zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Accountancysector zet in 2020 in op klanttevredenheid

Focus verschuift van compliancy naar service

6 maart 2020 - Klanttevredenheid is dit jaar het belangrijkste thema onder Nederlandse accountants- en administratiekantoren. Dit blijkt uit een rondvraag van Exact onder meer dan 250 accountants- en administratiekantoren. Meer dan de helft van de respondenten beschouwt klanttevredenheid als een van de twee belangrijkste uitdagingen voor 2020, gevolgd door het efficiënt automatiseren van kantoorprocessen.

De resultaten laten zien dat de focus onder accountants- en administratiekantoren in twee jaar tijd drastisch is verschoven. In 2018 werd achtereenvolgens het voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving (51 procent), het verbeteren van de dienstverlening (47 procent) en het verbeteren van producten en diensten (39 procent) nog als belangrijkste uitdagingen gedefinieerd. Het verbeteren van klanttevredenheid (35 procent) volgde op gepaste afstand.Aandachtsgebieden
Dit zijn de vijf belangrijkste aandachtsgebieden voor de accountancysector in 2020 volgens het onderzoek van Exact:
 
  • Klanttevredenheid verhogen (53 procent)
  • Efficiënt kantoorprocessen automatiseren (43 procent)
  • Digitalisering van klantendossiers (27 procent)
  • Groeien in het aantal klanten (26 procent)
  • Kosten verlagen of de marge verbeteren (22 procent)
"We hebben in 2018 aan mbk’ers de vraag gesteld welke vaardigheden hun accountant zou moeten verbeteren. Het antwoord was branchekennis, reactiesnelheid en online samenwerken," aldus Erik Ledeboer, Solution Marketeer Accountancy bij Exact. "We zien dat de sector nu steeds meer inspeelt op de behoeftes van de klant, vandaar dat de klanttevredenheid ook op nummer één staat. Dat is een goed teken. Dat geeft accountants de gelegenheid toegevoegde waarde te bieden als adviseur en hun dienstverlening aan te scherpen; door verbreding of specialisatie."

Digitaliseren aanlevering prioriteit
Als het gaat om prioriteiten in automatisering, geeft 83 procent aan dat ze de aanlevering van bonnen en facturen door klanten als eerste willen digitaliseren. Op plaats twee staat het volledig automatiseren van verwerkingsprocessen via robotic accounting/no hands accounting. 58 procent ziet dit als belangrijk automatiseringsvraagstuk dit jaar, gevolgd door een eigen kantoor app voor klanten met kpi dashboard (44 procent) en standaardisatie via ReferentieGrootboekSchema (RGS). Die standaardisatie vormt de basis voor gegevensuitwisseling met andere software en benchmarking (38 procent). Elektronisch factureren via PEPPOL is voor 35 procent een aandachtspunt in de automatisering dit jaar en 30 procent is van plan de dienstverlening uit te breiden met salarisverwerking.
"Ook bij prioriteiten in automatisering zien we dat klanttevredenheid de boventoon voert," vervolgt Ledeboer. "Dat is logisch want als de aanlevering en verwerking van administraties is gedigitaliseerd, ontstaat tijd en ruimte om nog meer klanten te bedienen en hen te voorzien van advies gebaseerd op data. Het is hiermee duidelijk dat accountants automatisering en robotisering zien als kans, niet als bedreiging voor hun bestaansrecht."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nog weinig oog voor nieuwe technologie in vacatures financieel specialisten
 Vraag naar accountants neemt sterk toe
 Opvallend sterke groei in vraag naar universitair opgeleide financieel professionals
 Tekort aan Accountants in groeiende Financiële arbeidsmarkt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10