle stijging van vacatures in oktober zien we nu dat het tekort aan zorgcapaciteit aangevuld moet worden. Nieuwe mensen zijn nodig, ondanks dat de besmettingen nu teruglopen en er hoop is op de komst van een vaccin."Forse groei onderwijs en kinderopvang
De onderwijssector is ook flink aan het werven. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is het aantal vacatures in het onderwijs met tien procentpunten gestegen. "Een stijging die dubbel zo groot is als de toename van na de zomervakantie," zegt Vissers. "Zowel het onderwijs als de kinderopvang blijven open, ook in de tweede golf, en dus is er capaciteit nodig. De cijfers zijn het bewijs dat het tekort aan handen in de sector nijpend is. Leraren zitten nu al thuis bij een lichte verkoudheid. Dat heeft zijn weerslag op de toch al beperkte pool van invalkrachten in het onderwijs. Wachttijden voor testen en uitslagen, ook al zijn deze kort doordat docenten voorrang krijgen, helpen ook niet om de continuïteit van onderwijs te garanderen."
Dezelfde problemen lijken grondslag voor de toename van het aantal vacatures in de kinderopvang. Hier is in oktober een afname zichtbaar van twee procent ten opzichte van de vacaturetrend in dezelfde periode vorig jaar. In augustus was dit echter nog -26,3 procentpunt, in september -acht procentpunt."Ook hier neemt de vraag weer toe. Daarnaast kampt de kinderopvang met een chronisch tekort aan mensen," zegt Vissers.

Sluiting horeca zeurt door
De langdurige sluiting van de horeca laat zich ook zien in de cijfers, voor de derde maand op rij is er sprake van een forse daling van het aantal vacatures. Op dit moment is het aantal vacatures in de horeca ruim zestig procent lager ten opzichte van vorig jaar. 
 
Verzorgende IG topt lijst meeste vacatures, stagiair erg gewild
Net als in de vorige maanden blijft de verzorgende IG een lastig in te vullen vacature voor bedrijven. Het aantal vacatures voor deze functie is met tien procent toegenomen. Opvallend is ook dat stagiaires erg in trek zijn en dat de functie van traineeship de lijst van grootste stijgers in vacatures topt. Vissers: "Eerder zijn er noodklokken geluid over het gebrek aan stage- en traineeplaatsen. Jong en lerend worden gemist. Bedrijven lijken naar die oproepen te luisteren. Natuurlijk is het ook zo dat werkgevers nu wellicht sneller geneigd zijn om stagiairs en trainees te werven in plaats van vast personeel, om zo kosten te besparen en flexibel te kunnen zijn."
 
Nederland ten opzichte van andere landen
Voor de tweede maand op rij noteert Nederland vijf procent groei van het aantal vacatures. De vacaturetrend is nu zestien procent lager dan in dezelfde periode in 2019. Daarmee is Nederland een gemiddelde stijger tussen uitschieter Australië (+elf procentpunten) en België (+zeven procentpunten). 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Blijf online veilig en verander uw wachtwoorden
 Minder negatieve vooroordelen rondom werkloosheid ten gevolge van de coronacrisis
 Acht cybersecurity trends voor 2021
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Aantal zorgvacatures terug op niveau pre-coronacrisis
 Zorgvacatures zorgwekkend slecht geschreven
 Twintig procent minder nieuwe vacatures sinds intelligente lockdown
 Een op de vijf zorgmedewerkers voelt zich bezwaard om op vakantie te gaan
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Ook thuis kun je gebruik maken van zakelijk internet
Welke auto’s behouden hun waarde het meeste?
reacties
Digitale tools zorgen voor minder werkstress (1) 
Vrouwen in leidinggevende posities hebben meer vertrouwen in omgang met crises dan mannen (1) 
Een op drie Nederlanders verwacht dit jaar minder Black Friday-aankopen te doen (1) 
Berlijn populairst bij foodies, Ibiza nummer één onder hippe vogels (1) 
Werknemer wil niet terug naar werksituatie zoals vóór COVID-19  (1) 
Kijken, kijken en niet kopen (1) 
‘Veiliger en slimmer werken’ bovenaan agenda IT-afdeling (1) 
top10
Eén op de drie organisaties overweegt thuiswerkvergoeding
Dankzij lockdown beseft werkend NL het belang van altijd blijven leren
Focus op flexibele planning en versnelde innovatie
Ninja teamcoaching, proactief en ‘onzichtbaar’
Hoge uitstroom sociaal domein: het gaat niet alleen om het salaris
Slechts één op de drie werknemers is veerkrachtig genoeg
Een op drie Nederlanders verwacht dit jaar minder Black Friday-aankopen te doen
Vrouwen in leidinggevende posities hebben meer vertrouwen in omgang met crises dan mannen
De tien ingrediënten van elk succesvol project
Werkzoekers hebben hekel aan schrijven motivatiebrief
meer top 10