zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf veranderingen in export naar China die u moet kennen

China voert veranderingen door met betrekking tot im- en export

7 mei 2020 - Tegelijk met het Chinese nieuwjaar hebben de Chinese autoriteiten hun regelgeving met betrekking tot invoerlicenties, invoercontrole, documentatieplicht en CCC-certificering geactualiseerd. Deze veranderingen zou u moeten kennen. Richard Groenendijk, general manager van AEB Nederland  geeft vijf tips hierover.

Groenendijk: "We hebben in de tekst de links naar de oorspronkelijke publicaties over de betreffende veranderingen opgenomen. Voor de Chineestalige bronnen moet u de overeenstemmende wereldwijd geldende goederencodes uit het Harmonised System gebruiken. Zo krijgt u een eerste overzicht van de goederen waarop de wijzigingen betrekking hebben. "


 
Algemene invoerlicenties en licenties voor ‘dual-use’ goederen 
Voor goederen met ozonafbrekende stoffen, bouwmachines, elektrotechniek of printmachines is een invoerlicentie verplicht. De toelichting op dit besluit van het Chinese Ministerie van Economische Zaken MOFCOM verschaft duidelijkheid of ook u een licentie voor uw goederen nodig heeft. De goederencode vindt u in de derde kolom van de tabel.
Een licentie is ook nodig voor de import van goederen die zowel voor militaire als civiele doeleinden kunnen worden gebruikt (dual use of goederen voor tweeërlei gebruik). Daaronder vallen chemische en biologische stoffen, maar ook raket- en informatietechnologie. De betreffende regelgeving is uitgegeven door het Chinese Ministerie van Economische Zaken MOFCOM. Voor de goederen in de vierde kolom van het document is een speciale licentie nodig.
Bij goederen waarvoor u automatisch een invoerlicentie krijgt via MOFCOM of lokale vestigingen van MOFCOM, geldt dat invoer is toegestaan tenzij u binnen tien dagen een tegenbericht ontvangt. De enquête van de autoriteiten over deze ingevoerde goederen is voornamelijk bedoeld voor statistische doeleinden.
Vanaf 1 januari 2020 kunt u circa 120 goederen, gepubliceerd in de bijlage van de publicatie door de Chinese douaneautoriteiten, zonder invoerlicentie importeren. Hierbij gaat het onder meer om stoffen en kleding voor volwassen, om textielmachines of koudgewalste staalplaten.
 
Tariefverlagingen
De nog ontbrekende tariefverlagingen uit het internationale informatietechnologieakkoord (ITA) voert China met ingang van 1 juli 2020 door. In de lijst van het Chinese Ministerie van Financiën, uitgegeven door de webportal GTAI, staan de goederencodes, de tot nu toe geldende douanetarieven en - in kolom 6 van de tabel - de douanetarieven die vanaf komende zomer gelden.
 
Documentatieplicht
Bedrijven merken dat de eisen van de Chinese autoriteiten aan de documentatie strenger worden. Het gaat onder meer om weegcertificaten, beelddocumenten of een waardebepaling van de onderdelen in machinebouw.
Door de daarmee gepaard gaande boetes wordt het steeds belangrijker om de markeringen op goederen en hun verpakkingen en oorsprongsaanduidingen correct aan te brengen. Oorsprongsverklaringen moeten conform de Chinese voorschriften worden opgesteld. Met name voor goederen met een oorsprong in Taiwan die in de Volksrepubliek China worden geïmporteerd, geldt een belangrijke tip: gebruik alleen een van de volgende omschrijvingen:
 
  • TAIWAN PROVINCE OF CHINA
  • TAIWAN, CHINA
  • CHINESE TAIWAN
  • TAIPEI, CHINA
  • CHINESE TAIPEI
Denk eraan dat verbindingsstrepen of schuine strepen niet zijn toegestaan. Om begrippen te scheiden gebruikt u een komma.
 
CCC-certificering
Voor elektrotechnische goederen, maar ook voor niet-elektrische onderdelen zoals goederen voor brandbeveiliging of auto-onderdelen, is een China Comulsory Certification (CCC) verplicht. De lijst met producten wordt jaarlijks bijgewerkt.
Met Verordening 44 maakt de Chinese marktautoriteit de veranderingen van dit jaar bekend. De certificering is sinds 1 januari 2020 niet meer vereist voor goederen die in Bijlage I van de verordening zijn genoemd. Dat geldt onder meer voor elektrische gereedschappen, audio- en videoapparatuur of interieurbekleding voor auto’s. De exacte data vindt u in Bijlage I van Verordening 44. Daarnaast zijn er veranderingen bij de eigen-verklaring. Dat betreft de goederen in Bijlage II van de Verordening.
 
 
Nieuw Corporate Social Credit System komt eraan
Voor eind 2020 wil China een Corporate Social Credit System opstarten dat geldt voor alle binnen- en buitenlandse marktdeelnemers. Nu al verzamelt de Chinese overheid data voor gebruik in een beoordelingssysteem. De AHK China stelt sinds december 2019 een handleiding ter beschikking die een eerste indruk van de functie en implementatie geeft: Practical Guide to China’s Corporate Social Credit System.
Nu de middenklasse in China groeit en het besteedbaar inkomen groeit, nemen de exportkansen naar dit immense land toe. Met deze vijf tips bent u nog beter in staat om deze kansen daadwerkelijk te verzilveren.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Blijf online veilig en verander uw wachtwoorden
 Minder negatieve vooroordelen rondom werkloosheid ten gevolge van de coronacrisis
 Acht cybersecurity trends voor 2021
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Handelsoorlog: na China is nu Europa aan de beurt
 Belangrijke handelspartners Nederland minder stabiel
 Het masterplan van China
 Exportcontrole bij crossborder e-commerce
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Ook thuis kun je gebruik maken van zakelijk internet
Welke auto’s behouden hun waarde het meeste?
reacties
Digitale tools zorgen voor minder werkstress (1) 
Vrouwen in leidinggevende posities hebben meer vertrouwen in omgang met crises dan mannen (1) 
Een op drie Nederlanders verwacht dit jaar minder Black Friday-aankopen te doen (1) 
Berlijn populairst bij foodies, Ibiza nummer één onder hippe vogels (1) 
Werknemer wil niet terug naar werksituatie zoals vóór COVID-19  (1) 
Kijken, kijken en niet kopen (1) 
‘Veiliger en slimmer werken’ bovenaan agenda IT-afdeling (1) 
top10
Eén op de drie organisaties overweegt thuiswerkvergoeding
Dankzij lockdown beseft werkend NL het belang van altijd blijven leren
Focus op flexibele planning en versnelde innovatie
Ninja teamcoaching, proactief en ‘onzichtbaar’
Hoge uitstroom sociaal domein: het gaat niet alleen om het salaris
Slechts één op de drie werknemers is veerkrachtig genoeg
Vrouwen in leidinggevende posities hebben meer vertrouwen in omgang met crises dan mannen
Een op drie Nederlanders verwacht dit jaar minder Black Friday-aankopen te doen
Werkzoekers hebben hekel aan schrijven motivatiebrief
De tien ingrediënten van elk succesvol project
meer top 10