zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Te weinig arbeidsbeperkten om banenafspraak te halen

27 juli 2017 - Door een weeffout in de wet kunnen werkgevers en overheid onmogelijk voldoen aan de zogenoemde banenafspraak. Het aanbod van mensen met een arbeidsbeperking is daarvoor te laag.

Als de wet niet wordt aangepast hangt werkgevers een boete boven het hoofd die kan oplopen tot ruim 270 miljoen euro per jaar. De Wet Banenafspraak en de Quotumwet moeten daarom snel worden aangepast.


Daarop dringt  Aon aan in een brief aan demissionair staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wet Banenafspraak
De overheid en werkgevers hebben in de Wet Banenafspraak samen afgesproken dat er 125.000 extra banen worden gecreëerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Als werkgevers de extra banen niet creëren, wordt de Quotumwet van kracht die boetes voorschrijft voor iedere baan die te weinig is gecreëerd.

Doelgroepregister slinkt te snel
In het zogenoemde doelgroepregister wordt bijgehouden hoeveel personen onder de banenafspraak vallen en welke meetellen voor de Quotumwet. Uit een analyse van Aon blijkt dat het register sinds eind 2015 snel slinkt. Als die trend doorzet, moeten eind 2018 alle mensen uit het doelgroepregister een baan hebben om de Wet Banenafspraak te realiseren. In de praktijk betekent dit dat werkgevers onmogelijk aan de afspraken kunnen voldoen, omdat er paradoxaal genoeg te weinig arbeidsbeperkten zijn.

Herkeuring Wajongers
De daling van het aantal arbeidsbeperkten komt met name door het snel slinkende aantal Wajongeren. Daarvan zijn er steeds minder als gevolg van een grootschalige herkeuring tussen 2015 en 2017. Sinds het begin van die herkeuring krimpt het doelgroepregister met gemiddeld vijf procent per kwartaal. Aon voorziet dat de daling van het aantal arbeidsbeperkten door natuurlijk verloop ook na de herkeuring doorzet. Daarmee komt de Wet Banenafspraak verder in het gedrang.
Veranderen de afspraken niet, dan treedt de Quotumwet naar verwachting in 2019 in werking en worden er boetes uitgedeeld. De maatregel kost werkgevers in Nederland volgens berekeningen van Aon bij elkaar 40 miljoen euro, wat bij gelijkblijvende omstandigheden oploopt tot 270 miljoen per jaar vanaf 2025.

Gehoopt maar onverwacht
"De krimp van het doelgroepregister is op zichzelf goed nieuws," stelt Daniel Rijnbeek, Managing Consultant bij de afdeling Corporate Wellness van Aon Nederland. "Het probleem is dat de snelheid waarmee dit gebeurt niet was voorzien. Daardoor is de Wet Banenafspraak inmiddels ingehaald door de realiteit. Het is de hoogste tijd dat staatssecretaris Klijnsma de Wet Banenafspraak en Quotumwet terug naar de tekentafel neemt. Werkgevers verdienen reële afspraken."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Goede ondersteuning vergroot baankansen kwetsbare groepen'
 Onzichtbare arbeidsbeperkingen: tien tips voor werkgevers
 Bedrijven realiseren 7. 500 banen voor mensen met een beperking
 37. 000 mensen met een beperking aan de slag bij gewone werkgevers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10