zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwen verdienen minder vanwege onterechte ongeschiktheid

Man geeft nog altijd voorkeur aan man

7 november 2019 - Als vrouwen minder verdienen dan mannen, komt dat omdat ze minder geschikt zijn voor de functie. Dat vindt een kwart van de mannelijke leidinggevenden, blijkt uit onderzoek van PEAK-IT onder 1023 leidinggevenden bij bedrijven met 26 of meer werknemers.

Slechts zes procent van de vrouwen denkt er hetzelfde over. 


 
Vrouwen wegens kinderwens stuk minder populair
Maar liefst twaalf procent van de leidinggevenden verkiest een minder geschikte man boven een beter geschikte vrouw met kinderwens. Sowieso heeft 25 procent van de leidinggevenden voorkeur voor een mannelijke kandidaat met jonge kinderen ten opzichte van een vrouwelijke kandidaat met jonge kinderen. Verder geeft bijna 50 procent van de leidinggevenden de voorkeur aan een man boven een vrouw met kinderwens.
 
Liever de man als leidinggevende 
Een op de vijf mannelijke leidinggevenden (twintig procent) heeft voorkeur voor een leidinggevende van het eigen geslacht. Zij zijn het namelijk eens met de stelling: ‘Ik zie liever een man dan een vrouw op een leidinggevende positie’. 68 procent van de mannen is het oneens met deze stelling. Opmerkelijk is dat slechts tien procent van de vrouwen het eens is met de stelling. Van hen heeft 80 procent geen voorkeur voor een man of vrouw. De andere tien procent heeft geen mening.  
Richard Stassen, Director Operations bij PEAK-IT, had dergelijke uitkomsten niet zien aankomen. "Het is een zorgelijke situatie dat vandaag de dag nog zo’n groot gedeelte leidinggevenden de voorkeur geeft aan mannen binnen hun team. Bij PEAK-IT geloven we dat iemands kunnen niet afhankelijk is van gender. Er moet per functie bepaald worden wat de gewenste kwaliteiten zijn en alleen op basis hiervan wordt de meest geschikte kandidaat gekozen met het bijbehorende salaris. Mede hierom zijn er bij ons vrouwen in dienst die meer betaald krijgen dan hun mannelijke collega’s in dezelfde functie. Zo verdienen vrouwen bij PEAK-IT tot dertien procent meer in vergelijking met hun mannelijke collega’s. Dit heeft onder andere te maken met de communicatieve vaardigheden die vrouwen over het algemeen al van nature bezitten. Ook intern kijken wij puur en alleen naar de kwaliteiten van onze medewerkers. Zo bestaat ons DT buiten mijzelf slechts uit vrouwen. Dat is nooit een bewuste keuze geweest, maar het is zo gegroeid: zij waren simpelweg het meest gekwalificeerd." 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Genderdiversiteit ver te zoeken in de VC- en startupsector
 Nederland oordeelt: de ideale manager is een 40-jarige man
 SER: Steviger maatregelen nodig voor meer diversiteit in de top
 'Afdwingbaar quotum met sancties is onvermijdelijk voor meer vrouwen aan top'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10