zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Te weinig perspectief voor werknemer met psychische klachten

Begeleiding werknemer moet om, met driehoek van deskundigen

18 februari 2019 - Steeds meer werkenden zitten thuis vanwege psychische klachten. Inmiddels gaat het om 100.000 mensen en het aantal instromers in de WIA neemt nog elke dag toe, met alle kosten van dien voor de samenleving. 

Inmiddels zijn werknemers met psychische klachten gemiddeld bijna net zo lang uitgeschakeld als medewerkers die uitvallen vanwege levensbedreigende ziekten. Dat kan zo niet langer, meent de Acture Groep.



Gezond aan het werk
Om werkenden met psychische klachten uit de WIA eerder – en vooral: gezond – weer aan het werk te krijgen is een volstrekt nieuwe aanpak nodig, zegt Acture. De organisatie bepleit een werkwijze in een driehoek van deskundigen, te weten de bedrijfsarts, de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige. Met de bedrijfsarts als regisseur kunnen zij samen de belastbaarheid en de mogelijkheden voor werkhervatting van een werknemer goed beoordelen.
Acture komt tot haar voorstel op basis van een analyse van eigen verzuimdata (ruim 173.000 geanonimiseerde dossiers) en publiek beschikbaar onderzoek. De private uitvoerder maakt zich grote zorgen over deze categorie werknemers, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerd position paper met oplossingen voor dit vraagstuk.

Goede activering ontbreekt
Leo Bil, Directeur Sociale Zekerheid bij de Acture Groep: "Wij zien dat werknemers met psychische klachten vaak langdurig uit het arbeidsproces moeten stappen. Het ontbreekt aan goede activering. Leidinggevenden vinden het moeilijk om deze werknemers weer aan het werk te krijgen en te begeleiden. De bedrijfsarts kan een veel actievere rol vervullen, maar dat moet dan wel beter in de wet worden geregeld. Nu mag de bedrijfsarts enkel advies geven en ligt er een te grote verantwoordelijkheid bij de leidinggevende. Ons pleidooi: draai dit om en maak de bedrijfsarts de regisseur van het proces van herstel en terugkeer naar de werkvloer."
 
CBBS niet pas na twee jaar
Volgens Acture vormen de bepleite maatregelen een noodzakelijke, radicale breuk met de huidige praktijk. Om effectiever te werken aan snelle werkhervatting, moet het zogeheten Claimbeoordelings­- en Borgingssysteem (CBBS) toegankelijk worden voor alle arbeidsdeskundigen en niet alleen voor UWV-­medewerkers. Zo kan in een veel vroeger stadium naar alternatieve oplossingen en werkhervatting worden gezocht.
 

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Psychische problemen onderbelicht bij aanvraag arbeidsongeschiktheidsuitkering
 Een op de zes werknemers heeft psychische aandoening
 Te weinig aandacht voor psychische problemen als oorzaak van verzuim
  Veilige organisatiecultuur nodig tegen uitval werknemer met psychische aandoening
 
 
reacties
 
Jael Broek  |   | 
18-02-2019
 | 
11:39 uur
Erg kortzichtig dit stuk. Alsof een psychische aandoening geen reden kan zijn om volledig uit te vallen. Er is dus bij Acture geen ziektebesef als het om psychische aandoeningen gaat. Wil je mensen kunnen activeren, is ten eerste een goede medische behandeling noodzakelijk, net als bij lichamelijk zieken. Als de medische behandeling (nog) niet aanslaat, heeft activatie geen zin, net als bij lichamelijk zieken. Trouwens heel vaak gaat er lichamelijk iets mis, wat zich als een psychische aandoening uit.
Paul Kemperman  |   | 
18-02-2019
 | 
18:39 uur
Te veel werkgevers en leidinggevenden gebruiken psychische terreur als management-instrument om medewerkers zo goedkoop mogelijk de deur uit te werken. Dit leidt in eerste instantie tot stress, psychische klachten en ziekteverzuim, en uiteindelijk altijd tot ontslag. De werkgevers die medewerkers bewust psychisch ziek maken, zitten niet te wachten op terugkeer van deze medewerkers.
Toffe Links  |   | 
21-02-2019
 | 
22:22 uur
Een psychische aandoening kan wel degelijk reden zijn tot een langdurige ziek zijn/afwezig zijn op de werkplek. Acceptatie speelt een belangrijke rol bij het reïntegratie-proces. Niet alleen de acceptatie mbt het zelfbeeld van de patiënt, maar ook acceptatie en respect van collega's.
Dennis  |   | 
27-02-2019
 | 
18:49 uur
Het weg halen van de verantwoordelijkheid van de begeleiding bij de leidinggevende lijkt me een prima plan.
Daar heb je nog sneller dat het belang voor de leidinggevende om de persoon weer aan het werk te krijgen, groter wordt dan gezond is.

Daarnaast moet er zo snel mogelijk passende begeleiding komen en daar weet een arts normaal gesproken, beter de weg in.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10