zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

VCP: onbegrijpelijk dat werknemers niet vaker vast contract krijgen

Steeds minder werkenden krijgen vast contract

18 februari 2019 - De Vakcentrale voor Professionals (VCP) vindt het onbegrijpelijk dat er niet massaal vaste contracten worden aangeboden in de huidige krappe arbeidsmarkt.

"Werknemers hebben behoefte aan zekerheid. Een vast contract zou de norm moeten zijn. Soms werken werknemers al jaren bij dezelfde werkgever, zonder zicht op een vast contract," zegt voorzitter Nic van Holstein.


De VCP reageert daarmee op nieuwe cijfers van het CBS. Daaruit blijkt onder meer dat er in het vierde kwartaal bijna 2,0 miljoen werknemers waren met een flexibele arbeidsrelatie. Het aantal vaste werknemers was ruim 5,4 miljoen, 319.000 minder dan tien jaar geleden, net voor het uitbreken van de economische crisis.

Aantrekkelijke werkgever
Werkgevers geven aan moeilijk personeel te kunnen vinden. Dat kan maar een ding betekenen, zegt VCP-voorzitter van Holstein. "Om werknemers aan te trekken en te behouden moet uzorgen dat u als werkgever aantrekkelijk bent. Een vast contract is daar een onderdeel van."
Uit de CBS-cijfers komt verder naar voren dat in het laatste kwartaal van 2018 is de spanning op de arbeidsmarkt verder is opgelopen naar een nieuw hoogtepunt. Het vorige lag kort voor het begin van de crisis, toen er gemiddeld 79 vacatures waren per 100 werklozen. In het vierde kwartaal van 2018 waren dat er 80.

Hogere werkdruk
Door de krapper wordende arbeidsmarkt ook neemt de werkdruk in veel sectoren toe. De VCP pleit al langer voor het verminderen van de regeldruk om professionals meer ruimte te geven hun vak uit te oefenen. "Werknemers zijn soms veel tijd kwijt aan administratieve taken. Dit verhoogt de werkdruk met als mogelijk gevolg werkstress. Bedrijven en overheid moeten hier alert op zijn. Werkstress heeft burn out klachten tot gevolg, beroepsziekte nummer één," zegt Van Holstein.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meer vaste aanstellingen voor baanwisselaars
 Tijden veranderen, en daarmee carrières
 Sollicitanten krijgen vaker vast contract aangeboden bij aanvang baan
 Werknemer vindt salaris en vast contract minder belangrijk dan werkgever denkt
 
 
reacties
 
Jan  |   | 
18-02-2019
 | 
11:05 uur
Ik weet als werkgever met 35 jaar ervaring in het MKB de oorzaak wel. Er moeten
twee CAO’s komen, 1 x MKB en 1 x Multinationals. Voor het MKB ontslagvergoedingen naar 1000 euro per jaar met een max van 5000 euro. Doorbetalingsverplichting bij ziekte naar 6 maanden, geen reintegratie-plicht en dossieropbouw. CAO’s van max 10 pagina’s en ontslagtermjn naar 2 maanden. Werknemers krijgen dan weer massaal de gewenste “vaste” contracten. Als straks de economie minder wordt krijgen we weer hetzelfde zoals al deccenia gebeurd. Het MKB gaat massaal failliet en iedereen zit weer thuis. Veroorzaakt door starre wetgeving en niet meer van deze tijd zijnde regels.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10