zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Cao's ABU en NBBU geharmoniseerd

Eenvoudiger en meer werkzekerheid voor uitzendkrachten

29 juli 2019 - ABU en NBBU hebben vanaf 30 december 2019 nieuwe en volledig geharmoniseerde cao’s voor alle 850.000 uitzendkrachten in Nederland.

De ABU bereikte samen met NBBU, FNV, CNV Vakmensen, De Unie en LBV een onderhandelingsresultaat. De nieuwe cao’s zorgen voor een gelijk speelveld en zijn sterk vereenvoudigd. Uitzendkrachten krijgen een betere rechtspositie, meer werkzekerheid en begeleiding om duurzaam inzetbaar te blijven.  


"Een prachtig resultaat: één pakket arbeidsvoorwaarden voor alle uitzendkrachten is een mijlpaal voor de branche. Dit is de grootste cao-herziening sinds 25 jaar," zegt Jurriën Koops, directeur ABU. "Gelijkluidende cao’s bieden duidelijkheid voor uitzendkrachten, uitzendondernemingen en opdrachtgevers. Hiermee investeren we in de kwaliteit van uitzenden, maken we werk van goed werkgeverschap en zorgen we voor een sterke vereenvoudiging. We vinden het belangrijk dat dit samen met de vakbonden is gelukt."
 
Gelijk loon voor gelijk werk
In de nieuwe cao’s is de inlenersbeloning verbeterd. Uitzendkrachten krijgen toeslagen voor fysiek en zwaar werk en vergoeding van reisuren als dat bij de inlener ook zo is. Verder zijn er afspraken gemaakt die ervoor zorgen dat uitzendkrachten hun werkervaring sneller kunnen verzilveren en komen er betere garanties op inkomenszekerheid bij het wegvallen van uitzendwerk.
 
Meer werkzekerheid: snellere opbouw rechten
Een grote verandering is dat uitzendkrachten door de nieuwe cao’s sneller rechten opbouwen in de verschillende fases van het uitzenden. Dat kan bijvoorbeeld als de uitzendkracht via een andere uitzender bij dezelfde opdrachtgever aan de slag gaat. Repeterende dag- en weekcontracten zijn straks niet meer mogelijk. 
 
Bevorderen duurzame inzetbaarheid
De nieuwe cao’s voorzien in meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid. De scholingsbestedingsverplichting is omgezet naar een bestedingsverplichting voor het bevorderen van duurzame inzetbaarheid.
 
Pensioen
Werkgevers en vakbonden willen nog dit jaar afspraken maken over een nieuwe pensioenregeling voor uitzendkrachten. Daartoe loopt op dit moment een onderzoek samen met pensioenuitvoerder StiPP naar de effecten van het verkorten van de wachttijd.
 
Looptijd
De leden van de ABU hebben inmiddels ingestemd met het onderhandelingsresultaat. Andere partijen raadplegen hun leden de komende weken. De nieuwe cao krijgt een looptijd van 30 december 2019 tot 1 juni 2021. Per 1 september a.s. wordt in de huidige cao al een aantal aanpassingen doorgevoerd.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkenden niet bekend met verplicht scholingsbudget uitzendbureaus
 Uitzendbranche helpt steeds meer ouderen aan werk
 Detacheerders hebben verbindende rol bij tegengaan onbenut potentieel arbeidsmarkt
 Nederland positief over uitzendwerk ondanks hardnekkige misvattingen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10