zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HR-professionals zien stijging mentale gezondheidsproblemen door thuiswerken

Werknemers zijn erbij gebaat dat zij weten dat hun werkgever aan ze denkt

11 mei 2020 - Vier op de tien HR-professionals zien dat mentale gezondheidsproblemen toenemen bij werknemers die sinds de coronacrisis thuis aan het werk zijn. De meerderheid van de HR-professionals denkt wel dat zij ook in deze periode over de juiste tools, vaardigheden en kennis te beschikken om werknemers te helpen als zij mentale klachten ervaren van het thuiswerken.

Dat blijkt uit onderzoek van LinkedIn onder meer dan 500 HR-deskundigen in Nederland, waarbij medewerkers van hun organisatie momenteel thuiswerken.


De HR-professionals zien dat de veranderde manier van werken - voor degene die de mogelijkheid hebben om thuis te kunnen werken- door de coronacrisis effect heeft op mentale gezondheidsproblemen zoals angst, burn-out, isolatie en eenzaamheid. Maar liefst 42 procent geeft aan dat deze problemen nu vaker voorkomen. Ook het digitale presenteïsme, het gevoel zo veel mogelijk online en beschikbaar te moeten zijn vanwege het thuiswerken, is volgens 45 procent van de HR-professionals aanwezig bij de werknemers.
 
Buitengewone omstandigheden
Dr. Kiki de Jonge is als universitair docent organisatiepsychologie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en oprichter van Groeiflow coaching. De Jonge geeft aan dat het noodgedwongen thuiswerken vanwege de coronacrisis verschilt van hoe er onder normale omstandigheden thuisgewerkt wordt: "Het is goed voor HR-medewerkers om zich te realiseren dat dit uitzonderlijke omstandigheden zijn. De crisis zelf geeft veel onzekerheid en veel mensen werken momenteel onder alles behalve optimale omstandigheden thuis. Daarnaast is het ook sterk persoonsgebonden of thuiswerken bij iemand past. Waar de één goed gedijt bij veel autonomie en ownership, heeft de ander meer behoefte aan structuur en een vaster kantoorritme, of aan contact met collega’s. Probeer daarom inzicht te krijgen in de behoefte van medewerkers, om zo samen te kunnen kijken hoe de thuiswerk situatie geoptimaliseerd kan worden."
 
Ondersteuning op afstand
Het lijkt dus van groot belang voor HR-professionals om actief betrokken te blijven bij medewerkers, ook op afstand. Driekwart van de HR-professionals denkt dat zijn of haar vermogen om medewerkers te ondersteunen onveranderd is sinds het uitbreken van de coronacrisis. Ook zijn er vaak maatregelen getroffen om het thuiswerken zo makkelijk mogelijk te maken. Zo is het volgens meer dan de helft (56 procent) van de HR-professionals voor werknemers mogelijk om hun dagen flexibel in te delen. Tevens wordt er (extra) verlof aangeboden (39 procent) en kunnen werknemers ook nog steeds gebruik maken van professionele (mentale) begeleiding (25 procent) die voor de crisis ook al beschikbaar was.
De Jonge benadrukt dat duidelijkheid en proactief communiceren key points zijn in de ondersteuning die HR-professionals kunnen bieden aan hun werknemers: "Maak zo expliciet en duidelijk mogelijk dat er begrip is voor onzekerheden, stress en verminderde werkeffectiviteit. Dat kan al een hoop zorgen wegnemen. Communiceer daarnaast ook proactief wat jouw organisatie biedt aan ondersteuning, of dat nou een virtuele kop koffie of online coaching is. En ten slotte: schep verwachtingen over bereikbaarheid en werktijden. In de praktijk zien we namelijk dat werknemers thuis geneigd zijn om meer en langere dagen te werken. Communiceer daarom dat het niet gaat om verplicht uren draaien, dat pauzes en vrije dagen belangrijk zijn om op te laden, en dat men niet 24/7 bereikbaar hoeft te zijn. Werknemers zijn erbij gebaat dat zij weten dat hun werkgever aan ze denkt en met ze mee beweegt, juist in deze bijzondere tijd."
 
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Vertrouwen van managers in medewerkers tijdens thuiswerken is groot
 World Password Day stond stil bij wachtwoordbeheer
 Vijf tips om persoonsgegevens te beschermen tegen dark web-cybercriminelen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoe houdt u uw thuiswerkers fit en vitaal?
 Thuiswerken: verhoogde mentale belasting vormt uitdaging
 Rathenau Instituut waarschuwt voor doorgeschoten monitoring op werkvloer
 Veel angst en onzekerheid op de werkvloer en thuis door corona
 
 
reacties
 
Ineke van Kruining  |   | 
11-05-2020
 | 
08:50 uur
Bedankt voor de interessante content. Heeft u voor mij de link naar het artikel over het onderzoek van LinkedIn?
(Nu staat er alleen een verwijzing naar de site van LinkedIn algemeen.)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Stappenplan voor automatische e-mail campagnes
Door termen als triggers, leadscoring, notificaties, koppelingen, vullingsgraad zie je door de bomen het bos niet meer op het gebied van e-mail marketing automation. In dit white paper legt Spotler al die termen en de voordelen ervan uit. Inclusief handige woordenlijst.
Download het white paper
Lees verder
Hoe verzamel je met gewijzigd cookie beleid de juiste data?
reacties
Koffie halen kan bron van conflict zijn (1) 
Aandelen weer in de gunst  (1) 
Jongeren willen weer zeeman worden (1) 
Bestuurders willen vaker vergaderen zonder de baas erbij (1) 
IT is vertragende factor bij 44 procent van de organisaties (1) 
Speciaal bedrijfsuitje voor singles biedt kansen (1) 
Vergaderen kost 37 miljard per jaar (1) 
top10
Aantal DDoS aanvallen verdubbeld in eerste kwartaal
Hoge werkdruk bij grote organisaties zet klantervaring onder druk
De pandemie maakt persoonlijke moederdagcadeaus populair
IT is vertragende factor bij 44 procent van de organisaties
Verbeter uw supplychain, verbeter uw klantervaring
Werken op afstand is een katalysator voor productiviteit, efficiency en diversiteit
Beperkte laadinfrastructuur grootste zorg bij aanschaf elektrische auto
Een carrière in cybersecurity: vijf tips
FluBot-malware verspreidt zich snel door Europa
Ziekteverzuim eerste kwartaal 2021: licht dalende trend
meer top 10