zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De strijd om talent op de Nederlandse arbeidsmarkt

Een nieuwe aanpak voor recruitment op maat

27 november 2019 - Met een beroepsbevolking van 9,2 miljoen en een werkloosheidspercentage van slechts 3,3 procent, ofwel 319.000 mensen is de Nederlandse arbeidsmarkt een van de hoogst ontwikkelde in de EU en zelfs wereldwijd.

Maar die ogenschijnlijke sterkte dreigt nu een groeibelemmerende factor te worden voor bedrijven, de economie en werkzoekenden, zo blijkt uit een onderzoek van Jobrapido en Intelligence Group naar de ontwikkelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt en de ervaringen van werkzoekenden.Hoge vacaturedruk
Het lage Nederlandse werkloosheidscijfer in combinatie met een van de hoogste vacatureniveaus in de EU (3,3 procent tegen gemiddeld 2,3 procent) wijst op een hoge vacaturedruk en daarmee een toenemende uitdaging voor bedrijven: tekort aan arbeidskrachten. Steeds meer bedrijven lopen tegen hun groeigrenzen aan als gevolg van dit verschijnsel. Volgens data van Intelligence Group] had 25 procent van de werkgevers in Q3 van 2019 problemen met productie of andere activiteiten als gevolg van een tekort aan gekwalificeerde werknemers.

Baan vinden blijft moeilijk
Des te opvallend is het dat het onderzoek van Jobrapido onder Nederlandse werkzoekenden – ondanks die lage werkloosheid en problemen om de juiste mensen te vinden – aangeeft dat de meerderheid van de respondenten (58 procent) van mening is dat het vinden van een baan in Nederland nog steeds moeilijk (39 procent) of heel moeilijk (negentien procent) is.
"In de markt is sprake van een paradox. Die moeten we oplossen om bedrijven te laten groeien en mensen vooruit te helpen in hun loopbaan," zegt Rob Brouwer, CEO van Jobrapido. "Er is een nieuwe aanpak nodig om de huidige mismatch in recruitment te corrigeren."
Het is de kunst relevante vacatures onder de aandacht te brengen van relevante kandidaten,

Groter tekort arbeidskrachten
Onderzoeksgegevens bevestigen dat het tekort aan arbeidskrachten de afgelopen vijf jaar is gegroeid. Wat begon met een stijging van slechts drie procent in 2015,  volgend met twee grote pieken in 2017 en eind 2018. Nu is het een constant probleem waarbij één op de vier bedrijven dit probleem ervaren. Sectoren zoals verhuur van goederen en andere zakelijke diensten (42 procent), transport en opslag (32 procent) en informatie en communicatie (31 procent) worden het meest getroffen door een tekort aan arbeidskrachten.
Leegstandsdruk is de verhouding tussen één persoon die een baan zoekt en het aantal gerelateerde vacatures. De volgende beroepen staan in hierin het meest onder druk:  installatie, reparatie en onderhoud (14: 1), engineering (8: 1), (7: 1), transport (4: 1) en Productie (4: 1). De meest gewilde beroepen, zoals klantenservice medewerkers en productiemedewerkers, vertonen ook een leegstandsdruk van 5: 2, terwijl beroepen als onderhoudstechnicus, vrachtwagenchauffeur en magazijnmedewerker een zorgwekkende leegstandsdruk van 5: 1 vertonen.
Vanuit regionaal perspectief is de leegstandsdruk het hoogst in provincie Utrecht met een druk van 5: 1. Dit betekent dat er vijf  vacatures beschikbaar zijn voor één actieve werkzoekende. De provincie Noord-Holland heeft een druk van 4: 1, wat nog steeds een enorme schaarste is. Hetzelfde geldt voor Noord-Brabant en Gelderland, met een verhouding van 4: 1.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Beleidsmakers en techbedrijven moeten de digitale eengemaakte markt samen realiseren
 De scholen gaan beginnen: ‘Laten we ervoor zorgen dat de ochtendspits verdwijnt’
 Vacatures sneller ingevuld bij flexibele salarisbetaling
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een derde van de technische vacatures pas na zes tot twaalf maanden vervuld
 Het aanwerven van het juiste talent en het belang van kandidaatervaring
 Hoe trekt u als minder bekende organisatie talent aan in een krappe markt?
 Positieve candidate experience is cruciaal om toptalent te vinden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: 24 tips om e-mailadressen te verzamelen
Wat kun je doen om in deze lastige tijd je e-mail database te vergroten? In dit white paper van Spotler lees je 24 concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt. Een groter bereik betekent simpelweg ook een grotere kans op succes. Benieuwd naar de tips?
Download het white paper
Lees verder
Fit blijven zorgt voor betere prestaties op de werkvloer
reacties
Corona zorgt voor boost in online verkopen (1) 
Tijdens de vakantie fantaseren over later (1) 
Zonnige tendens woningen met zwembad  (1) 
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?  (1) 
Data-analist, data scientist en big data populairste termen bij zoeken naar IT-vacatures (1) 
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel (1) 
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega (3) 
top10
Mimecast waarschuwt voor tweede golf in coronaphishing
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?
Trend zet door: grote concerns die omvallen
Fors meer DDoS aanvallen vanwege COVID-19
Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
Reorganiseren: vier belangrijke aandachtspunten
Aantal verlopen cao’s neemt toe
Millennial vindt dat geluk niet gebonden is aan vinden romantische partner
Gerichte inzet AI nodig om ROI gezond te houden
meer top 10