zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meerderheid werknemers met beperking ervaart belemmeringen op werkvloer

68 procent van de bedrijven heeft beleid voor werknemers met een (tijdelijke) lichamelijke beperking

21 mei 2019 - Bijna zeven op de tien van de Nederlandse bedrijven (68 procent) geeft aan een beleid te hebben ontwikkeld voor werknemers met een (tijdelijke) lichamelijke beperking.

Desondanks ervaart een meerderheid van de werknemers (54 procent) die in de afgelopen twee jaar zo’n beperking heeft ervaren, belemmeringen tijdens werkzaamheden. Dit blijkt uit onderzoek door Team Vier dat in opdracht van Microsoft Nederland is uitgevoerd onder HR-managers en medewerkers van Nederlandse bedrijven. De maatregelen die bedrijven momenteel nemen voor werknemers met een beperking zijn voornamelijk praktisch van aard en gericht op fysieke beperkingen.


 Hans van der Meer, manager Microsoft 365 bij Microsoft Nederland: "Het is belangrijk dat iedereen binnen een organisatie de kans heeft zijn of haar werk optimaal te kunnen uitvoeren, ook als er sprake is van een tijdelijke of permanente lichamelijke beperking. Wanneer je als werkgever geen voorzieningen treft om mensen met een dergelijke beperking in staat te stellen om – mits de werkzaamheden dit toestaan – te kunnen doorwerken, kunnen de kosten voor bijvoorbeeld het inhuren van tijdelijke werknemers behoorlijk oplopen."
  
Bagatelliseer situationele beperkingen niet

Naast de fysieke, zichtbare beperkingen, zijn er ook situationele beperkingen. Deze beperkingen zijn minder zichtbaar, maar kunnen wel een belemmering zijn. In Nederland is bijvoorbeeld ongeveer één op de twaalf mannen en één op de tweehonderd vrouwen kleurenblind. Maar denk ook bijvoorbeeld aan mensen met dyslexie. "Dit soort beperkingen verdienen ook onze aandacht," aldus Van der Meer. Toch blijkt uit het onderzoek dat slechts 45 procent van de Nederlandse bedrijven een beleid heeft ontwikkeld voor werknemers met een situationele beperking. 
"Het bewustzijn van de verschillende typen beperkingen moet omhoog," zegt Van der Meer. "Zowel zichtbare als minder zichtbare beperkingen kunnen voor werknemers grote obstakels vormen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Iemand met kleurenblindheid kan veel moeite hebben om bijvoorbeeld diagrammen in presentaties te lezen en kan daardoor belangrijke informatie missen. Iemand met dyslexie kan meer moeite hebben met het lezen van voor zijn functie belangrijke teksten. Het is daarom belangrijk om alle soorten beperkingen serieus te nemen. Door te investeren in nieuwe technologie en toegepaste software kan talent optimaal worden ingezet."
 
Direct ziekmelden van medewerkers met een tijdelijke beperking

Opvallend is dat 73 procent van de medewerkers die de afgelopen twee jaar te maken heeft gehad met een tijdelijke beperking, direct 100 procent is ziekgemeld door de werkgever, zo blijkt uit het onderzoek. Dit brengt hoge kosten voor organisaties mee, terwijl er tegenwoordig verschillende mogelijkheden zijn waardoor werknemers met een tijdelijke beperking in veel gevallen gewoon aan het werk kunnen en zo kosten bespaard kunnen worden. Daarnaast is het voor mensen belangrijk dat ze deel kunnen blijven uitmaken van de werkomgeving.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Weinig baanzekerheid voor werknemers met een beperking
 Te weinig arbeidsbeperkten om banenafspraak te halen
 'Goede ondersteuning vergroot baankansen kwetsbare groepen'
 Onzichtbare arbeidsbeperkingen: tien tips voor werkgevers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10