zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zo zorgt u voor bevlogen medewerkers

Rapport over wereldwijde CO2-uitstoot vraagt om actie

10 januari 2019 - Met een alsmaar stijgende CO2-uitstoot zijn duurzame maatregelen vanuit het bedrijfsleven harder nodig dan ooit. Volgens Geanne van Arkel, Head of Sustainable Development bij Interface en MVO-Manager van het Jaar 2018, vervullen bevlogen medewerkers een sleutelrol.

Duurzaam ondernemen kan alleen als de hele organisatie er ook echt in gelooft. Maar hoe zorgt u daarvoor? Van Arkel geeft tips.


2017 was geen best jaar als het gaat om de reductie van CO2-uitstoot. Wereldwijd viel de CO2-uitstoot 1,6 procent hoger uit dan het jaar ervoor. In 2018 zijn we waarschijnlijk verder uit de pas gelopen. Volgens een recent verschenen rapport schatten onderzoekers de stijging in dat jaar op maar liefst 2,7 procent. Dat terwijl voor het behalen van de gestelde klimaatdoelen een forse reductie vereist is.
 
Nauwelijks effect
Het bedrijfsleven ligt onder een vergrootglas. Bedrijven spelen immers een niet te onderschatten rol in het terugdringen van CO2-emmissie. Het succes staat of valt echter met de wil van medewerkers. Voor een geslaagde duurzame strategie is de medewerking en het 'geloof' van medewerkers cruciaal.
In de praktijk blijkt helaas nog weleens dat zij de duurzame ambities juist belemmeren. Bovendien worden duurzaamheidsmaatregelen vaak top-down bepaald met weinig mogelijkheden voor een dialoog. Het gevolg: genomen maatregelen sorteren nauwelijks effect.

Acht maatregelen 
Interface heeft in de afgelopen 27 jaar diverse benaderingen getest en uitgeprobeerd. Deze acht maatregelen waren volgens Van Arkel succesvol:
 
1. Doe meer dan sporadische toespraken
Om ervoor te zorgen dat duurzaamheid geïntegreerd is in de bedrijfsvoering, is het van belang dat directeuren en managers hier ook iedere dag mee bezig zijn en erover communiceren. "Met sporadische toespraken over milieukwesties bereiken organisaties namelijk te weinig," weet Van Arkel.
 "Communiceer bij vrijwel iedere mogelijkheid over de duurzaamheidsstrategie. Denk hierbij aan het plaatsen van de boodschap in brieven, offertes, brochures en op de website. Of op T-shirts voor het personeel en de koffiemokken die iedereen dagelijks gebruikt. Maar ook op het verpakkingsmateriaal van een product."
 
2. Toon de passie voor duurzaamheid
Door het tonen van passie voor een duurzame doelstelling worden medewerkers geïnspireerd en gemotiveerd om zelf ook iedere dag een bijdrage te leveren. "In plaats van een verplichte doelstelling wordt duurzaamheid zo een persoonlijke kwestie," zegt Van Arkel.
 
3. Practice what you preach
Voortdurende communicatie over de duurzaamheidsinspanningen is cruciaal. Toch kan er bij medewerkers een cynische houding ontstaan. Bijvoorbeeld als concrete acties achterwege blijven, lastige uitdagingen niet worden erkend en boodschappen tegenstrijdig zijn. "Enthousiaste medewerkers die het idee hebben dat er niet naar hen geluisterd wordt, raken gefrustreerd en spannen zich niet meer verder in," verduidelijkt Van Arkel.
 
4. Overtuig medewerkers met een gerichte, persoonlijke aanpak
Bedrijfsbrede interne communicatiecampagnes over duurzaamheid zijn volgens Van Arkel weinig efficiënt. Organisaties kunnen zich beter richten op specifieke groepen binnen de organisatie. "Door duurzaamheidsinformatie te bieden die relevant is voor specifieke functies maken organisaties meer kans om medewerkers te overtuigen."
 
5. Stel doelen op
Zie duurzaamheid niet als een bijkomstigheid, maar formuleer het als een doelstelling. Een algemeen directeur hoort volgens Van Arkel van ook op zeer regelmatige basis te informeren in hoeverre de doelstellingen zijn gerealiseerd. "Ook in tijden dat het economisch iets minder gaat met het bedrijf."
 
6. Geef duurzaamheid status
Bouw een netwerk van interne ambassadeurs op die duurzaamheidsthema's binnen het bedrijf promoten. Deze rol moet uiteindelijk een interne status opleveren. Tips van Van Arkel zijn:
 
  • Benoem medewerkers op basis van hun verdiensten als ambassadeur.
  • Beloon de ambassadeurs. Dit hoeft overigens niet met geld gepaard te gaan.
  • Train ambassadeurs grondig, laat ze essays schrijven en laat deze door kundige mensen beoordelen.
7. Maak mensen verantwoordelijk voor duurzaamheidsdoelstellingen
Vergroot de toewijding van medewerkers door ze verantwoordelijk te stellen voor duurzaamheidsdoelstellingen. "Denk hierbij aan het opstellen van een kwartaalverslag dat gepresenteerd moet worden aan de Raad van Bestuur," geeft Van Arkel als voorbeeld. "Durf ook actie te ondernemen als de doelstellingen niet gehaald worden."
 
8. Investeer in medewerkers
Zorg ervoor dat medewerkers uitgedaagd worden om zelf met nieuwe ideeën te komen. Bestaande systemen, procedures en werkwijzen kunnen efficiënter gemaakt worden. Maar met het ontwikkelen van nieuwe en betere processen is ook veel winst te behalen.
Van Arkel: "Organisaties doen er daarom goed aan om meer te investeren in hun medewerkers in de vorm van trainingen en het aanreiken van middelen. Bovendien is het raadzaam om medewerkers regelmatig in contact te laten komen met externe duurzaamheidsdeskundigen."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel
 Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
 Mimecast waarschuwt voor tweede golf in coronaphishing
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Organisaties die actief bezig zijn met duurzaamheid winnen terrein
 Geanne van Arkel van Interface is ‘MVO-manager van het jaar’
 Over duurzaamheid gesproken
 Haastige spoed is goed - omslag naar nieuwe economie in 2025
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: 24 tips om e-mailadressen te verzamelen
Wat kun je doen om in deze lastige tijd je e-mail database te vergroten? In dit white paper van Spotler lees je 24 concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt. Een groter bereik betekent simpelweg ook een grotere kans op succes. Benieuwd naar de tips?
Download het white paper
Lees verder
Kiest men voor een goedkoper kerstpakket?
reacties
Data-analist, data scientist en big data populairste termen bij zoeken naar IT-vacatures (1) 
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel (1) 
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega (3) 
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk (3) 
Bedrijfsfitness heeft meer effect dan gedacht (1) 
Leeftijd speelt grote rol bij volgen van cursussen (1) 
Kosteloos een ontwikkeladvies volgen vanaf nu mogelijk (1) 
top10
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk
Klantbeleving opnieuw uitvinden in een wereld van social distancing
Praktische tips voor managen op afstand
Aanzienlijk minder krimp
Merendeel werknemers ervaart discriminatie; werkgever doet weinig
Cybersecurity: van plan naar executie
Herstel vacaturetrend zet verder door
'Technisch herstel derde kwartaal geeft vertekend beeld economie'
AAR niet voor watjes
meer top 10