zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder vacatures hoogopgeleide technici

15 mei 2015 - In vergelijking met vorig jaar stijgt de vraag naar hoogopgeleide technici in het eerste kwartaal van 2015 met slechts zes procent. Dat is veertien procent minder dan in 2014.

Voorgaande kwartaalvergelijkingen lieten continu dubbele groeicijfers zien. De magere groei is het gevolg van een dip in het aantal vacatures in de regio Rotterdam.


Naast regionale verschillen in de groei van het aantal vacatures zijn ook duidelijke verschillen waarneembaar in beschikbare functies. Specialisten en engineers zijn erg gewild, het aantal vacatures voor managers en projectleiders daalt. Dit blijkt uit een analyse van Yacht van de technische arbeidsmarkt over het eerste kwartaal van 2015.

Daling vacatures regio Rotterdam gooit roet in het eten
Van de, voor hoog opgeleide technici, belangrijke regio's laten de regio's Amsterdam, Eindhoven en Breda nog steeds een groei in vacatures zien van respectievelijk zestien, vijftien en dertien procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. Alleen de regio Rotterdam wijkt af, hier daalde het aantal vacatures maar liefst zestien procent (ruim 200 vacatures) ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. "De daling in deze regio was al zichtbaar in het laatste kwartaal van 2014 en zet zich dus nu versterkt door. Uit deze daling blijkt hoe afhankelijk we zijn van grootschalige investeringen zoals de aanleg van Maasvlakte 2, het afronden van een dergelijk project en het terug schalen van het investeringsniveau. Dit vertaalt zich direct door in de lokale arbeidsmarkt en stelt hoge eisen aan de flexibiliteit van professionals en technisch dienstverleners," aldus Ard Kistemaker, Directeur Yacht Engineering.

Specialisten en engineers gewild, managers en projectleiders dalers
Opvallend is dat de vraag naar specialisten en engineers het sterkst groeit met respectievelijk 22 procent en 7 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014. Binnen de hightech industrie en technisch dienstverleners die zich richten op bouw en infrastructurele projecten is de behoefte aan deze profielen het grootst, Bij deze bedrijven ligt de focus op het ontwikkelen, engineeren, produceren en onderhouden en dat zien we terug in de vacaturemarkt met veel operationele functies.

Breed inzetbaar
De vraag naar managers en projectleiders daalt op landelijk niveau binnen alle branches. Door deze daling is het gebruikelijke carrière pad via projectleiderschap naar een leidinggevende rol lastiger in te vullen door hoog opgeleide technici. "Carrière- en ontwikkelmogelijkheden voor technici liggen met name op het vinden van uitdagingen in een andere sector," aldus Kistemaker. "Vooral technici met een brede inzetbaarheid zoals technisch bedrijfskundigen of hele specifieke kennis zoals embedded software engineers kunnen zo hun ontwikkeling vorm geven en hun marktwaarde vergroten."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Technici moeten switchen tussen sectoren
 Serious game moet gassector aan nieuwe technici helpen
 Lage mobiliteit technici gooit de arbeidsmarkt op slot
 Roep om praktijkgerichte technici blijft
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10