zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Voorziet u de consequenties van verkeerde kernwaarden voor uw bedrijf?

Leeft u uw kernwaarden na?

24 februari 2020 - Elk startend bedrijf beschrijft hun missie, visie en kernwaarden in hun ondernemersplan. Dat is de fundering van elke organisatie waar de rest op wordt gebouwd. U moet hier niet alleen achter staan maar dit ook actief uitdragen, ademen eigenlijk. Maar waarom zijn die kernwaarden dan zo belangrijk? 

Bedrijven schrijven kernwaarden vaak mooi op, maar eindigen vervolgens in een plan om nooit meer naar om te kijken. "Terwijl kernwaarden juist zo belangrijk zijn," aldus Marco Clazing, MuleSoft VP Customer Success EMEA bij Salesforce. Een goed voorbeeld van dit belang en daar ook naar leven, ziet u in alle ophef rondom de uitfasering van XS4ALL. Clazing: "Ik heb niet vaak zo’n beweging tot stand zien komen rondom een bedrijf als nu met dit nieuws." Een grote groep Nederlanders is fel tegen deze uitfasering wat voor een groot gedeelte te maken heeft met het uitdragen van hun kernwaarden. Denk hierbij aan hun kernwaarden rondom privacy en klantenservice waarmee het bedrijf zich volgens deze groep tegenstanders differentieert van andere internetproviders. "Dat is dus hoe belangrijk het uitdragen van uw kernwaarden kan zijn voor uw klanten en uw bestaansrecht als merk," weet Clazing. 


 
Adem de kernwaarden uit
Clazing vertelt dat het sinds de huidige ontwikkelingen in de Vierde Industriële Revolutie belangrijker dan ooit is geworden om de kernwaarden te ademen en actief uit te dragen. "Als u kijkt naar de bankenindustrie heerst daar een bedrijfsvoering die al sinds jaar en dag vastgesteld is; dat is niet zomaar aangepast. Dus terwijl nieuwe fintechs met een schone lei beginnen, kijken de grote banken aan tegen een groot transformatieproces," legt Clazing uit. 
 Om aan te sluiten op de huidige technologische ontwikkelingen en digitalisering is die transformatie broodnodig. Clazing: "Niet alleen de systemen vragen om aanpassingen en modernisering, maar ook het kennisniveau, bestuur en de hele manier van denken en bedrijfsvoering. Een CIO van een bank kan wel werken aan deze verandering maar zal niet zomaar de rest van de organisatie meekrijgen. U kunt als bank een waarde zoals innovatie hebben, maar de kans dat deze waarde in de praktijk minder tot uitvoering komt dan bij een een fintech-bedrijf (waar verandering en innoveren vaak de kern van hun bezigheid is en het juist gaat om snelheid, aanpassen en verandering), is aanwezig." 
 
Zo krijgt u uw medewerkers mee in transitie
"Als u constateert dat de bestaande kernwaarden en overtuigingen in uw organisatie niet stroken met de geschetste en beoogde richting voor uw bedrijf, of zelfs het tegenovergestelde uitdragen, dan moet u ermee aan de slag," vertelt Clazing. Er is een aantal vragen die u uzelf kunt stellen: 
 
 • Wat zijn de huidige kernwaarden?
 • Waarom zijn dit de kernwaarden?
 • Zijn dit nog steeds de juiste kernwaarden maar worden ze niet goed nageleefd of moeten deze aangepast worden naar de huidige situatie?
 • Indien de kernwaarden aangepast moeten worden; wat zou er nu dan wel passen bij het bedrijf en de cultuur en wat wilt u uitdragen richting uw klanten?
 • Wat hebben u en uw medewerkers nodig om niet-passende waarden en overtuigingen los te laten en nieuwe kernwaarden voor zinvol organiseren uit te ademen?
 •  
  Heeft u deze vragen beantwoord voor uzelf en uw organisatie? Bespreek dit dan met uw medewerkers. Kunnen zij zich hier ook in vinden of krijgt u weerstand? Individuele overtuigingen kunnen er namelijk toe leiden dat men de gemaakte kernwaarden toch niet uitdraagt. "Het belangrijkste is dat is iedereen in uw organisatie uw kernwaarden uit te laten dragen en erin te laten geloven. Anders werkt het uw business tegen en zullen uw klanten het merken," legt Clazing uit. U wilt toch ook dat er ophef komt als uw bedrijf uitgefaseerd zou worden?
   
   

   
   Doorsturen   1 reactie  

   

  Laatste nieuws

   Opgepast: videobellen op eigen (privacy)risico
   Influencers onverminderd in trek bij adverteerders tijdens corona-crisis
   Werkgevers wereldwijd hanteren empathische personeelsaanpak ten tijde van coronacrisis
   

  Gerelateerde nieuwsitems

   Productie met een 2020-visie
   Meer focus op ethisch leiderschap, minder op winst alleen
   Aandacht: het nieuwe geld
   Hoe positioneer ik mijn organisatie in het huidige contentgeweld?
   
   
  reacties
   
  Tim  |   | 
  28-02-2020
   | 
  14:37 uur
  Vooral met betrekking tot MVO moet je heel goed opletten dat je je kernwaarden practice what you preach. Neem bij voorbeeld onlangs het bericht over kinderarbeid op koffieplantages die leveren aan Nespresso. Ook al is het geen beleid van Nespresso om kinderarbeid in te zetten, als je maar de schijn tegen je hebt, kan je al nat gaan.

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
  Bespaar tijd door je boekhouding online bij te houden
  Op deze manieren kun je je werkkapitaal verruimen
  Werknemer heeft geldproblemen, is dat jouw probleem als manager?
  reacties
  Explosieve groei in zoekvolume voor ‘werken op afstand’ (1) 
  Philips Lighting gaat Nederlandse hockeyvelden verlichten (1) 
  82 procent meer internetoverstappers door thuiswerk-situatie (1) 
  Rabobank: Nederlandse economie in recessie (1) 
  Zes tips om zo efficiënt mogelijk thuis te werken (1) 
  Update: Dure dollar raakt Procter & Gamble (1) 
  Drie tips om efficiënt thuis te werken vanwege het coronavirus (3) 
  top10
  Meer break-ups door thuiswerken
  Explosieve groei in zoekvolume voor ‘werken op afstand’
  Rabobank: Nederlandse economie in recessie
  Adviezen voor veilige verbindingen bij thuiswerken
  82 procent meer internetoverstappers door thuiswerk-situatie
  Fors meer callcenters in Nederland
  Nederlandse marketeer loopt voor op internationale collega’s maar zet niet door
  Nederlanders massaal aan de legpuzzel
  Meerderheid studenten bereid bij te springen in zorg en distributie
  Promotionele branche ziet nog altijd kansen in coronacrisis
  meer top 10