zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kwart Nederlanders nog steeds bang voor de cloud

Overheid, onderwijs en zorg hebben voorkeur voor moeilijk te beveiligen lokale servers

26 augustus 2020 - Maar liefst 27 procent van de Nederlanders vindt het een 'eng idee' om data op te slaan in de cloud. Nog eens 31 procent denkt dat data op een lokale server opslaan veiliger is dan in de cloud, dus via het internet. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Klippa, uitgevoerd door Panelwizard, onder 1223 werkende Nederlanders.

Volgens Yeelen Knegtering, ceo van het softwarebedrijf, is dit niet alleen een foute gedachte, maar ook één die kan leiden tot onveilige situaties. Al helemaal in vitale branches als de overheid, het onderwijs en de zorg. 


"Waar lokale servers vaak slecht beveiligd zijn en werknemers die toegang ertoe hebben vaak niet weten hoe zij veilig toegang krijgen, zijn datacenters die toegang geven tot de cloud vaak zwaar beveiligd tegen hackers. Datacenters hebben nu eenmaal meer kennis en middelen tot hun beschikking en investeren gigantisch in veiligheid. Zaken als continuous monitoring, firewalls, DDOS-bescherming en encryptie zijn maar enkele voorbeelden van de maatregelen die zij nemen om hun klanten te beschermen," aldus Knegtering. "Het is dan ook belangrijk voor de digitale veiligheid van veel organisaties dat zij de angst voor nieuwe technologie laten varen."
 
Overheid gaat veelal nog voor lokale servers
De sectoren informatie/communicatie en advies/onderzoek hebben het minst de voorkeur voor lokale servers, met zeventien procent. Bij de overheid, het onderwijs en de gezondheidszorg is de grootste hang naar het gebruik van lokale servers met respectievelijk 43 procent, 32 procent en 30 procent. Ook is een expliciete angst voor de cloud aanwezig in deze sectoren. 34 procent van de respondenten die werken voor de overheid vinden het ‘een eng idee’ om data op te slaan in de cloud. In het onderwijs en en de zorg geven respectievelijk 29 procent en 26 procent dit aan. 
Knegtering: "Het is opvallend dat juist in de meest vitale branches er zo’n scepsis is tegenover data opslaan in de cloud. Organisaties in deze sectoren hebben te maken met gevoelige data van burgers, leerlingen en patiënten. Het is dan ook hun verantwoordelijkheid om die zo veilig mogelijk op te slaan. Lokale servers zijn gevoelig voor hackers indien ze niet goed beheerd worden en wat als informatie op straat komt te liggen? De meeste datalekken die worden gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens komen uit de zorgsector nota bene."
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Coronacrisis versnelt cloud adoptie bij Nederlandse organisaties
 De zeven voordelen van een werkplek in de cloud
 Hybride cloud blijft favoriete toekomstige IT operating-model
 Vijftien procent van de IT-beslissers vindt eigen cloudverbindingen onvoldoende beveiligd
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10