zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkende Nederlander wil in 2019 hoger salaris

7 januari 2019 - Ruim één op de vijf werkende Nederlanders wil in 2019 bij zijn werkgever om salarisverhoging vragen. Dat blijkt uit het grote nieuwjaarsonderzoek van BeFrank.

Ook het volgen van een cursus, training of opleiding is populair als voornemen, een kleine 30 procent zegt dit van plan te zijn. Bijna een kwart van de Nederlanders mikt het komende jaar op een betere balans tussen werk en privé.


Opvallend, het zijn vooral mannen die voor een hoger loon gaan. Zo'n 30 procent is van plan om hier het komende jaar werk van te maken, tegenover slechts dertien procent van de vrouwen. Ook als het gaat om promotie, leggen mannen de lat een stuk hoger. Iets meer dan tien procent van de vrouwen heeft het voornemen om in 2019 een stapje hogerop te komen. Bij de mannen ligt dat percentage veel hoger, op 22 procent.

Trends
De arbeidsmarkt is volop in ontwikkeling. Trends als flexibilisering, langer doorwerken en een betere work-life balance zetten door. BeFrank heeft in kaart gebracht hoe werkend Nederland z'n carrière in 2019 ziet. Gezonder leven op het werk (achttien procent), minder overwerken (zeventien procent), vaker leuke dingen ondernemen met collega's (veertien procent) en een nieuwe baan vinden (elf procent) zijn ook wensen voor 2019. "Acht procent van de werkenden combineert meerdere banen met elkaar en elf procent is van plan om dit te gaan doen in 2019. Dit zijn ontwikkelingen die wij op de voet volgen," vertelt commercieel directeur Jan Hein Rhebergen.

Flexibele werktijden
Verder blijkt uit het onderzoek dat bijna de helft van de mensen 40 uur per week werken niet meer van deze tijd vindt. En als het gaat over standaard werkdagen van negen tot vijf is de afkeur met 57 procent zelfs nog iets groter.Wie dit jaar besluit om minder te gaan werken, moet wel rekening houden met de gevolgen voor later. "Stel uzelf in ieder geval de vraag of u ook na uw pensioen nog financieel fit bent. Of u straks in staat bent om het leven te leiden dat u wilt, met alle gemakken die daarbij horen," aldus Rhebergen. "Wij adviseren Nederlanders die het komende jaar van baan wisselen of op een andere manier hun inkomen zien groeien of dalen, dan ook zeker hun inkomen voor later tegen het licht te houden."

Millennials zijn ambitieus
Aan goede voornemens in ieder geval geen gebrek dus. Voor bijna al die wensen geldt dat vooral de jongste generatie ze hardop uitspreekt. Salarisverhoging? Bijna 40(!) procent van de medewerkers tot 30 is van plan om hier in 2019 om te vragen. Ook het volgen van een cursus, training of opleiding is bij twintigers zeer in trek. Ruim 40 procent van deze groep is van plan om hier het komende jaar werk van te maken. Verschillen zijn er ook tussen fulltime en parttime. "Zo aast ruim een kwart van de mensen met een volledige werkweek dit jaar op een hoger salaris. Bij mensen die minder uren draaien ligt dat percentage op slechts dertien procent," aldus Rhebergen.

Arbeidsvoorwaardengesprek
Nog steeds weten weinig mensen hoeveel inkomen ze precies overhouden na hun pensioen blijkt uit het onderzoek. Wel neemt 47 procent pensioen mee in het arbeidsvoorwaardengesprek bij een nieuwe baan. "Als men inzoomt op leeftijd blijkt dat dit voor alle leeftijdsgroepen geldt, dus ook de jongeren staan hier bij stil. Dat vinden wij een goede ontwikkeling. Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde die vaak niet op waarde wordt geschat. De pensioenregeling kan per werkgever behoorlijk verschillen. Juist bij het wisselen van een baan is het dus slim om hier eens goed naar te kijken. Het is immers één van de belangrijkste financiële zaken waar u in uw leven mee te maken krijgt."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander met modaal inkomen ziet salaris met 98 euro stijgen
 Kwart van de Nederlanders ervaart werk niet als werk
 Liever leuk werk dan hoger salaris
 Nederlander hecht minder waarde aan salaris dan Europese collega
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10