zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Flexibiliteit vereist bij werven controllers

Sollicitatiegesprekken op vrijdagavond zijn geen uitzondering meer

27 augustus 2019 - Er is een dringend tekort aan goede controllers. In Nederland steeg het aantal vacatures voor business controllers in de eerste helft van 2019 met 52 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Ook financial controllers zijn ongekend populair; het aantal vacatures binnen financial control steeg met 45 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat de nood aan de man is voor het vinden van goede financials merkt ook Liddy Eichhorn, finance recruitment specialist bij Robert Walters: "Er is vooral behoefte aan business controllers, financial controllers en goede senior accountants met drie tot acht jaar werkervaring."Het domino effect 
Volgens Eichhorn wordt de toenemende vraag veroorzaakt door overnames en groeiende organisaties. Zij ziet een domino effect ontstaan: "Als veel werknemers van baan switchen, vallen er gaten. Deze worden weer opgevuld door anderen, die ook weer vervangen moeten worden." Ze ziet vooral veel beweging onder jonge financials: zij verlangen doorgroeimogelijkheden bij een nieuwe werkgever en kunnen vaak een salarisstap maken bij een switch.
 
Communicatievaardigheden zijn belangrijk
Eichhorn merkt dat organisaties dringend behoefte hebben aan financials met uitstekende communicatieve vaardigheden. Doordat veel administratieve taken worden geautomatiseerd, verschuift de focus van de afdeling naar het identificeren van groeiscenario"s en procesverbetering. Eichhorn: "Als business controller dient u als sparringspartner te kunnen optreden voor het MT. Hiervoor moet u assertief zijn en sterk in uw schoenen staan." 
Dit maakt financials die via detacheringsbureaus als consultant hebben gewerkt een aantrekkelijke wervingsoptie. Zij zijn gewend zichzelf te moeten verkopen voor een nieuwe opdracht en kunnen hun ideeën goed pitchen. Eichhorn: "Detacheringspartijen zetten qua arbeidsvoorwaarden vooral in op ontwikkeling, en minder op salaris. Vooral voor MKB-bedrijven biedt dit kansen, want de salarisrange van kandidaten uit de grote corporates kunnen zij vaak gewoonweg niet bieden."
Ook accountants afkomstig uit de Big 4 hebben volgens Eichhorn een streepje voor bij organisaties. Waar zij voorheen nog voornamelijk overstapten naar financial control, stromen ze nu ook regelmatig door tot een functie als business controller. "De overstap van accountancy naar business control is groot. Hoewel deze accountants nog geen forecasting ervaring hebben, zijn zij wel communicatief sterk en zelfredzaam. Ze zijn zeker geschikt voor een overstap naar business control, op voorwaarde dat ze hierbij de juiste begeleiding ontvangen," zegt Eichhorn.
 
Kandidaten kunnen kritisch zijn
Volgens Eichhorn hebben financials het in deze markt voor het uitkiezen: "Kandidaten hebben niet zelden twee of drie verschillende aanbiedingen op tafel liggen." Dit stelt hen in staat om kritisch te zijn en flinke eisen te stellen. Eichhorn ziet dat met name salaris en doorgroei- en opleidingsmogelijkheden belangrijke factoren zijn in hun keuze. Zogenaamde high potentials, met drie tot acht jaar werkervaring, willen graag direct weten welke stappen zij bij een nieuwe werkgever kunnen maken. Ook vragen ze vaak naar de mogelijkheden om een MBA, RA, RC of post-HBO controller opleiding te volgen, uiteraard op kosten van de nieuwe werkgever.
Verder hebben financials steeds vaker de wens om flexibel te werken. Dat betekent: een werkweek van maximaal 36 uur en flexibele werktijden die beter te combineren zijn met familie en een sociaal leven. Deze wens draagt volgens Eichorn bij aan de groeiende aantrekkingskracht van de non-profitsector, waar een 36-urige werkweek de norm is.
 
De sollicitant tegemoetkomen
Om goede, communicatief vaardige financials aan zich te binden, zullen organisaties aan de wensen van hun sollicitanten tegemoet moeten komen. Zij zullen hun functie-eisen moeten bijstellen en dieper in de buidel moeten tasten voor nieuwe werknemers. Volgens Eichhorn is het in de huidige markt lastig om controllers te strikken voor een salaris onder de 65.000 euro per jaar. Dit zorgt ervoor dat met name kleine bedrijven vaak achter het net vissen. Grote corporaties kunnen extra"s bieden als bonussen, vakantiedagen of opleidingen. Kleinere MKB’ers kunnen hier niet tegen opboksen.
 
Gesprekken na kantoortijd
Wat kunnen organisaties verder doen om toch die felbegeerde financial aan de haak te slaan? Volgens Eichhorn moeten zij vooral het recruitmentproces slim plannen. "Waar een recruitmentproces twee jaar geleden nog zo"n zes weken in beslag nam, heb je tegenwoordig maar twee weken de tijd, anders ben je de kandidaat kwijt," zegt ze. Eichhorn adviseert organisaties om na het eerste gesprek alles zo voor te bereiden dat na het tweede gesprek direct een aanbod gedaan kan worden. Een andere tip die Eichhorn geeft, is om flexibel te zijn met het inplannen van sollicitatiegesprekken. "Kandidaten hebben vaak een paar gesprekken per week, wat voor degenen die al een baan hebben lastig in te plannen is. De kans dat u werkzame kandidaten op gesprek krijgt is een stuk groter als u aanbiedt om het gesprek buiten kantoortijd in te plannen. Een sollicitatiegesprek op vrijdagavond om zes uur is tegenwoordig echt geen uitzondering meer." 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 'Te weinig ambitie kabinet voor versterken digitale economie'
 Ruim 70 procent overheidswebsites niet digitaal toegankelijk
 Twee derde werkenden beoordeelt nieuwe collega(’s) op uiterlijk
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwe tech tools die uw wervingsproces kunnen moderniseren
 Werving werknemer via bureau is twintig dagen sneller dan bij corporates
 Technologie als retentie- en wervingstool van medewerkers in 2019
  Sollicitatiebrieven en motivaties zijn op hun retour
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Managers onderschatten cyberdreigingen massaal
reacties
Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal (1) 
Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde  (1) 
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro (1) 
Nederlanders schelden erop los (tegen chatbots) (1) 
Drie toepassingen voor digitalisering in kantoor ‘na corona’ (1) 
Een op de drie jongeren heeft door corona studie/werkplannen aangepast (1) 
Eén op de drie beleggers: maatschappelijk beleggen moet deels verplicht worden (1) 
top10
Wees extra alert op verdachte telefoontjes
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro
Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde
Werknemer krijgt toegang tot corporate data via persoonlijke apparaten
Webinarmoe? Acht handige tips om dat te voorkomen
Grote toename eCrime
Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal
Werkgever heeft geen oog voor stress en burn-out klachten
Werkrelaties onder druk tijdens de coronacrisis?
Aantal werkende studenten zonder uitzicht op contractverlenging verdubbeld
meer top 10