zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Inflatie doet wereldwijde loonsverhogingen bijna teniet

Steeds hogere lonen op termijn niet houdbaar

1 februari 2019 - Door hogere inflatie komt de reële loonstijging dit jaar wereldwijd op gemiddeld een procent uit, blijkt uit een prognose van Korn Ferry. Dat is lager dan de reële loonstijging van 1,2 procent in 2018.

 Het is een signaal dat economische groei minder sterk dan voorheen in salarissen wordt doorgegeven. Nederland vormt hierop geen uitzondering: in ons land stijgen de reële lonen naar schatting met 0,7 procent, tegenover 1,1 procent in het afgelopen jaar.


"De nominale loonstijgingen zijn de laatste jaren wereldwijd relatief stabiel. Door de stijgende inflatie worden de reële loonstijgingen sinds 2017 echter steeds kleiner," aldus Rob Westrek van organisatieadviesbureau Korn Ferry.

Internationale verschillen
In regio’s als Oost-Europa en Azië, waar de economische groei nog relatief sterk is, zijn ook de reële loonstijgingen het hoogst: in Oost-Europa twee procent en in Azië 2,6 procent. "Maar ook in Azië wordt de reële stijging kleiner: in 2016 en 2017 was de stijging nog ruim voer procent per jaar," licht Westrek toe. In regio’s waar de economische groei aan het afvlakken is, komen de reële loonstijgingen fors lager uit. Voor Amerika en Canada rekent Korn Ferry op een stijging van 0,6 procent, in Latijns-Amerika 0,7 procent.

Nederland op Europees gemiddelde
In Nederland zit de verwachte reële loongroei van 0,7 procent precies op het Europese gemiddelde. Westrek: "Wat we nu wereldwijd zien, gebeurt in Nederland al sinds 2010. De jaarlijkse nominale stijging is in Nederland vrij stabiel en schommelt sinds 2010 tussen de 2,5 procent en 3,0 procent. De inflatie is echter veel volatieler en bepaalt daardoor in feite de mate van koopkrachtverbetering."

Advies aan bedrijven
De verschillen binnen de regio’s en tussen landen zijn soms aanzienlijk. Daarnaast zijn er binnen een land ook nog grote verschillen tussen sectoren en bepaalde functies. "Er is nog lang niet overal sprake van krapte, maar waar het wel ontstaat, is de verleiding om schaars personeel te werven met hogere lonen,"zegt Westrek "Dit kan op korte termijn een prima middel zijn om urgente problemen op te lossen. Op lange termijn is dit veelal niet houdbaar en zullen bedrijven moeten werken aan onderliggende problemen zoals een onaantrekkelijk employer brand, niet de juiste mensen kunnen vasthouden of onvoldoende focus op het zelf opleiden van het juiste talent."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Lonen houden inflatie maar net bij
 Beleggers nerveuzer over inflatie dan over Amerikaanse verkiezingen
 Centrale banken hebben steun van overheden en sociale partners nodig
 Hoger salaris Azië verleidt Europese topbestuurders
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10