zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Rapport over onveilig communicerende ambtenaren is wake-up call voor álle organisaties

Veilig delen van gegevens verdient prioriteit

5 november 2020 - In maart besloot de overheid dat de snelle verspreiding van Covid19 om ingrijpende maatregelen vroeg. Het resultaat was dat vrijwel alle circa 175.000 ambtenaren van ministeries en hoge colleges van staat van de een op de andere dag hun werk zoveel mogelijk vanuit huis moesten doen.

De Algemene Rekenkamer heeft tussen juli en oktober 2020 onderzocht welke IT-communicatiemiddelen de medewerkers van ministeries en hoge colleges van staat gebruiken. Hieruit blijkt dat ambtenaren vanuit huis meerdere onveilige applicaties gebruiken. Het rapport zegt: "Het valt op dat privé-e-mail in de praktijk regelmatig gebruikt wordt voor het uitwisselen van (vertrouwelijke) werkinhoudelijke informatie. Dit is niet toegestaan volgens de richtlijnen. […] Uit ons onderzoek blijkt dat ambtenaren samenwerkings-ICT soms gebruiken op een manier die risico’s voor de informatiebeveiliging met zich meebrengt. Zo deelt een deel tegen de afspraken in vertrouwelijke werkinhoudelijke informatie via WhatsApp. Verder kennen niet alle ambtenaren de voorschriften of vinden ze die in de praktijk niet goed werkbaar."


Gevoelige informatie wordt niet alleen verstuurd via privé-e-mailadressen, maar ook via Whatsapp en WeTransfer. Bovendien worden er soms bestanden opgeslagen en gedeeld in Dropbox of Google Drive. Dit is een enorm risico voor de informatiebeveiliging; een datalek kan zo veel sneller ontstaan.

Bewustzijn
Rick Goud, CIO van Zivver: "Het is goed dat de Algemene Rekenkamer dit soort rapporten naar buiten brengt, omdat dit het bewustzijn vergroot en verandering in een stroomversnelling brengt. Wij zien dat er bij overheidsinstellingen wel al het bewustzijn is dat dit onveilig werken bestaat, maar dat er geen eenduidige richtlijnen over veilig werken binnen de ministeries gehanteerd worden.  Gelukkig zien we inmiddels ook dat steeds meer overheden naar een oplossing zoeken én vinden. Zo selecteerde het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het UWV onlangs Zivver om de informatie die ze via mail, bestanden en chats delen te beveiligen, om zo het risico dat de Algemene Rekenkamer nu signaleert te mitigeren. Hopelijk zorgt dit rapport voor een nog groter bewustzijn bij bestuurders van overheidsinstellingen en bedrijven in het algemeen, want overal spelen dezelfde uitdagingen. Bij de bestuurders ligt nu de verantwoordelijkheid om het veilig delen van data een hogere prioriteit te geven."
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 2019 wordt het jaar van whatsapp, chatbots, videosolliciteren en voice search
 WhatsApp: veilig genoeg voor vertrouwelijke communicatie?
 Drie gedragsregels voor WhatsApp op de werkvloer
 Communiceren via WhatsApp kan grote gevolgen hebben
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10