zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Uurtarief freelancers gestegen

Grote regionale verschillen

29 augustus 2019 - Op basis van recent onderzoek van Hoofdkraan.nl blijkt dat freelancers steeds beter gaan verdienen. Het gemiddelde uurtarief stijgt naar gemiddeld 47 euro per uur, terwijl dit twee jaar geleden nog op 43 euro lag. Vooral freelance schrijvers en vertalers verdienen fors meer. Zij gaan er 10 procent op vooruit ten opzichte van vorig jaar. Regionaal zijn er grote verschillen. In Drenthe wordt het minst verdiend met een uurtarief van 36 euro, terwijl in Overijssel een freelancer gemiddeld 52 euro kost.

Freelance schrijvers vragen wel 10 procent meer


Freelancers vragen in 2019 gemiddeld 47 euro per uur, zo blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl aan de hand van ruim 20.000 uitgebrachte offertes. Freelance schrijvers en vertalers zijn bezig met een inhaalslag. Zij vragen gemiddeld 10 procent meer dan vorig jaar. Met een uurtarief van 43 euro wordt het gat met de overige beroepsgroepen snel verkleind. Website- en applicatie specialisten zitten er warmpjes bij. Zij behoren met een tarief van 50 euro per uur tot de groep best betaalde freelancers in 2019.

Freelancer in Overijssel vraagt hoogste tarief van Nederland
Regionaal zijn er grote verschillen gemeten. Waar vorig jaar de provincie Flevoland nog het laagste uurtarief noteerde, is deze oneervolle positie nu voor Drenthe met slechts 36 euro per uur. Drenthe verliest hierbij maar liefst 18 procent ten opzichte van 2018. In de randstad zijn de verschillen klein. Daar ligt het uurtarief tussen de 45 en 48 euro per uur. De Overijsselaars stoten na twee jaar de Groningers van de troon door als provincie het hoogste uurtarief te noteren (52 euro).

Niet op hoogste punt
Niels Goossens, directeur van Hoofdkraan.nl ziet de uitkomsten van het onderzoek als een positief signaal. "Door de krapte op de arbeidsmarkt worden steeds vaker freelancers ingezet, deze verandering zorgt ervoor dat de tarieven verhoogd kunnen worden. Ook worden steeds vaker grotere opdrachten uitbesteed aan freelancers en kunnen de freelancers voor langdurige periode aan de slag. Hiermee creëert de freelancer een groot netwerk, interessante ervaringen en kan daardoor ook weer meer vragen. Wij schatten in dat de tariefstijging nog niet op zijn hoogste punt is en dat deze stijging nog wel even doorzet".

Professioneler
De tariefstijging bewijst volgens Goossens maar weer dat flexibel werken nog steeds loont. "De krapte op de markt zorgt naast de tariefstijging ook voor een professionalisering. De hoeveelheid projecten die freelancers uitvoeren zorgen voor steeds meer ervaring, dit resulteert in een steeds professionelere aanpak die wordt gehanteerd om projecten zo goed mogelijk uit te voeren. Immers een succesvol project zorgt weer voor een positieve referentie en ook daar werkt de freelancer hard aan".

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Freelancen en zzp’en minst populair onder Nederlanders
 Werknemer wil aan de slag als freelancer
 Eerste mannelijk plus-size model van Nederland succesvol in buitenland
 Nieuwe bedrijfsprocessen in verschiet
 
 
reacties
 
Russian translator  |   | 
3-06-2020
 | 
20:49 uur
Door de Corona-crisis zijn de uurtarieven van freelancers weer naar beneden geschoten, inclusief die van de vertalers en tolken. Naar ik hoop zijn er weer snel veel vertalingen nodig.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10