zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aanhoudend tekort aan technici stagneert groei organisaties

Ook economie stagneert door tekort aan technici

16 mei 2019 - Er is een groeiend kwalitatief en kwantitatief tekort aan technici. De werkgevers van deze beroepsgroep verwachten dat dit voorlopig niet verandert en dat heeft zijn weerslag op de groei van technische organisaties.

Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC. Ruim 1200 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.


 
Stagnerende groei van organisaties
De tekorten gaan bedrijven uiteraard niet in de koude kleren zitten. Het zorgt voor drukte en stress op de werkvloer. Daarnaast betekent te weinig mankracht voor achttien procent van de bedrijven een stagnerende groei van de organisatie. Ook geeft een kwart van de respondenten aan dat wanneer de benodigde kennis en talenten ontbreken, dit leidt tot het sneller maken van fouten.
De afgelopen vijf jaar ondervonden technische organisaties al problemen door het tekort aan personeel. Het merendeel (41 procent) hiervan had te maken met zowel een kwalitatief als kwantitatief tekort. Een kwart (23 procent) merkte alleen een kwalitatief tekort en twaalf procent geeft aan dat ze mankracht misten. Onderlinge concurrentie op het gebied van het werven van personeel wordt dan ook een steeds grotere ergernis binnen de technische branche.
 
Ontwikkelingen in 2019
Het tekort aan technici wordt aangewezen als een van de drie belangrijkste ontwikkelingen voor technische organisaties. Daarnaast worden het borgen en bijbrengen van kennis en kunde (twintig procent) en de allround inzetbaarheid van technici (negentien procent) benoemd als de belangrijkste ontwikkelingen.
John Huizing, directeur bij ROVC: "Er wordt al jaren veel gesproken over het tekort aan technici. Technische organisaties hebben niet het idee dat dit binnenkort opgelost is en de cijfers laten zien dat het probleem zelfs groeit. Dit heeft volgens een derde (30 procent) van de bedrijven nu al invloed op de concurrentiepositie van Nederland. Bedrijven ondervinden veel last van de geringe hoeveelheid beschikbare technici, maar missen ook de benodigde kennis. Het reguliere onderwijs sluit momenteel nog onvoldoende aan op de wensen van het bedrijfsleven. Een eerste stap hierbij is het opleiden van meer allround inzetbaar personeel. Het moet daarnaast weer aantrekkelijk worden om in de techniek te werken. Hierbij is een taak voor de technische organisaties weggelegd om het imago van de sector op te schroeven."
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Concurrentiepositie Nederland verslechtert door tekort aan technici
 HR heeft moeite met keuze opleiding technici
 Technici ervaren chronisch tekort aan toegang tot kennis en kunde
 Minder vacatures hoogopgeleide technici
 
 
reacties
 
E-ngineers  |   | 
16-05-2019
 | 
11:27 uur
De krapte zal naar mijn mening komende jaren alleen nog maar meer toenemen in diverse technische en IT branches.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10