zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Te weinig aandacht voor psychische problemen als oorzaak van verzuim

7 december 2015 - De meeste bedrijven hebben weinig oog voor de mentale gezondheid van hun medewerkers. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van de DEKRA Work Safety Barometer 2015/2016.

Volgens de statistieken vormen psychische aandoeningen de op één na meest voorkomende oorzaak van verzuim. Toch besteedt slechts 25 procent van de wettelijk voorgeschreven risico-evaluaties aandacht aan psychologische factoren.


 
Gezondheid en veiligheid
De Work Safety Barometer wordt jaarlijks door DEKRA gepresenteerd. Voor de editie 2015/2016 werden 800 bedrijven gevraagd om te rapporteren over ontwikkelingen met betrekking tot gezondheid en veiligheid op het werk. De meeste aandacht gaat nog steeds naar de ‘traditionele‘ onderwerpen. Vier van de vijf ondervraagden (80 procent) gaf aan de inrichting van de werkplek erg belangrijk te vinden. Bijna twee derde (65 procent) hield zich met name bezig met het veilig gebruik van werkmateriaal, machines en apparaten. Slechts een minderheid van de ondervraagden (25 procent) gaf aan psychologische belasting als een belangrijke kwestie te beschouwen.
 
Oorzaak van verzuim
Volgens een onderzoek van ArboNed in 2015 zijn psychische klachten in Nederland een belangrijke oorzaak van langdurig ziekteverzuim, maar het percentage verschilt erg per levensfase. Psychische klachten komen het vaakst voor tussen het 25e en 45e levensjaar. Het totale ziekteverzuim dat voortvloeit uit psychische klachten bedraagt 33 procent. Dat betekent dat één op de drie gevallen van ziekteverzuim van middellange tot lange duur zijn oorzaak vindt in psychische problemen bij werknemers. Bij vrouwen zijn ze met 41 procent zelfs de grootste veroorzaker van verzuim.
 
Open aanpak
"In veel bedrijven zijn de gevolgen van psychologische belasting taboe," zegt Dr. Karin Müller, manager van de afdeling Mens en Gezondheid van DEKRA. "Soms brengt de analyse van psychologische risico’s een vervelende waarheid naar boven, die om actie van het management vraagt. Een prettige werkomgeving en een open managementcultuur zijn bijvoorbeeld van groot belang. Lichamelijke klachten bijvoorbeeld aan spieren of gewrichten zijn ook een veelvoorkomende oorzaak van ziekteverzuim, maar dit soort verzuim kan tot op zekere hoogte voorkomen worden, bijvoorbeeld met doelgerichte maatregelen die onderdeel zijn van het normale arbo- en veiligheidsbeleid. Psychologische problemen komen bijvoorbeeld voort uit een slechte taakverdeling; slechte arbeidsomstandigheden met hoge tijdsdruk of onregelmatige werktijden; sociale omstandigheden, slecht management, conflicten op het werk of een ongezonde werkomgeving door geluidsoverlast, een slecht klimaat, gebrek aan reimte of ontoereikend werkmateriaal, die tot stress leiden." 
 
Gebrekkige communicatie
De DEKRA Work Safety Barometer 2015/2016 stipt ook tekortkomingen aan in de communicatie van bedrijven als het gaat om het voorkomen van ongelukken. "Veel bedrijven nemen maatregelen in overeenstemming met de verplichtingen om ongelukken te voorkomen, maar geloven klaarblijkelijk tegelijkertijd niet echt in succes," zegt Michael Schröter, product manager voor Gezondheid en Veiligheid bij DEKRA. "92 procent van de ondervraagden heeft duidelijke richtlijnen, maar slechts 63 procent van hen gelooft dat die daadwerkelijk effectief zijn. Diezelfde vrij negatieve mening heeft men over technische maatregelen, persoonlijke bescherming en training. Ons onderzoek bewijst, dat organisatorische en communicatieve maatregelen de meeste potentie hebben als het gaat om preventie. De technische preventie- en veiligheidsmaatregelen staan in West-Europa al op een hoog niveau. Dat kunnen we afleiden uit het relatief lage aantal ongelukken. Maar in de praktijk zien we ook vaak een gebrek aan goed gestructureerde werkprocessen, een gebrekkige organisatie en slecht management, die tot onnodige, psychische belasting kunnen leiden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Kwart werkend Nederland gaat dagelijks met tegenzin naar het werk
 Wassenbeeld Emma legt gezondheidsrisico’s kantoorwerk bloot
 Vijf interessante ontwikkelingen in tech voor 2020
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Veilige organisatiecultuur nodig tegen uitval werknemer met psychische aandoening
 Maak werkstress bespreekbaar
 'Mensen met psychische problemen verdienen veel meer kansen op de arbeidsmarkt'
 Crisis werkt psychisch verzuim in de hand
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Geld opzijzetten voor later
reacties
Zo voorkomt u keuzestress (1) 
5G in de logistiek: voorbereiden op de toekomst (1) 
Vrouwen voorop in de rum-sector (1) 
Betere werksfeer vermindert werkstress (1) 
Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk (1) 
Banner leidt opvallend vaak naar online zoekopdracht (1) 
Noorwegen populair onder camperaars (1) 
top10
Vriendschappen op het werk belangrijker dan salaris
Zo wordt uw organisatie een leider in duurzaamheid
Wat moet u doen als uw medewerker data verliest?
Helft aanstaande vaders niet bekend met komende geboorteverlofregeling
Zet energiemanagement hoger op de duurzaamheidsagenda
5G in de logistiek: voorbereiden op de toekomst
Kwart Nederlanders actief op zoek naar nieuwe baan
UvA en TomTom openen onderzoekslab voor autonoom rijden
Winnaars bekend van 2019 EMEA Convergence Client Awards
Helft Nederlanders stoort zich aan ophef rondom Black Friday
meer top 10