zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zet energiemanagement hoger op de duurzaamheidsagenda

slim omgaan met het rendement is eveneens essentieel

18 november 2019 - 100 miljoen. Zoveel daken zijn er in 2024 mondiaal bedekt met private zonnepanelen, verwacht het Internationaal Energieagentschap IEA in een vorige maand verschenen rapport. Dit is een verdubbeling van het huidige aantal zonnepanelen wereldwijd.

Welke regio’s er vooroplopen in zonne-installaties? Australië, België, Californië en… Nederland.


We maken in Nederland veelvuldig gebruik van zonne-installaties, ook voor commerciële of industriële toepassingen. Ze duiken overal in ons landschap op. Ze liggen niet alleen op daken, maar ook drijvend in het water en zelfs op parkeerautomaten.
 Hoewel de opkomst van zonne-energie verduurzaming stimuleert, is het niet genoeg om daar al onze klimaatdoelen mee te behalen. Met name voor bedrijven blijft het energieverbruik hoog. Door slim gebruik te maken van ruimte kunt u als organisatie meerdere opties voor zonne-installaties creëren.
De vragen hoe en waar u deze panelen installeert staan dan ook steeds hoger op de bedrijfsagenda. Vanwege kostenbesparingen én om te voldoen aan de strengere milieueisen. Bij IBC SOLAR zijn ze hierover met veel klanten in gesprek, maar we merken dat één vraag vaak eerst nog ontbreekt op de agenda: hoe gaat u als bedrijf al om met uw eigen energiemanagement?
 
Kijk slim naar energieverbruik en stel klimaatdoelen
Een eerste stap om inzage te krijgen in het energieverbruik van uw organisatie begint bij het ontwikkelen van een platform. Wat zijn grote en minder grote energieverbruikers? Een energiemanagementsysteem toont aan welke stroom er wanneer wordt gevraagd en brengt vaak ook sluipverbruik – het gebruik van energie zonder dat uw bedrijf het echt nodig heeft -  in kaart.
Een periodieke registratie van deze gegevens leidt vervolgens tot een nauwkeurige analyse van het energieverbruik door uw bedrijf. Op basis van deze analyse stelt u uw doelen. Pas dan komt u tot de volgende stap: wat worden uw energiebesparende maatregelen?
 
Neem energiebesparende maatregelen in gedrag
Energiebesparende maatregelen hoeven niet groots en meeslepend te zijn. Uit onderzoek van Novem en Ecofys blijkt bijvoorbeeld onder andere dat een gedragsverandering onder personeel al een besparing van vijf tot acht procent oplevert. Denk aan het onnodig aan laten staan van verlichting of bedrijfsapparatuur, zoals een kopieerapparaat.
 
Pas timing aan in het productieproces
U kunt als bedrijf nog veel meer besparingen realiseren als u kritisch naar het productieproces kijkt. Zo behalen zonnepanelen het hoogste rendement in de middag, dus hoe meer energie er dan gebruikt kan worden, des te hoger de besparing.
Zo keken ze recent met een melkveebedrijf naar het gebruik van hun machines om melk te produceren. Die machines gingen veelal ’s avonds aan de slag, terwijl het rendement van zonnepanelen dan juist lager is. Met dit melkveebedrijf onderzochten we welke (voorbereidende) activiteiten misschien ’s middags al plaats kunnen vinden om de zonne-installatie optimaal te benutten. En wat bleek: verplaats een deel van het proces, nog groter dan van tevoren gedacht, gewoon naar de middag en u gebruikt direct meer zonne-energie.
 
Energiemanagementsysteem bij installatie
Na het doorvoeren van de eerste energiebesparende maatregelen, kijkt u als bedrijf aanvullend naar het installeren van duurzame installaties, zoals zonnepanelen. Deze zonne-installaties maken het mogelijk voor organisaties om de echt benodigde elektriciteit duurzaam op te wekken. Een energiemanagementsysteem maakt inzichtelijk of u een overschot van de duurzaam opgewekte stroom opslaat tot een later moment. De aan ‘het net’ teruggeleverde energie verrekent u dan vaak met het verbruik. Dit heet salderen. De huidige salderingsregeling blijft waarschijnlijk tot 2023 hetzelfde zoals nu.
 
Blijf monitoren, analyseren en bijstellen
Zodra het energiemanagementsysteem een tijdje draait en eventuele zonne-installaties in werking zijn genomen, is het van groot belang om te blijven monitoren. Monitoren, analyseren en maatregelen bijstellen is essentieel voor het behalen van de gestelde doelstellingen. Communiceer ook, zowel intern als extern, over behaalde resultaten.
De daken van bedrijfspanden plaveien met zonne-installaties is een goede eerste stap, maar slim omgaan met het rendement van die installaties is een essentiële tweede. 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

  Tweederde van bedrijven is niet op de hoogte van de risico’s bij gebruik van SaaS-oplossingen
 70 procent financiële professionals is al bezig met blockchain en kunstmatige intelligentie
 Kerstpakket populairste extraatje onder werknemers
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Investeren in de cloud: vermindering van uitstoot, maar niet van alfa
 Nederlandse bedrijven zien Brexit en energietransitie vooral als kans
 Besparingsdoel Energieakkoord niet op schema
 Klimaatverandering prominent op de agenda bij het bedrijfsleven
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Collectieve zorgverzekering voor uw werknemers
Zakelijke telefoon snel laten repareren: zo ondervind je hier zo min mogelijk last van
Bijdragen aan een beter milieu als ondernemer
reacties
Nog weinig oog voor nieuwe technologie in vacatures financieel specialisten (1) 
Hoeveel tijd verlies je door 100 km/h te rijden? Wij zochten het uit (1) 
Nuttig of tijdsverspilling: wat vindt Nederland van vergaderen? (1) 
Vriendschappen op het werk belangrijker dan salaris (1) 
Zo voorkomt u keuzestress (1) 
5G in de logistiek: voorbereiden op de toekomst (1) 
Vrouwen voorop in de rum-sector (1) 
top10
Drie voorbeelden van CEO-fraude in Nederland
Hoe behoudt u medewerkers voor de organisatie?
Niet-lerende organisatie bestaat over tien jaar niet meer
Tips voor 50-plussers: zo komt u snel aan een baan!
Wat is As-a-Service nu ècht?
Werkende Nederlander: 'Alleen kans op loonsverhoging door van baan te veranderen'
Risico cyberaanvallen grotere kopzorg voor bedrijven dan krappe arbeidsmarkt
Werkgever trekt personeel over streep met ‘borrels’ en ‘pingpongen’
Een op vijf luncht het liefst alleen
Amsterdam wereldwijd op nummer twee wat betreft stedelijke mobiliteit
meer top 10