zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Een start-up managen: op het juiste moment de juiste prioriteit stellen

Hoe neemt u de juiste beslissingen in de eerste fase van een startup?

14 november 2019 - De naam ‘start-up’ leek lange tijd het codewoord voor succes. Inmiddels zijn er ook voorbeelden van die zogenaamde ‘unicorns’ die net zo hard verdwenen als dat ze verschenen. Een start-up managen en groeien heeft alles te maken met op het juiste moment de juiste prioriteiten stellen.

Baptiste Jourdan, oprichter van Toucan Toco, geeft tips over het nemen van beslissingen in de allereerste fase van een start-up.


"Als oprichter van een start-up lijkt 24 uur in een dag soms te kort. Mankracht is beperkt en tegelijkertijd is er een waslijst aan taken: acties, processen, strategieën…  Uiteindelijk is er maar één oplossing: prioriteren," zegt Jourdan. De lessen die Jourdan en zijn team leerden tijdens het opzetten van hun bedrijf, deelt hij graag met andere ondernemers.

1. Alleen de oprichters kunnen de eerste werknemers werven
Bij een start-up gaan werken kan heel aantrekkelijk zijn, maar er is vaak weinig financiële zekerheid. Niemand behalve de oprichters kan een holistisch beeld geven van de ambities, doelstellingen en waarden van de start-up. "Vertrouw het werven van de eerste personeelsleden daarom niet toe aan een recruiter, maar gebruik uw eigen netwerk, e-mail, of LinkedIn. Het vinden van goed personeel kost tijd, maar reserveer dit ervoor en voer de gesprekken zelf. Denk eraan dat u de toekomstige generatie leiders selecteer,! zegt Jourdan. "Bovendien ben u als oprichter veel overtuigender en hebt u een groter vermogen om een creatieve manier te vinden om iemand aan te trekken."

2. Neem de tijd om een goed MT op te bouwen
Hoe geweldig uw idee ook is, niets torpedeert succes sneller dan problemen binnen het managementteam: 65% van de bedrijfsfaillisementen wordt hieraan toegeschreven. Jourdan: "Het is niet nodig om direct vanaf het begin het perfecte team te hebben, u kunt gewoon de tijd nemen om dit op te bouwen."
Een voordeel van deze aanpak is dat u mensen met multidisciplinaire vaardigheden bij elkaar kunt verzamelen. Hebt u fantastische mensen gevonden, dan kunt u hen tot toekomstige leiders, mede-oprichters of partner maken. Het idee is niet om direct vijf of tien procent aan te bieden, maar om een ​​deal te sluiten op basis van de toegevoegde waarde die ze in het bedrijf brengen. 
 
3. Deel de gecreëerde waarde met het team
Werken in een startup is een boeiende keuze. Er is maximale inzet van het team nodig om het bedrijf tot een succes te maken. Om medewerkers te stimuleren wilt u dat het team ook wint als ze goed presteren. "Onze filosofie is zoals bij elke andere investering: hoe groter het risico, hoe groter de beloning de moet zijn. Als er iets geweldigs gebeurt met het bedrijf, wint iedereen. Mensen zijn hierdoor loyaler en blijven langer. U kunt ook denken aan het opzetten van een vorm van werknemersaandeelhouderschap. Geef meer aandelen aan de eerste medewerkers, en hoe langer mensen blijven, hoe meer ze krijgen," aldus Jourdan.

4.Creëer een inclusieve bedrijfscultuur
Door diversiteit van profielen, achtergronden en geslachten creëert u een werkplek die tegemoet komt aan de behoeften van verschillende soorten mensen. Wees daarom vanaf het begin inclusief: focus op kerncompetenties en vaardigheden, vraag naar werkervaring en -voorbeelden in plaats van diploma’s. "Doe het vanaf het begin. Echt. Wanneer u vijftien tot twintig mensen in dienst hebt kan het al te laat zijn. Een bedrijfscultuur is niet inclusief alleen omdat u dat wilt, u moet actief naar mensen zoeken en een cultuur creëren waarin iedereen zich welkom voelt," adviseert Jourdan.
 
5.Vuistregel: Begin altijd klein
Als mensen houden we van perfectie. Dus we hebben de neiging om grote projecten te lanceren en er veel tijd aan te besteden. Zelfs als we niet weten wat de resultaten kunnen zijn. Dit is een grote valkuil. Jourdan: " Wilt u een boek schrijven, publiceer dan eerst eens een blog, dan een artikel. Kijk wat het doet, en begin dan pas aan het boek. Zo investeert u nooit teveel tijd aan mislukte projecten. Meet resultaat en pas projecten aan. Door agile werken en de scrum methode kunt u grote projecten opdelen in kleinere en sneller succes boeken."
 
6. Wissel af tussen focus en onderbreking
Een gemiddelde werkdag zit vol onderbrekingen: vergaderingen, telefoontjes, e-mails en collega's. Mensen zijn gemiddeld twee uur per dag kwijt om te herstellen van die onderbrekingen, wat ten koste gaat van productiviteit. Om te voorkomen dat mensen elkaar elke keer vragen stellen (onderbreken) kunt u tools gebruiken zoals Slack. Definieer specifieke ruimtes in het kantoor waar mensen kunnen werken zonder afleiding.
 
7. Het tech team is geen support team
In een tech start-up hebt u tegelijkertijd te maken met technische productontwikkeling en technische support voor klanten, die beide geweldig moeten zijn. Maar niemand kan dit allebei tegelijk én goed doen,
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Beleidsmakers en techbedrijven moeten de digitale eengemaakte markt samen realiseren
 De scholen gaan beginnen: ‘Laten we ervoor zorgen dat de ochtendspits verdwijnt’
 Vacatures sneller ingevuld bij flexibele salarisbetaling
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De top tien startups waar talent wil werken
 Maak kennis met de meest veelbelovende fintech en cybersecurity startups
 Snelle groei startupvacatures, maar lange uren tegen laag salaris
 Kwart middelgrote bedrijven ziet startups als grootste concurrent
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: 24 tips om e-mailadressen te verzamelen
Wat kun je doen om in deze lastige tijd je e-mail database te vergroten? In dit white paper van Spotler lees je 24 concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt. Een groter bereik betekent simpelweg ook een grotere kans op succes. Benieuwd naar de tips?
Download het white paper
Lees verder
Fit blijven zorgt voor betere prestaties op de werkvloer
reacties
Corona zorgt voor boost in online verkopen (1) 
Tijdens de vakantie fantaseren over later (1) 
Zonnige tendens woningen met zwembad  (1) 
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?  (1) 
Data-analist, data scientist en big data populairste termen bij zoeken naar IT-vacatures (1) 
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel (1) 
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega (3) 
top10
Mimecast waarschuwt voor tweede golf in coronaphishing
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?
Trend zet door: grote concerns die omvallen
Fors meer DDoS aanvallen vanwege COVID-19
Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
Reorganiseren: vier belangrijke aandachtspunten
Aantal verlopen cao’s neemt toe
Millennial vindt dat geluk niet gebonden is aan vinden romantische partner
Gerichte inzet AI nodig om ROI gezond te houden
meer top 10