zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Een veilig werkklimaat begint bij het management

Direct leidinggevende speelt belangrijke rol bij veilige werkplek

2 januari 2020 - Het belang van een veilige en gezonde werkplek mag niet worden onderschat. Ook het management speelt daarin een belangrijke rol. Dat benadrukt ook Myrella Sterk, oprichter van Westpoort opleidingen.

"Het belang van een gezonde en veilige werkplek mag niet worden onderschat. Het zorgt dan ook voor minder ongevallen en ziekteverzuim, maar bovendien helpt het ook stress in de onderneming te voorkomen. Dat laatste zorgt er dan weer voor dat het aantal gemaakte fouten afneemt en de kwaliteit van het werk toeneemt. Daarom raad ik elk bedrijf aan om te investeren in veilige en gezonde werkomstandigheden en zich niet zomaar te beperken tot de minimale voorschriften," steekt Sterk van wal.



Opleiden, controleren en bijsturen
Volgens Sterk start alles bij de juiste opleiding: "Vooral een VCA cursus is daarbij niet onbelangrijk. Maar daarnaast moet u als leidinggevende ook zelf veilig gedrag trainen, bewaken en bijsturen. Het is belangrijk dat u daarbij voldoende assertief bent en dat u gericht communiceert, controleert, organiseert en delegeert. Indien u daarvoor niet over de nodige kennis beschikt, bestaan er ook speciale trainingen voor managers. Dergelijke trainingen zijn vaak erg specifiek om maximaal aan te sluiten bij de werkprocessen in uw bedrijf. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale cursussen voor veiligheidsbewaking bij anderstalige expats of veiligheidsopleidingen voor de zorgsector."

Belangrijke rol voor directe leidinggevenden
"Voor de directe leidinggevende is het vooral belangrijk dat hij of zij een omgeving stimuleert waarin medewerkers vrij kunnen praten over de veiligheid op de werkplek. Tegelijkertijd moeten zij ook weten dat veilig en gezond werken wordt gewaardeerd. Net daarom is openlijke communicatie onontbeerlijk, net zoals het voldoende verstrekken van informatie. Daarvoor moet u hen de mogelijkheid bieden om cursussen te volgen," gaat Sterk verder. Toch benadrukt ze ook de kracht van delegeren: "Soms kan het natuurlijk dat de afstand met de werknemers gewoon te groot is. Zo kan een leidinggevende niet op elke werf aanwezig zijn. Dan raad ik toch aan om een aantal veiligheidshelden, gezondheidsambassadeurs of hoe je ze ook wilt noemen, in te schakelen. Zij helpen om de veiligheidsdoelen te bereiken, staan dichter bij de medewerkers en worden vaak als laagdrempeliger ervaren. Zorg er dan wel voor dat alle feedback bij u terechtkomt en dat u er ook gevolg aan geeft, bijvoorbeeld door de problemen eerlijk en rechtvaardig te bespreken en aan oplossingen te werken."

Hoger management moet zich bewust zijn van voortrekkersrol
Ten slotte onderstreept Sterk dat ook het hoger management alles op alles moet zetten om een veilige werkomgeving te creëren: "Ook voor het hoger management zijn er vaak een aantal aandachtspunten die ik toch graag even onderstreep. Zo moeten zij de leidinggevenden voldoende beslissingsbevoegdheid geven en hen voldoende betrekken bij veiligheidsinitiatieven, zoals de leidinggevenden dat ook ten opzichte van de medewerkers moeten doen. Niet alleen moeten leidinggevenden de mogelijkheid hebben om deel te nemen aan werkoverleggen, maar ze moeten daarvoor ook worden aangemoedigd. Een veiligheidsbeleid wordt dan misschien wel bovenaan de organisatieladder opgesteld, maar moet wel voornamelijk onderaan worden gedragen. Cruciaal hierbij is dat er doelstellingen worden gesteld, dat er evaluatiemomenten volgen en dat de terugkoppeling van de leidinggevenden ook effectief in veiligheidsimplementaties resulteert. Onthoud wel dat u hiermee enkel de fundering legt waarop u een veilig werkklimaat kunt bouwen."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Gespannen relaties tussen beveiligingsteams en IT Ops-teams brengen bedrijven in gevaar
 96 procent ziet e-mail als grootste bedreiging
 Leidinggevenden leven cybervoorbeeldfunctie niet na
 Vier manieren waarop AI uw leven makkelijker en veiliger maakt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10